Üçüncü Sınıfa Geçerken Üç Tane Staj Tamamlamış Olmak

Herkese merhabalar, ben Egemen Çolak. Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret 3. sınıf öğrencisiyim. İlk yazım ile sizlerin karşısında olmuş olmaktan dolayı çok mutlu ve bir o kadar da heyecanlıyım. Bu yazımda sizlere yaptığım üç staj üzerinden kendimden ve bu stajları elde ederken yaşadıklarımdan bahsedeceğim.


1) Birinci Staj: Koç Holding A.Ş – Düzey Pazarlama

İngilizce hazırlık okumanın getirdiği heves ile birlikte okulda pek çok kulüpte aktif olarak rol almaya çalıştım. Bunlardan en önemlisi benim için ‘’Sinema Kulübü’’ oldu. Sinema Kulübü ile birlikte 2015 yılının mayıs ayında bir ‘’ Açık Hava Film Festivali’’ etkinliğimiz oldu. Bu etkinlik için sponsor arayışını sürdürürken o zamanlarda Sek Süt’ün Soğuk Kahve çıkarttığını gördük ve bu ürünleri etkinlikte öğrencilere dağıtabileceğimizi düşündük. Düzey Pazarlama bu fikrimizi çok sevdi ve bize yüzlerce ürün gönderdi, aynı zamanda bu ürünleri muhafaza edebilmemiz için bir buzdolabı gönderdi. Böylece ben ekip lideri olarak hem başarılı bir organizasyonun parçası oldum hem de Koç Holding’den pek çok insan ile tanışma şansı elde ettim.

Staj hikayem ise bu etkinlik sayesinde oldu. Oradaki yöneticiler ile bağlarımı hiç koparmadım. Bayramlarda, doğum günlerinde vs. bol bol mesaj attım ve iletişimde kaldım. Birinci sınıfın yazında burada gönüllü olarak bir staj deneyimi elde etmek istediğimi söyledim. Bunu ilk başta kabul etmeseler de sonrasında benim ısrarlarım ile orada bir gönüllü staj hakkı elde ettim. Satış alanında yaptığım bu staj, sonraki stajlarım için bir öncü olurken kurumsal hayatı tanıma fırsatı elde ettim.


2)İkinci Staj: Filli Boya

Bu staj, aklımda hiç yokken bir anda karşıma çıktı. İkinci sınıfın yazına doğru, pek çok şirketten staj için mailler gelmeye başlamıştı. Sonrasında Filli Boya’nın resmi Twitter hesabından bana bir tweet geldi. Açıkçası resmi hesaptan bir mesaj gelince heyecanlanıyorsunuz 😊

Bu tweet benim hayatımın seyrini değiştirdi. Belki de bu zamana kadar görüp görebileceğim en güzel insanlarla tanıştım. Filli Boya, aile kavramının en güzel hissedildiği şirketlerden. Peki bu şirketler sizi nasıl buluyor? Benim en önemli taktiğim Youthall , LinkedIn gibi platformlar dahil çok fazla platformda özgeçmişimin bulunması ve insanlarla olan ikili ilişkilerimi hep kuvvetli tutmam oldu. Filli Boya’da harika bir pazarlama stajı deneyimi yaşadım. Detaylarına sonraki yazılarımda değineceğim. 😊


3) Üçüncü Staj: Anadolu Efes

‘’Dark Marketing’’. Bu kavramı hiç duydunuz mu? Bir şeyin adını söyleyemeden, hatta ne olduğunu gösteremeden o şeyi pazarlamaya çalışmak. Dünyada bu olay, siz sinemada bir film izlerken ilk yemek istediğiniz şey olan “patlamış mısır” ın tüm dünyada 1950’lerde yayılma şekli olarak görülüyor. Türkiye’de bira reklamı yapılması yasak. Hatta yasaklar o kadar ileri boyutlardaki şişe tasarımını dahi gösterseniz çok büyük cezalarla karşılaşabilirsiniz. İlginçtir ki, bu yüzden Anadolu Efes’in en büyük departmanı pazarlama departmanı 😊 Bu işe inanılmaz önem veren bir şirket ve bu harika fikirlerin oluşturulma sürecinde yer almış olmak pazarlama adına benim için çok önemli bir adım oldu. Başvurumu yaptıktan sonra oradaki pazarlama departmanının başındaki isim olan Kasia Özgen ile tanıştığım için ona da durumu bildirdim. Yani kısacası ‘’network’’ çok önemli.

Unutmayın, network her şeydir.
Egemen Çolak

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.