Yapay Zekayla Otonom Sistemlerin Geleceği

Otonom sistemler bugünün teknoloji dünyasının kurtarıcı meleği. Birçok kurum ve kuruluş iş yükü ve masrafları azaltmak adına tamamen otonom sistemlere geçiş yapma çabasında. Peki, nedir bu otonom sistemler? Nerelerde kullanılır? Yapay zeka ile birlikte kullanılması nasıl bir sonuç doğurur? Hemen bu sorulara cevap arayalım…


Otonom Sistemler Nedir?

Otonom sistemler insana gerek duymadan kendi kendini yöneten sistemlerdir. Bugün hayatımızın tam olarak içinde olmasa bile, gelecekte bizler adına kararlar alacak hatta belki de yeri geldiğinde insanlardan çok bu yapay sistemlere güvenmemizi sağlayacak. 

Peki, nereden çıktı bu otonom sistemler? İlk olarak otomotiv sektörü 1930’lu yıllarda başlattığı denemeler ile bugünki otonom sistemlerin temelini attı. Daha sonraları ise kaptansız gemi yapmak üzere yine bir otomotiv devi olan Rolls Royce, denizde de otonom sistemleri kullanmaya başladı. Otonom sistemler bir noktadan sonra savunma sanayisinde kullanılmaya başlandı. Buna verilebilecek en net örnekler ise İHA (İnsansız Hava Araçları) ve SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) adını verdiğimiz hava araçları. İHA ve SİHA birçok ülkenin envanterine giren otonom sistemleri ve hatta yapay zekayı da kullanan savunma aracıdır. 

Savunma sektörüne ek olarak robotlar üreten Google, Amazon, Microsoft gibi bazı şirketlerin bu robotlara entegre edilen yapay zeka ile katil robotlar oluşturduğu şeklinde birtakım iddialar da var. Bu alanların dışında son zamanların ürünü olan drone’lar otonom sistemleri kullanan bir diğer sektör. Otonom sistemler, öncelikle bu sistemlerde kullanılmasının yanı sıra sağladığı bazı yararlarından dolayı ilgi görmekte. Bu faydaları hızlıca sayacak olursak: tasarruf sağlar, kendi kendine karar verebilir, görevler üstlenir.


Yapay Zeka ile Entegre Otonom Sistemler

Asıl dananın kuyruğunun koptuğu mevzuya gelelim: Yapay zeka ile entegre otonom sistemler neler yapabilir? 

Yapay zeka ile entegre olan otonom sistemler hem yararlı hem de zararlı olabilir. Yararlı bir örnek verecek olursak, otonom arabalarda entegre çalışan ve yapay zekayla kullanılan gece görüşü özelliğinden bahsedebiliriz. Geceleri aracınız ile karanlık bir sokakta ilerlerken önünüze aniden bir hayvan yahut insanın çıktığını varsayalım, bu gece görüşü sayesinde siz bir şey yapmadan aracınız önlem alabilir. Olumsuz bir örnek vermemiz gerekirse de savaş alanlarında kullanılabilecek her türlü yapay zekanın insanlık adına kötü sonuçlar doğurabileceğinden bahsedebiliriz. Tabii biz yine de iyiyi düşünerek yola çıkalım. Otonom sistemler özellikle yapay zeka ve makine öğrenmesi ile ileride çok daha farklı noktalarda bulunabilir. Günümüzde bize sıradan gelen ve saatlerimize mal olan birçok işlem bir dakikalık işlemler haline gelebilir.


İlginizi çekebilir: Makineler Hatalarından Nasıl Öğrenir? – Pekiştirmeli Öğrenme

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın