Sabahları Yalnızca 5 Dakika Ayırarak Güne Daha Zinde Başlamak İster Misiniz?

Eğer siz de benim gibiyseniz sabahları alarmınızı 3-4 kez erteliyor veya uyanmış olmanıza rağmen yatakta 20 dakikanızı sosyal medya hesaplarınızı tarayarak geçiriyorsunuzdur. Bu da sıcacık yatağınızdan kalkıp işe/okula gitmenizi oldukça zorlaştırıyor olmalı. Peki size yalnızca 5 dakikada güne çok daha zinde ve mutlu başlayabileceğinizi söyleseydim denemek istemez miydiniz? Aşağıdaki adımlar sayesinde sabahları daha zinde olabilirsiniz!


1. Uyandığınızda bol su için.

Uykunuz esnasında vücudunuz ihtiyacınız olan su miktarını karşılayamayacaktır. Bu nedenle de kalktığınızda kendinize gelmeniz zor oluyor olabilir. Uyandığınız anda bir bardak su için. Böylece hem vücudunuzun su ihtiyacını karşılamış olacak hem de ayılmanızı kolaylaştıracaksınız.


2. Kısa bir süre nefesinize odaklanın.

Meditasyon ve farkındalık kavramları sizin için oldukça yeni olabilir. Ancak sabah uyandığınızda nefesinizi açmak için 1 dakikalık bir nefes egzersizi vücudunuzun uyanmasını sağlayacaktır. Bu bir dakika yalnızca nefes alıp verişinize odaklanın ve nefesinizi dengelemeye özen gösterin. Böylece kendinizi uyanmış hissedeceksiniz.


3. Vücudunuzu esnetin.

Kısa esneme hareketleri hem zihninizin hem de bedeninizin uyanmasına yardımcı olacaktır. Kendinize kısa ve basit hareketlerden oluşan bir rutin oluşturabilirsiniz. Rutin hareketlerinizi zamanla değiştirebilir hatta zorlaştırabilirsiniz. Ancak ilk aşamada 1-2 dakikalık bir esneme rutini işinizi görecektir.


4. Minnet ve mutluluk duyduğunuz şeyleri hatırlayın.

Bu maddeyi belki de çoktan yapıyorsunuzdur. Ama önemini hatırlatmakta fayda var. Hayatınızda minnet ve mutluluk duyduğunuz şeyleri uyandığınızda düşünmeye çalışın. Bu sizin güne daha motive ve mutlu başlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca sahip olduğunuz şeylere minnet duyuyor olmanız onlara verdiğiniz değeri de bir kez daha size hatırlatacaktır.


5. Kendinizi motive edin.

Sizin için mükemmel günü hayal edin. Detaylıca olmak zorunda değil elbette ama genel hatlarıyla güzel bir gün nasıl olur düşünün. Ayrıca kendinizi motive etmek için güzel bir cümleyi tekrar edebilirsiniz. Size ilham vermesi için kendim her sabah tekrar ettiğim cümleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Samuel Beckett’in ;“Hep denedin. Hep yenildin. Olsun. Yine dene. Yine yenil. Daha iyi yenil.” Motivasyonunuzun yüksek olması güne daha zinde başlamanız için çok önemli olacaktır. 

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club