Toplum 5.0: Teknoloji Tabanlı, İnsan Merkezli

Tüm iş seviyelerinde tam otomatik fabrikaların ve bilgisayarlı sistemlerin yer aldığı Endüstri 4.0, birçoğumuz için tanıdık gelebilir. Daha az bilinen şey ise Japonya’nın “Toplum 5.0” olarak adlandırdığı, teknolojik evrimdeki bir sonraki adım. “Süper Akıllı Toplum” olarak da adlandırılan Toplum 5.0, büyük veri analitiği, yapay zeka, nesnelerin interneti ve robotik gibi dijital teknolojilerle gelecekte yalnızca iş hayatının değil, yaşam tarzımızın da dönüşümünü öngördüğü için geniş ve kapsayıcı bir kavram.

Toplum 5.0 terimi; av toplumu, tarım toplumu, sanayi toplumu ve bilgi toplumundan sonra bilimsel ve teknolojik yeniliklerin öncülük ettiği dönüşümler ile yaratılan yeni bir toplumu belirtmek için kullanılmaktadır. 2017 yılında Japon Başbakan tarafından ana hatlarıyla açıklanan Toplum 5.0’ın amacı; dördüncü sanayi devriminin yeniliklerini, endüstri ve sosyal hayata dahil ederek sosyal zorlukların çözüldüğü bir toplum yaratmaktır. Sağlık, mobilite, altyapı, politika, hükümet, ekonomi ve endüstri gibi toplumun farklı yönlerini ele almaktadır.

Toplum 5.0 Neler Sunacak?

Günümüzün bilgi çağında, dağlarca bilgiyi analiz etmek ve bir çözüme ulaşmanın zorluğu karşısında bunalmaktayız. Toplum 5.0’da insanlar, tüm girdileri işlemek ve aşırı bilgi yüklemesini önlemek için Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zeka (AI) ve Büyük Veri gibi araçları aktif olarak kullanacak. Öngörülen sonuç, daha fazla ekonomik büyümenin yanı sıra iyileştirilmiş yaşam kalitesi olacaktır.

Yarının süper akıllı toplumuna ait kimi teknolojiler, halihazırda kullanımda. Örneğin, ürün ya da hizmet satın almak amacıyla kullandığımız çevrimiçi alışverişten, bulut bilişim uygulamaları ile kullanıcıların işlemleri neredeyse her yerde gerçekleştirmesinin kolaylığına, bu kolaylıktan yüz tanıma teknolojisinin sağladığı ek güvenlik ve kimlik hırsızlığına karşı korumaya kadar değişen avantajlar, geleceğin toplumuna dair ipuçlarından yalnızca birkaçı.

Aynı doğrultuda, yapay zekayı ev elektroniğine entegre etmek veya gelişmiş sürücü destek sistemlerine sahip otonom araçlar, artık fütürist bir rüya değil. Toplum 5.0, akşam yemeğinizi henüz eve dönüş yolunda hazırlamaya başlamanın ya da yeni nesil kişisel araçların ve toplu taşıma seçeneklerinin; güvenlik, maliyet ve zaman açısından en optimize çözümü sunmanın planlarını yapıyor.

Süper akıllı Toplum 5.0’ın vizyonu, insanları gün içinde karşılaşılan ağır işlerden kurtarmak ve tüm kontrolü makinelere bırakmadan herkesin ihtiyaçlarına hizmet etmektir. Japonya, halen böyle bir toplumu hayata geçirerek zorlukların üstesinden gelen ilk ülke olmak için çalışıyor.

İlginizi çekebilir: MBTI Nedir? Kişilik Tipinizi Bilmek Kariyeriniz İçin Neden Önemlidir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın