Uçan Arabalar Çevreci Mi Olmalı?

Ulaşım dünden bugüne insanlık için sorun olmuştur. Günümüz teknolojisi geçmişe göre daha hızlı bir ulaşım sistemi hazırlamış olsa bile yoğun nüfuslu şehirlerde problemler devam etmektedir. Bu yazımızda ise uçak ve araba karışımı olan uçan arabalardan bahsedeceğiz.

Uçan arabalar, elektrikli araçların da gelişmesi ile çevreci özelliği ön plana çıkan bir ulaşım aracı olacak gibi görünüyor. Peki, sadece çevreci mi olmalı? Gelin, bu konuya birkaç farklı açıdan bakalım!


  • Güvenlik

Kalkış ve iniş, olağandışı durumlar ve olumsuz hava koşulları güvenlik adına önemli bazı sorunlar gibi görünmekte. Bu sorunlar her ülkenin kendi hava kontrol sistemini kurması ile çözülebilir görünse de otonom olması muhtemel olan bu araçların kontrol mekanizması her vakit denetim altında olmalı.


  • Pilot Eğitimi ve Sertifikasyon Prosedürleri

Uçan arabaları kullanmak için yeni bir sertifika sistemi geliştirilmesi zorunlu görünmekte. Araba süren her insanın uçak süremeyeceğini göz önüne aldığımız taktirde birçok kişi yeniden bir eğitim sürecine dahil olacak gibi. Bu eğitim standartları ise sert olmalı çünkü herhangi bir ufak kaza dahi affı olunmaz can kayıplarına sebep olabilecektir. Tüm bunların dışında uçak kullanabilen kişiler rahat bir şekilde sertifika alabilecek ya da alırken zorlanmayacakları barizdir. Aslında hangi açıdan bakarsak bakalım en önemli kısım burasıdır. Eğitim doğru verildiği ve uygulandığı takdirde her türlü trafik rahat olacaktır.


  • Altyapı ve Navigasyon

Bazı kurallar net ve her daim uygulanabilir olmalı. Bu kuralların en başında ise kalkış ve iniş yer almakta. Altyapı burada devreye giriyor bugün aracımızla gittiğimiz bir yolu hayal edelim. Birden fazla cadde ve belki de birçok ara sokaklardan geçip varmak istediğimiz noktaya ulaşacağız ve bu durum zamanımızın bir kısmına mal olacak. Bu yolu uçan aracımız ile gittiğimiz takdirde daha kısa süre harcayarak varacağız. Kısacası altyapı derken gidilecek yollar, şeritler, park yerleri, dikey kalkışlar, yatay hareketler (bu hareketleri uçan aracımızın havada asılı kaldığını varsayarak hesap ediyoruz) vb. birden fazla durum bir kural çerçevesinde ve belirli konumlarda yapılmalıdır.  Navigasyon kısmında ise bu altyapıya uygun bir navigasyon sistemi gerek görüntü işleme gerek AR ya da VR kullanımı ile yani duruma uygun teknoloji kullanılarak bir düzene oturtulup güvenli ulaşım sağlanmalıdır.


  • Lojistik ve Sürdürülebilirlik

Uçan araçlar sadece kişilerin değil aynı zamanda acil yardım (itfaiye, ambulans vb.), taşımacılık, lojistik gibi işleri yapan şirketlerinde kullanacağı bir teknoloji. Hatta ve hatta ilk olarak kişilerden öte bu tip kurum ve kuruluşların kullanması öncü bir yaklaşım oluştururken sürdürülebilir bir teknolojinin de testi niyetinde olacaktır.


  • Çevre ve Enerji

Uçan araçlar günümüz teknolojisini göz önüne aldığımız vakit elektrikli ve otonom olma ihtimalleri muhtemel. Yine günümüze baktığımız zaman çoğunlukla dikey kalkış yapan prototip uçan araçlar sesli çalışmaktadır ve bu durum gürültü kirliliğine sebep olmaktadır. Bu konular gerekli kurumlar ile uyumlu çalışarak çözülmelidir.


  • Siber Güvenlik

Neredeyse her bölümde bahsettiğimiz üzere otonom olması beklenen bu uçan araçların güvenliği ise bambaşka bir mevzu. Güvenlik sağlanması adına birtakım prosedürler ve araç-araç, araç-altyapı, insan-makine etkileşimi gibi konularında kesintisiz bir çevrim içi iletişim sağlanması gereklidir.


Sonuç olarak uçan arabaları birden fazla temel zorluklar beklemekle beraber ulaşımı kolaylaştıracağı tahmin ediliyor. Bu zorluklardan nasıl sıyrılacağı ve bunların nasıl bir düzen içerisinde hayatımıza gireceğini ise hep beraber yaşayarak göreceğiz…

İlginizi çekebilir: Metaverse Nedir? Metaverse İle Birlikte Hayatımızda Neler Değişecek?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın