İyi Bir Mühendis Adayının Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey

Başarılı bir mühendis olmak için izleyebileceğiniz birçok kariyer yolu ve çalışabileceğiniz birden fazla alan vardır. Bu yolların doğrusal olması gerekmez, bu da kariyerinizi istediğiniz yöne yönlendirmenizi mümkün kılar. Hangi yolu seçerseniz seçin, aşağıdaki 10 ipucu size yardımcı olacaktır.


1. Yabancı Dil

Her meslekte olduğu gibi mühendislikte de çok büyük önem arz eden konu yabancı dil bilgisidir. Hepimizin bir bakıma mahkum olduğu İngilizce çoğu yeteneğin başında geliyor. Çeşitli dil okulların kurslarından yararlanabileceğimizi zaten hepimiz biliyoruz. En güzel öğrenme yönteminin dille sürekli bir arada olmak gerektiğini de sürekli duyuyoruz. Peki, içinde bulunduğumuz ekonomide yurt dışına gitmeye imkanı olmayanlar ne yapacak? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaz aylarında gelen turistler için Turist Danışmanlığı yapacak kişiler aradığını biliyor muydunuz? Bence elimizde böyle bir fırsat varken değerlendirmemek yazık olur. Mühendislik okuyan öğrencilerin aynı zamanda İngilizce anlamında en büyük katkıyı çeşitli yabancı dergi ve gazetelerden sağlayabileceği de aşikar. Günlük dille yazılmış basit birkaç online dergi ve gazete takip etmek son derece etkili olacaktır.


2. Programlama Dili

Kolunda Altın Bileziğin Olsun: Yazılım Öğren! diyenleri çok fazla duyuyoruz. Peki, ya mühendislik için hangi program ne kadar gerekli? Mutlak önceliğimiz Excel ve Access gibi artık neredeyse herkesin en çok kullandığı programlar olmalı. Ortaokulda, lisede çok basit olarak gördüğümüz Office programları, içine girdiğimizde çok daha kapsamlı olduğu anlaşılan bir okyanus. Yani işin başında Excel öğrenmek kolunda bir burma altın bileziğin var demek. Bu aşamayı geçtikten sonra teknik programlar büyük önem arz ediyor. C dili, Java, C++, Python gibi çeşitli yazılım programlarından mühendislik bölümünüze uygun olanı seçip temeline kadar anlamamız gerekiyor. Zaten bunlardan birinin mantığını ve işleyişini tam olarak anladığınızda diğer programlara alışmak çok da zor olmuyor. Çoğunun mantığı aynı sayılabilir. Bunun dışında çeşitli çizim programları (AutoCad gibi) yine okuduğunuz bölümle ilgili olarak biraz da kendiniz fedakarlık yaparak profesyonel bir eğitim sizi çok daha ön sıralara çıkaracaktır.


3. Sosyal Beceriler

Sosyal çevresi ve sosyal zekası olmayan bir mühendis düşünemiyorum bile. Şimdilerde karşıma çıkan bir sürü nitelikli mühendisten de duyduğum gibi üniversite hayatımızın yarısını belki de daha fazlasını sosyal hayata, iş tecrübesine, yeni insanlarla tanışmaya, çeşitli yerler gezip öğrenmeye ayırmamız gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca bu dönemdeki sosyal becerinizin gelişiyor olması iş hayatınızda da sevilen bir insan olma yolunda önemli bir adım attığınızın göstergesi olacaktır. Staj ortamlarında da bu şekilde kendinizi gösterebilmek size iyi geri dönüşler sağlayacaktır.


4. Staj Dünyası

Evet hepimiz duyuyoruz stajlarınız çok önemli diye. Peki bu stajları gerçekten önemli kılabilmek için neler yapabiliriz? Öncelikle staj yaptığınız yerin sizin ilgi alanınıza veya işleyişinin sizin okulda öğrendiğiniz şeylerle uyumlu olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir ki sadece staj yapmış olmak için staj yapmayın. Görüştüğünüz şirkette sizin mühendislik bölümünüzden birinin olmasına dikkat edebilirsiniz. Ondan duyacağınız tecrübeler buralara nasıl ve neler yaparak geldiğini bu iş üzerinde neler yaptığını yakından tanımanızı ve görmenizi sağlayacaktır.

Youthall’daki staj ilanlarını kaçırma!


5. Ortaya Çıkartma

Gittiğimiz stajlarda öğrendiğimiz her bilgiyi not etmenizin önemli olduğunu düşünüyoruz. Zaten çoğu okulun staj defterinde günlük olarak neler yapıp neler öğrendiğinizin yazılması isteniyor fakat bu istenmiyorsa bile sizin yine de ayrıca yaptığınız işleri, öğrendiğiniz bilgileri not etmenizi öneririz. Sonrasında geriye dönüp ben bu zamanlarda aslında şunu da görmüşüm diyebilmek güzel hisler doğuracaktır.


6. Üniversite Kulüpleri Ve İş Hayatına Bir Adım

Üniversite kulüpleri öğrencilere çok fazla şey katabilme potansiyeline sahip. En başta sosyal çevre edinmemizi sağlayacağı için ufkunuzu açabilir. Tabii ki bölümünüzle ilgili kulüplere katılmak gerekli fakat bunun dışında eminim ilgi alanlarınızı da içine alan birçok kulüp vardır. Bunlara dahil olmak, faaliyetlerine katılmak sizin gibi insanlarla tanışmanızı kolaylaştırır. Üniversitenin 3. ve 4. sınıflarında yavaş yavaş profesyonel hayata girmeniz gerekiyor aslında.

Popüler iş ilanları bulmak artık çok kolay. Çeşitli sitelerden basit işler yapma şansı elde edebilirsiniz. Şimdiden iş konusunda az çok tecrübe edinmeniz gelecekte işi daha kolay kavramanızı sağlayabilir. Tanıdığınız bir mühendisin yanında durup neler yaptığını öğrenmek ve sık sık bu konularda sohbetler yapmak da bir artı sağlayabilir.


7. İş Fikri

Zaman geçtikçe tabii ki az çok oluşacak olan iş fikrinizi önemseyin. Hangi alanda yoğunlaşmak isteyeceğinize yavaş yavaş karar verebilirsiniz. Bunun için genel araştırmalar yapabilirsiniz. Kendi işinizi oluşturmaya merakınız varsa şirket nasıl açılır, fikrinizi kime nasıl sorabilirsiniz, yatırımcılarla nasıl görüşülür ve ikna edilebilir, nasıl başarısız olacağınızı bile öğrenmek bu noktada size çok şey katacaktır.


8. Not Ortalaması

Bu noktada not ortalaması konusunu ikiye ayırabiliriz. Akademik devam etmek isteyenler ve kendi işini kuracak olanlar veya bir şirkette çalışmayı tercih edecek olanlar… Akademik hayat ile yoluna devam etmek isteyenlerin not ortalamasını çok çok önemsemesi şart. Çeşitli başvurularda bulunmak için belirli bir ortalama gerekiyor. Bunu istiyorsanız dersleri çok önemseyin ve gerekli notları elde etmeye çabalayın. İş hayatını tercih edenler için de şu kanaatte olmalıyız; evet not ortalaması her iki durum için de önemli hatta işe başlayacağımız şirketlerden not ortalamasına dikkat edenler de var. Çünkü kimse bünyesinde artık başarısız ve bilgisiz birini çalıştırmak istemiyor. Fakat not ortalaması 3,80 olup da Excel, Access’i hiç duymamış olmayı çok daha büyük bir eksik hatta kayıp olarak düşünmeliyiz. Bu yüzden not ortalamanızı hep önemseyin fakat eğer şirket hayatı tarzında bir iş düşünüyorsanız başta bahsettiğimiz programlar üzerinde hakimiyetinizi kurun.


9. Sosyal Medya

Sosyal medyayı etkin kullanma şartı sadece mühendislikte değil her meslekte var çünkü artık iş görüşmelerinden önce hesaplarınızı inceliyorlar. Facebook, Twitter hatta Pinterest’iniz varsa onu bile inceleyebiliyorlar. Özellikle iş hayatı için LinkedIn hesabınız olmalı. Buradan genellikle iş başvuruları, şirket araştırmaları yapılabiliyor. LinkedIn sizin kişisel markanızmış gibi bir duruma geliyor günümüzde. Bu yüzden hala bir LinkedIn hesabınız yoksa edinmenizi öneririz.


10. Tespit Ve Gözlem

Bahsettiğimiz bütün maddelerin asıl noktası burası. Kendinizi en iyi kendiniz tanımalısınız. Nerelerde eksiğiniz var, hangi alanlarda geliştirmeniz gereken yanlarınız var? Bunları tespit edip eksik yönleri minimuma indirmeyi amaçlamalısınız. Hiçbir şey için geç olmadığını asla unutmayın. Excel hala bilmiyorsanız öğrenmek için çaba gösterin. Programlama bilen arkadaşlarınızdan size yardımcı olmasını isteyin. Olay tamamen sizde başlıyor ve bitiyor. Kendinizin en iyi haline erişmeye çalışın.

Bonus: Dijital Etkinliklere Katılma

Birbirinden farklı şirketleri tanıyacağınız, ağınızı genişleteceğiniz, yeni sektörleri tanıyabileceğiniz dijital etkinliklerin kariyerinize olan etkisini küçümsemeyin. Sertifikalarla CV’nizi doldurabileceğinizi, farklı bakış açıları edinebileceğinizi unutmayın. Normalde gitmeye öncelik vermeyeceğiniz sektörlerin etkinliklerini de ilgiyle takip edebilir, etkinlikten yepyeni kazanımlarla ayrılabilirsiniz.


Peki sen mühendislik kariyerine dijitalde yön vermeye hazır mısın?

Youthall olarak kariyer gelişimine ara vermeden devam edebilmen için buradayız! 3. Digital Engineering Career Summit ile 1-2-3 Aralık’ta en kolay ve eğlenceli yoldan sana iş dünyasının kapılarını aralıyoruz.

Türkiye’nin önde gelen ve en iyi şirketlerinden mühendislik yöneticilerinin katılacağı bilgilendirici kariyer oturumları ile mühendislik kariyerinde merak ettiğin detayları öğreneceğin, yöneticilerin bilgi birikimleri ile çeşitli bilgiler edineceğin, motivasyon ve ilham dolu harika bir gün geçirme fırsatını kaçırmamak için hemen başvur! Sen de eğer kariyerine yön vermek ve kariyer fırsatlarını öğrenmek istiyorsan bu etkinlik tam senlik!

İlginizi çekebilir: Üniversiteye Yeni Başlayacaklar İçin Altın Niteliğinde Tavsiyeler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın