Uzaktan Çalışırken Verimliliği Artırmanın 10 Yolu

Uzaktan çalışma kavramı özellikle pandemi sonrası artık hepimizin hayatının önemli bir parçası haline geldi. Bu hepimiz için hem bir özgürlük hem de bir disiplin testi çünkü evimizin rahatlığında, üzerimizde pijamalar bile olsa üretkenliğimizi maksimum seviyede tutmak gerçekten çok önemli. Kişisel olarak neredeyse yaptığım tüm stajları uzaktan yaptım ve bu esneklik sayesinde Erasmus’da Almanya’da okurken bile çalışma fırsatım oldu. İşte bu yüzden, sizlere uzaktan çalışırken verimliliğinizi artırmanın 10 yolunu anlatmak için gerçekten çok heyecanlıyım. Hazırsanız, verimlilik yolculuğuna çıkmak için kemerlerinizi bağlayın!

1.Kendinize Özgü Bir Çalışma Alanı Oluşturun

Uzaktan çalışmak zaman zaman mekandan bağımsız olarak farklı lokasyonlarda, kafelerde, kütüphanede belki de trende bile çalışmayı gerektirse de bence kesinlikle evinizde çalışmaya ayırdığınız bir köşenin olması şart. Evinizin hangi köşesi olursa olsun, kendinize ait bir çalışma alanı belirlemek, konsantrasyonunuzu kesinlikle artırıyor. Bu alanı sadece iş için kullanırsanız beyniniz buraya her geldiğinde “iş moduna” otomatik geçer. Tabii ki de bazen yemek masasında, bazen salonda koltukta bazen de balkonunuzda çalışmak isteyebilirsiniz. Fakat kendinize ait sadece çalışmak için kullanılan bir alanı yaratmak ve dekore etmek  başlı başına gerçekten çok motive edici bir aktivite de olabilir.

uzaktan çalışırken verimliliği arttırmanın 10 yolu

2.Zaman Yönetimi Konusunda Dikkatli Olun

İtiraf ediyorum… Uzaktan çalışmayı seviyorum çünkü toplantı aralarında veya öğle arasında o gün yapmam gereken diğer işlerimi halledebiliyorum. Çamaşır yıkamak, duş almak, kedimin kumunu temizlemek ve daha birçok günlük işi geleneksel olarak ofise gittiğim bir iş ile akşamları yapmak bana eziyet gibi geliyor. Uzaktan çalışma ile 5 dakikalık toplantı aralarımda o gün yapmam gereken çoğu işi halledebiliyorum fakat bunların hiçbiri yaptığım işin kalitesini etkilemiyor veya gecikmesine sebep olmuyor. Bunun için genellikle pomodoro tekniği kullanıyorum. 25 dakika tam konsantrasyon çalıştıktan sonra genellikle zihnimin rahatlaması için 5 dakika mola veriyorum. Bu döngü, hem dikkatimi toplamamı hem de molalarla yenilenmemi sağlıyor.

Ayrıca zamanı verimli kullanmak için bir başka kullandığım yöntem de dijital ajanda tutmak. Eğer siz kağıt kalem alıp yazmayı sevenlerdenseniz tabii ki normal ajanda da kullanabilirsiniz fakat ben hem tüm elektronik cihazlarımdan erişebilmek için hem de doğayı kirletmemek adına dijital ajanda kullanmayı tercih ediyorum. O hafta olan toplantılar, deadlinelar ve sunumları günü gününe bölüp böylece kendime uygulanabilir bir çalışma planı yapıyorum. Panik olmayın! Deadlinelar nadiren de olsa sarkabilir ve bazen 3 günde yapmayı planladığınız bir sunum 5 gününü alabilir. Bu gibi durumlarda dijital ajandanızda yeniden kolayca planlama yapabilirsiniz.

uzaktan çalışırken verimliliği arttırmanın 10 yolu

3.Teknolojinin Gücünden Faydalanın

Uzaktan çalışmanın sunduğu en büyük avantajlardan biri de yeni uygulamalar ve eklentileri deneyimleyebilmek. İş akışını düzenlemek, toplantı planlama, proje planlama, görev dağılımı yapmak gibi birçok şey için ücretsiz kullanabileceğiniz yüzlerce uygulama mevcut. Ekibinizle iletişimde kalmak için Slack, proje yönetimi için Asana veya toplantı planlamak için Calendly kullanabilirsiniz.

Ayrıca Google Chrome’unuza ekleyeceğiniz birkaç eklenti ile de verimliliğini zirveye taşıyabilirsiniz. Mesela “Forest” eklentisi ile pomodoro tekniği kullanarak çalışıp sanal ağaçlar yetiştirebilirsiniz (ağaçlarınızın bağışlanarak gerçek ağaçlara da dönüşebildiğini hatırlatmak isterim!). Web sitelerinde reklamlar dikkatinizi dağıtıyorsa “Just Read” eklentisi ile sadece metinleri görüntüleyebilirsiniz.

4.Kendi Sağlığınıza Önem Verin

Uzaktan çalışan birçok insan uzun saatler bilgisayar başında geçirdiği için bel ve boyun ağrıları çekiyor. Kullandığın  herhangi bir sandalyeye ortopedik bel yastığı ekleyebilir, monitör yükseltici ile boynunuzu sürekli aşağı eğmek zorunda kalmadan çalışmaya odaklanabilirsiniz. Zaman zaman gözleriniz de kızarabilir ve bu çok ciddi baş ağrılarına sebep olabilir. Düzenli aralıklarla oturduğunuz yerden kalkıp evin içinde kısa turlar atmak, çalışırken sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek, su içmeyi ihmal etmemek ve mavi ekran gözlüğü kullanmak  fiziksel sağlığınızı iyileştirmenin birkaç basit yolu. Bel ve boyun ağrıları için 5-10 dakikalık yoga pratik videolarını YouTube’da bulabilirsiniz ve oturduğunuz yerden vücudunuzu kolayca rahatlatabilirsiniz!

Uzaktan Çalışırken Verimliliği Artırmanın 10 Yolu

5.Sosyal İletişimi Göz Ardı Etmeyin

Uzaktan çalışmak, iş hayatında sahip olunan minik kahve molaları, ofis etkinlikleri veya grup çalışmaları gibi şeyleri fazlasıyla zorlaştırıp sosyal izolasyona neden olabilir. Buna engel olabilmek ve iş-ev dengenizi kurabilmek için, eğer ekibinizle aynı şehirdeyseniz haftalık en az bir kez ekip arkadaşlarınızla buluşup çalışmanızı öneririm. Dijital platformlar üzerinden arkadaşlarınızla ve iş arkadaşlarınla düzenli sosyal etkileşimlerde bulunmak sosyal izolasyon hissini azaltsa da yüz yüze kuracağınız iletişim sizi birçok açıdan daha çok tatmin edecektir. Eğer iş arkadaşlarınızla farklı şehirlerde çalışıyorsanız, arada bir gerekli bir şey olmasa dahi ofisi ziyaret etmeniz çalıştığınız  yere karşı da aidiyet duygusunu pekiştirecektir.

6. Kendinizi Motive Edin

Evet evet tam olarak “Hiç aklıma gelmemişti zaten!” dediğinizi duyar gibiyim. Kendimden de bildiğim üzere bunu zaman zaman kendimize hatırlatmak çok önemli.

Beyin dopamin salgıladıkça mutlu olur, mutlu oldukça da daha verimli çalışırız. Bu yüzden çalışırken küçük ödüllerle kendinizi motive edin. Bir görevi tamamladığınızda kendinize bir kahve molası verin ya da sevdiğiniz bir müziği dinleyin. Peki motivasyonunuzu gün boyu nasıl koruyabilirsiniz? Sonraki tavsiyem bu soruya cevap olacak.

uzaktan çalışırken verimliliği arttırmanın 10 yolu

7. Önceliklendirme Sanatını Öğrenin

Gün içinde tek bir proje üzerinde çalışmıyorsanız yapmanız gereken onlarca görev olabilir. Günün başında yapılacaklar listesi hazırlarsanız ve önceliklerinizi belirlerseniz kesinlike motive kalma ihtimaliniz yükselecektir. Ben genelde güne en zor görevle başlıyorum çünkü zihnimin hep erken saatlerde daha açık ve verimli olduğunu düşünüyorum. Gün içinde saatler ilerledikçe hem zihnen yoruluyorum hem de dikkat hatası fazlasıyla yapar hale geliyorum. Ayrıca günün en zor görevini bitirdiğimde geriye kalan diğer görevler gözüme hiç de korkutucu gelmiyor ve bu şekilde motivasyonumu koruyorum. Bu şekilde yapılacakları önceliklendirmek kesinlike motivasyonunuzu gün boyu zirvede tutacak.

uzaktan çalışırken verimliliği arttırmanın 10 yolu

8.Mükemmeliyetçilik Tuzağından Kaçın

Ah şu mükemmeliyetçilik… İnsanın kendi üstünde kurduğu baskı kadar insanı yıpratan bir başka şey dahi gerçekten yok. Öncelikle insan olduğununuzu hatırlayın ve hata yapabilmenin en doğal şey olduğunun farkına varın. İçinde yetiştiğimiz toplum, ailelerimiz ve belki de sadece kendi düşüncelerimiz bu mükemmeliyetçilik takıntısını tetikliyor olabilir. Her yapmamız gereken iş mükemmel olmak zorunda değil, zaten kimse de her şeyi mükemmel yapamaz. Bazı angarya işler sadece yapılmalıdır. Yaptığınız işin mükemmel olmasını beklemek yerine bazen sadece “iyi” olduğunu kabul edip ve yola devam edebilmeliyiz.

9.Kendinize Zaman Ayırın

Ev ve iş yerini aynı ortamda bulundurmak, iş-özel hayat dengenizi bozabilir. İş saatleri dışında müşterilerinizden veya iş arkadaşlarınızdan gelen e-postalara veya işle ilgili aramalara cevap vermemeye özen gösterin. Bu sınırı çizmediğiniz takdirde kendinizi aniden 7/24 çalışıyor olarak bulabilirsiniz! Çalışma saatlerin dışında kendine zaman ayırmak, bir hobiye sahip olmak, spor yapmak ve sevdiklerinizle vakit geçirmek hem zihinsel ve fiziksel sağlığınız için çok önemli.

uzaktan çalışırken verimliliği arttırmanın 10 yolu

10.Kişisel Gelişiminize Odaklanın

Hem teknoloji hem de iş dünyası sürekli değişken bir yapıya sahip. Uzaktan çalışmak, kişisel ve profesyonel gelişiminiz için birçok fırsat sunuyor. Coursera, Udemy, Youthall gibi platformlarda ilgi alanınıza veya mesleğinize yönelik kurslar bulabilir, alanınızdaki liderler tarafından düzenlenen web seminerlerine katılıp sektördeki en son trendleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca gün içinde çalışma saatleri esnek olan proje bazlı bir işte çalışıyorsanız, boş vakitlerinizde teoride öğrendiklerini pratiğe dökebilirsiniz.

Uzaktan çalışmak hem özgürlüğün hem de sorumluluğun eş zamanlı bir dansı gibi. Bu yazımda kendi uyguladığım ve  uzaktan çalışırken verimliliğinizi artıracağını düşündüğüm 10 tavsiyeyi sizlerle paylaştım. Unutmayın ki her yeni gün, disiplin ve motivasyon dolu verimli bir çalışma rutinine adım atmak için yeni bir fırsattır! Fakat günün sonunda hepimizin birer insan olduğunu da göz önünde bulundurarak bazen hataları tolere edebilmeliyiz.

İlginizi çekebilir : Verimli Çalışma Tekniklerinden Sana Uygun Olanını Seçiyoruz!

 

 

Bir yanıt yazın