Yazıları İlgi Çekici Kılan Detay: Tipografi

Baktığımız her yerde harflerle çevriliyiz. Ziyaret ettiğimiz web sitesinde, bir sokak tabelasında ya da market raflarında yer alan ürünün ambalajında. Tüm bu örnekler bize farklı bakış açıları sunuyor ve tipografinin kullanılabileceği sonsuz sayıda alanı gösteriyor. Tasarımın ayrılmaz bir unsuru olan tipografi, yalnızca iddialı ve göze hoş gelen tasarımlar oluşturmada değil, fikirleri metin yoluyla insanlara iletmede ve her kelimeden en iyi şekilde yararlanmada kritik bir rol oynuyor.

Tipografi Nedir?

Yunanca “typos” (form) ve “graphia” (yazmak) kelimelerinden türeyen tipografi kısaca, bir mesajı okunabilir ve estetik açıdan hoş bir kompozisyon içinde düzenleme sanatıdır. Tipografi, tasarımcıdan kendi harf biçimlerini çizmesini değil, bunun yerine zaten var olan yazı biçimleriyle çalışmasını ister. Bu süreç, tasarımcının uygun yazı tipini ve punto boyutunu seçme, karakter ve satır aralığını ayarlama, mantıklı bir düzen oluşturma gibi bir dizi karar vermesini gerektirir. Yazınsal ve görsel iletişime ilişkin elemanların; hem görsel, fonksiyonel ve sanatsal düzenlemesi hem de bu elemanlarla oluşturulan bir tasarım dili, projede verilmek istenen mesajı ikna edici kılmaktadır.

Tipografi Neden Önemli?

Tipografi, bir yazı tipi seçmekten çok daha fazlasıdır ve kullanıcı arayüzü tasarımının hayati bir bileşeni olarak gösterilir. İyi tipografi, güçlü bir görsel hiyerarşi oluşturarak kullanıcıları yönlendirmeli ve bilgilendirmeli, okunabilirliği ve erişilebilirliği optimize etmeli, mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamalıdır.

Tipografi, yalnızca web sitesinin kişiliğini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcılarınızın bilinçaltında sitede yer alan yazı tipini markanızla ilişkilendirmeye başlayacaktır. Seçilen benzersiz ve göz alıcı tipografi, güçlü bir takipçi kitlesi oluşturulmasına, kullanıcılara güven vermeye ve markanın ileriye taşınmasına yardımcı olacaktır.

Yazı Tipleri ve Kontrast

Üç temel yazı tipi vardır: serif, sans-serif ve dekoratif. Yalın ve etkili bir tasarım oluşturmak amacı ile tasarımcılar genellikle üçten fazla yazı tipi kullanmayı tercih etmezler. Ana gövde metni için bir serif ve başlık için bir sans-serif yazı tipi -ya da tam tersi- seçilerek serif ve sans-serif yazı tipleri birbirleriyle eşleştirilir.

Yazı tipi eşleşmeleri

Yazı tipleri gibi, kontrast da vurgulanmak istenen fikrin veya mesajın okuyucuya iletilmesinde yardımcıdır. Kontrast üzerinde zaman harcamak metni anlamlı ve dikkat çekici hale getirir. Tasarımcılar etki yaratmak üzere çeşitli yazı tipleri, renkler, stiller ve boyutlarla oynayarak kontrast oluşturur.

Kontrast kullanımı ve etkisi!

Temel tipografiyi anlamak ve bunları uygulamak, kullanıcılar için okunabilirliği ve tasarımınızın kalitesini artıracaktır. Tasarım yaratıcı bir süreç, bu yazının ise sürecin bir adımı olması dileğiyle!

İlginizi çekebilir: İnternet Zekamızı Nasıl Etkiliyor? Google Etkisi

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın