2020’de Tasarruflu Olmanın 5 Yolu!

Yeni yıl, hepimiz için yeni kararlar alma ve uygulama için karar verme anlamında güzel bir sebeptir. Diyet yapmak, kitap okumaya karar vermek gibi kararlar alsak da uygulama konusunda ne kadar başarılı olabildiğimiz tartışmaya açık! Tüm kararlar bir yana, bize göre acil bir durumda kapısını çalabileceğiniz bir birikiminizin olması kulağa fena bir fikir gibi gelmiyor. Tasarruflu olmak için ne yapmak gerekiyor?

Sizin için tıbbi bir problemde ya da bir lastik patlaması gibi ani sürprizlerde hazırlıklı olabilmeniz için bir öneri listesi hazırladık. Karar vermek, başarmanın yarısıdır. Bu sefer neden olmasın?

Hedefinizi belirleyin

Aklınızda belirli bir konu başlığıyla tasarruf yapmaya başlıyorsanız büyük olasılıkla başarılı olma ihtimaliniz artacaktır. Araştırmalara göre özellikle para konusunda hedef belirlemek, rotayı çizmenizde ve kararlılık oranınızda oldukça etkili. Odak noktanızı öncelikle vitrinde beğendiğiniz çanta ya da bir kablosuz kulaklık olarak belirleyebilirsiniz. Küçük bir hedefi başarıp bir sonraki büyük aşamaya geçmek hem tasarruflu olmak alışkanlığını size kazandıracak hem de motivasyonunuzu olumlu etkileyecektir.

Zorunlu olmayan harcamalara dikkat!

Rotanızı oluştururken harcama yaptığınız kalemleri gözden geçirmekte fayda var. Örneğin başlamak için kasım ya da aralık ayındaki banka harcamalarınızı gözden geçirin ya da o ay yaptığınız alışverişleri düşünün. Gerekli olan ve gerekli olmayan şeyleri aklınızda potalara ayırdıktan sonra nesnel olarak kendinize nelerden vazgeçebileceğinizi söyleyin. O ayki ikinci konsere ya da haftanın üçüncü lattesine gerçekten gerek var mı? Dürüst olma zamanı!

Otomatik birikim mantığını oturtun!

Amacınız doğrultusunda bir birikim hesabınızın olması çok güzel, ama düzenli bir hareket gözlenmiyorsa pek de bir anlamı yok. Her ay standart hesabınızdan tasarruf hesabınıza aktarılabilecek sabit bir miktar planlayabilirsiniz. Emin olun zamanla yükselen miktar motivasyon kaynağınız olacak!

Mevcut paraya dokunmamak

Belki de altın kural: kumbarayı her ihtiyacınız olduğunda sürekli kırmamalısınız! İstikrarlı davranarak eliniz her birikim hesabınıza gittiğinde kendinizi amacınızı hatırlayarak durdurmalısınız. Hedefiniz çok uzak ve büyükse belirli periyotlarla kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Yalnız ilerlemeyin

Para biriktirmenin çok da kolay bir şey olmadığı elbette hakkında yazılan yüzlerce blog yazısı ya da makaleden anlaşılabilir. Kendinize bu yolda yalnız yürürken çok da güvenmiyorsanız bir suç ortağı bulabilirsiniz! Şaka bir yana; bir arkadaşınızı, aile üyenizi ya da mesai arkadaşınızı da sizinle yürümesi için ikna edebilirsiniz. Birbirinizi ikna etmek, engelleri aşmak ve destek almak için doğru bir yol olduğu gibi onun da bir şeyleri gerçekleştirmek için birikim yapmasına öncü olabilirsiniz.

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.