Z kuşağını 1990’lı yılların sonundan 2010’lu yıllar başlayana kadar doğan kişiler oluşturmaktadır. Günlük hayatımızda, eleştirilerin başında duyduğumuz “yeni nesil” aslında Z kuşağıdır. Kötü bir jenerasyonmuş gibi gösterilip yargılansalar da yeni nesil, dünyamızda birçok yeniliğe ve değişime öncü oldu.
Z kuşağının değiştirdiği konulardan biri giyim sektörü oldu. Bu değişimlerin başında, son günlerde sosyal medyada sıkça söz edilen dar pantolonların tozlu raflara kaldırılmasını örnek gösterebiliriz. Z kuşağı, herkesin vücudu aynı ve 0 beden olmalı algısını yıkarak dar ve vücuda yapışan, genellikle rahat olmayan kot pantolonları kullanmıyor. Dar, hepsi birbirine benzeyen pantolonlar yerine geniş kalıplı, rahat ve her vücuda uyacak kotları tercih ediyorlar.
Modanın yanı sıra tüketim ve yemek sektöründe büyük değişiklik yarattılar. Yeni nesil, hayvanlara, hayvan haklarına ve onların yaşam kalitelerine önem gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde bütün sosyal medya platformlarında gördüğümüz “#SaveRalph” etiketiyle yayınlanan, hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri anlatan kısa film büyük etki yarattı. Z kuşağı sayesinde bu kısa film herkesin ana sayfasına düştü ve kozmetik, moda sektörünün acımasızlığına ses getirdi. Paylaşımlarla 7’den 70’e herkes bilgilendi ve deneysiz ürün kullanımı için altyapı oluştu. Bu paylaşımların yarattığı farkındalık sayesinde birçok büyük firma hayvan deneyleriyle ilgili açıklama yaptı.
Z Kuşağı Mutfağa El Attı
Yeni neslin hayvan sevgisi sadece kullandığımız ürünlere değil tükettiklerimize de yenilik getirdi. Artık restoranlarda vegan/vejetaryen yemekler, market raflarında çeşit çeşit bitkisel sütler görüyoruz. Bitkisel yaşama uygun ürün yelpazesi geçtiğimiz 5-10 yılda bu kadar çeşitli değildi. Kısa bir süre önce Burger King sebzeli hamburgerlerini ülkemizde satışa sundu. Sadece büyük işletmeler değil, 3.dalga yerel kahveciler bile menülerine soya, badem sütü gibi süt alternatifleri eklemeye başladı. Şu gençler başımıza iş çıkardı denilmesi gerçekten doğru.
Dilimizi Düzeltiyorlar
Z kuşağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin baş göstergesi olan kadınlara bayan denilmesi problemini büyük oranda azalttı. Sosyal medyaya hakim oldukları için bir haksızlık söz konusu olduğunda, sosyal medyada kamuoyu oluşturup bunun düzeltilmesini sağlıyorlar. Seslerini kullanarak kadın cinayeti davalarının tarafsızca görülmesine sebep oluyorlar.
Dünyada Gençlerin Hakimiyeti
Z kuşağının etkinliklerini sadece ülkemizde değil dünyada da görmek mümkün. 2018 yılında henüz 15 yaşında olan Greta Thunberg’in İsveç parlamentosunun önünde iklim değişikliği için yaptığı grev bütün dünyada ses uyandırdı. Her yaştan insanın iklim değişikliğine olan farkındalığını arttırdı ve bu konuda harekete geçmesini sağladı. Greta gibi binlerce genç, dünyamızdaki sorunlar için harekete geçiyor. Gelenekleri, alışkanlıkları değiştirseler bile geleceğimiz için çabalıyorlar. Z kuşağının yaptıkları yenilikler, iyilikler sadece bunlarla kalmayacak. Yeni nesil dünyamızı değiştirmeye daha yeni başlıyor!
İlginizi çekebilir: Pandemide Kültür Sanattan Uzak Kalmamak İçin Ne Yapabiliriz?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.