Yaratıcılığınızı Arttırmak İçin Kullanabileceğiniz 5 Yöntem

Kimileri yaratıcılığın doğuştan gelen bir özellik olduğunu düşünür. Fakat yaratıcılık içgüdüsü aslında hepimizin içinde vardır, sadece yaratıcı olarak nitelendirdiğimiz insanlar bunu daha belirgin bir şekilde kullanır. Yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanın ve aklınızdaki fikirleri kariyerinizde ve günlük hayatınızda aktif olarak kullanmanın birçok çeşitli yolu vardır.

Biz de size bunların bir kısmını derledik:


1) Aklınıza Gelenleri Her Zaman Not Alın

İster telefonunuzun notlar bölümünü kullanın ister yanınızda defter taşıyın, isterseniz elinize yazın. Aklınıza gelen fikirler size o an basit, karmaşık veya uygulanması güç gibi görünse de not almaktan çekinmeyin. Bazen en güzel fikirler, en beklenmedik zamanda aklınızda beliren düşüncelerden ortaya çıkar. Kafanızda birden beliren bu düşünceleri not almanız ise yaratıcılığınızı körüklemek için temel bir adımdır.


2) İnsanlarla Beraber Çalışın

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” durumu yaratıcılık için de geçerli. Çünkü, yaratıcı olmanın en önemli noktalarından biri, birbirinizden ilham alabileceğiniz bir ortamda çalışmanızdır. Takım çalışmalarının bir parçası olmanız sadece fikirlerinizin gelişmesini sağlamaz; aynı zamanda  yeni fikirleri üretmenize veya problemlerle karşılaşmanız durumunda yaratıcılığınızı kullanarak sorunlarınızı en iyi şekilde çözmenize ön ayak olur.


3) Yeri Geldiğinde Ara Verin

Yaratıcılığınızı en üst düzeyde kullanmak için çabalarken günün sonunda yorulabileceğinizi unutmamalısınız. Hatta bünyenize ufak bir ara vermenin yaratıcılığınıza pozitif bir etkisi de olur. Zihninizi yorarak bulduğunuz karmaşık fikirler, siz dinlenirken kafanızda daha düzenli bir şekle ulaşır. Bu sayede geliştirmek istediğiniz fikirde çözemediğiniz bir sorunun çözümünü kafanız rahat ve sakin bir haldeyken bulmuş olursunuz.


4) Başladığınız İşi Bitirin

Kafanızda bir sürü fikir olması ve bunları çözmek için can atmanız çok güzel bir şey. Fakat şunu unutmamalısınız ki aklınızda beliren fikirler tıpkı yeni aldığınız ve kutusundan çıkarmadığınız eşyalarınız gibidir. Eğer fikirlerinizi açıp sonuna kadar değerlendirmezseniz onlardan istediğiniz verimi almanız zorlaşır ve onları tıpkı kutusundan hiç çıkarmadığınız bir eşya gibi yalnızlığa terk etmiş olursunuz. Sözün özü, değerlendirmediğiniz bir fikir ne size ne de başkasına bir fayda sağlar.


5) Soru Sorun

Fikirlerinizi sorgulamak yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamak için kullanabileceğiniz elementlerden biridir. Soru sormanız; fikriniz üzerinde test yapmanızı sağlar ve merak duygunuzu körükler. Aynı zamanda soru sormak bir fikirdeki problemli kısımları görmenize ve problemi çözmenize yardımcı olur. Bunun dışında, soru sorarak yeni fikirler bulabilir ve bunları geliştirmek üzerine çalışmalar yapabilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın