5 Maddede Pandemi Ortamından Sıyrılın!

Çin’in başkenti Wuhan’da, 2019’un Aralık ayında ortaya çıkmasıyla adını duyduğumuz Covid-19; 11 Mart itibariyle ülkemizde ilk vakanın duyulmasıyla beraber hayatımıza girmiş oldu. Tarihte benzerleri yaşanmış olup büyük kayıplara yol açan salgınlar çoğu zaman belgesellere, dizilere, filmlere konu olmasıyla bilinirken günümüzde artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Hızlıca yayılan bu virüs başta sağlık olmak üzere ekonomik ve sosyal yaşamlarımızı tamamıyla etkileyerek değişikliklere neden oldu. Günümüzün ilerlemiş olan teknolojisi ve bilimi pandemi karşısında belli bir süre etkisiz rol oynadı. Dünyaca ünlü şirketlerden, sokaklarımızda yer alan marketlere kadar her kurum, işyeri virüsün ekonomik sorunlarıyla baş başa kaldı. Diğer taraftan eğitimler aksamaya başladı. Uzun süre online eğitimin öğrenciler tarafından benimsenmesi ve oluşan teknik sıkıntılar gibi sorunlar ile karşılaşıldı. 

Bunlar sadece verilebilecek örneklerden birkaçı. Bir yandan virüsün sevdiklerimize bulaşması korkusu içerisindeyken diğer yandan ise geleceğimiz hakkındaki belirsizlikler bizi bu süreçte en çok etkileyen sorunlar haline geldi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen şu an virüs ile yaşamaya başladık. İlk başta markete gitmeye bile korkarken şu an maskemizi takıp, toplu taşıma araçlarını bile kullanıyoruz çünkü hayat her şeye rağmen devam ediyor ve bunun bilincinde olmalıyız. Kafamızdaki olumsuzlukları bir kenara bırakıp, çözüm odaklı davranmalıyız. Virüsün bize kaybettirdiklerinin yanı sıra kazandırdığı şeyler de oldu onlardan en önemlisi şüphesiz iş veya eğitim hayatımızın yoğunluğunda kendimizi ve ailemize ya da beraber yaşadığımız insanlara ayıramadığımız zamanı bir anda elimizde bulmuş olduk. Bugünkü yazımızda da virüsün tüm olumsuzluklarına rağmen kendimizi bu virüsün ortasında motive olmak, en iyi şekilde süreci yönetebilmek ve kendimizi geliştirebilmek adına beş önerilerde bulunacağız.

Öncelikleriniz her zaman yol göstericiniz olsun

Eğer işe bir maddeyle başlamak gerekiyorsa kesinlikle ilk madde hedefinizi aklınıza getirmek ve onu ne kadar istediğinizi düşünmek. Hedefiniz veya istekleriniz neyse ona göre bir yol haritası hazırlamak sizi bu zorlu süreçte daha çok motive edecektir. Yapmanız gereken şeyleri daha iyi ve istekli bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Motive olmak bu işin en önemli kurallarından biridir. İsteyerek çalıştığınız yarım saat ders ile istemeyerek çalıştığınız dört saat ders arasında en iyi aklınızda kalan ders yarım saat isteyerek çalıştığınız derstir. Evde geçirilen zamanın uzun olması motive olmayı  zorlaştırabilir. Bundan dolayı buna karşın bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin bir defterinize gün içerisinde yapmanız gerekenleri yazabilir ardından yaptıkça yazdıklarınızı işaretlemek sizi motive edecektir. 

Sektörünüzü yakından takip edin

İkinci olarak ise en çok kullandığınız sosyal medya uygulamanızı kendinizi mesleğinizi ve eğitiminiz açısından sizi motive etmesi çok önemli. Örneğin; mühendislik öğrencisisiniz bu sektörde başarılı olmuş veya o meslekle alakalı faydalı içerikler üreten sayfaları takip ederek işe başlamalısınız. Böylece uzun saatler geçirilen sosyal medya hesapları geçirilen her anda size kendi bölümünüz hakkında yeni bilgiler, fikirlerle karşılaşmanıza neden olacaktır. Böylelikle hem geçirdiğiniz zamanı değerli kılarken diğer taraftan da sizi eğitim veya mesleki açıdan motive olmanızı kendi alanınızla daha çok yönelmesini sağlayacaktır.

Online eğitim ve staj fırsatlarını değerlendirin

Üçüncü madde ise virüs nedeniyle stajı iptal edilen veya gidemeyenler için. Bu süreçte günlük yaşamımızda kullandığımız kelimeler değişirken virüs, pandemi, maske, mesafe terimlerinin yanı sıra kattığı bir başka terim ise online terimidir. Online eğitim, online iş, online staj gibi birçok ilanlarla karşılaşmaya başladık. Farklı şehirlerde bulunan şirketlerde staj yapabilme hatta online olarak çalışabilme fırsatı sunuyor. Diğer taraftan eğitim hayatınızı veya iş hayatınızda sizi geliştirecek, yeni fikirler edinmenizi sağlayacak olan seminerler, pandemiye rağmen hız kesmeden devam ediyor. Sadece kendi alanınızda da değil, farklı meslek dalları için de olan seminerlere de katılabilmeniz mümkün. Böylelikle kendi alanında başarılı insanlarla bir araya gelmeniz yaptığınız iş ya da öğrencilik hayatınızı olumlu yönde motive edecektir. Seminer ya da stajları  en iyi şekilde değerlendirmekte öğrencilere kalıyor. Pandemi nedeniyle değişen düzenle beraber elbette ki işe alım sürecinde de farklılıklar olacaktır, mülakatlarda artık “Pandemide neler yaptın?” yani “Kendini nasıl geliştirdin?” soruları yer alacak.

Dünyaya yabancı kalmayın

Dördüncü madde pandemi öncesi ya da sonrası yabancı dil bilmek artık bir ayrıcalıktan ziyade gereklilik haline dönüştüğü için bu boş zaman içerisinde yabancı dile ağırlık vermeniz gerekiyor. İngilizceniz iyi değilse ders çalışarak ilerletebilirsiniz. Youtube’da yer alan ingilizce videolarını izleyerek gramerinizi ilerletebilir ya da telefonununa indirdiğiniz yabancı dil uygulamalarıyla  etkinlikler yaparak seviyenizi ilerletebilirsiniz. Mesleki ayrıcalıklar için ya da yabancı dil sempatiniz varsa  farklı dilleri öğrenmek için adımlar atmaya  başlayabilirsiniz. Bir lisan bir insan mıdır emin değiliz çünkü bir lisanın birçok insan olduğu kanaatindeyiz. Dil bilmek hem özgüveniniz ve motivasyonunuz için bir zenginlik katacağı gibi hem de özgeçmişiniz için oldukça önemli bir rol oynayacaktır.

İzleyerek Öğrenin

Beşinci ve son madde pandemi nedeniyle Netflix olan popülerliğini oldukça arttırdı. Artık film izleyelim mi yerine Netflix açalım kelimesi daha çok kullanır hale geldi. Evet, film veya dizi izlemek zamanı iyi geçirmek için oldukça etkili bir yöntem olsa da bu zamanı en iyi şekilde geçirmek için tarih, bilimsel, sanatsal temalı, ya da sizi farklı konularda farklı fikirler, düşünceler kazandıracak filmleri tercih etmeniz geçirilen zamanda size en çok yarar sağlayacak şeylerden biri. Kimi zaman tarih kitapları okumak zorlayabilir ya da sıkıcı gelebilir ama belgeseller ya da tarihsel konulu diziler izleyerek tarih alanında yeni bilgiler edinmenizi sağlar.

Zamanı iyi değerlendirip kendimizi geliştirmek bizlerin elinde. Tüm olumsuzluklara rağmen çözüm odaklı davranmak bizi bu sorunlar karşısında güçlü kılacaktır. Ünlü filozof Aristotales’in de dediği gibi “En karanlık anlarımızda, ışığı görmek için odaklanmamız gerekiyor.”

İlginizi çekebilir: Geleceğin İnsan Modeli: T-İnsan

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın