Subliminal Messaging Nedir? 

Hepimiz sık sık ünlü markaların reklamlarıyla televizyonda ya da bir sosyal medya platformunda video izlerken karşılaşıyoruz. Çoğumuzun ilk yaptığı şey kanalı değiştirmek ya da reklamı atlamak oluyor. Ama hiç bu reklamların beynimize gizli mesajlar vererek ürünleri satın almamızı sağladığını düşündünüz mü?


Subliminal Messaging Nedir?

Karşıdaki alıcıya mesajı direkt olarak vermeyip bilinçaltına mesajlar yollayarak manipüle etmeye ingilizce tabiriyle “subliminal messaging” denir. Çoğu marka ürünlerindeki satış rakamlarını artırmak için doğal olarak reklamlara başvurur. Çoğu çok basit görünen bu reklamların arkasında gizli mesajlar bulunmaktadır. Kullanılan renkten tutun yazı fontuna kadar verilen tüm kararlar tüketicinin ürüne dair ilgisini etkiler. Bazen çok basit bir logo ve sloganla şirketler yüz binlerce ürün satabilir. İyi bir reklamın kalitesi, şirkete getirdiği ürün satışıyla belirlenmektedir. Daha çok ürün sattırmak için hemen hemen her yöne başvuran reklamcılar için subliminal mesajın da yeri büyüktür. Şimdi gelin, birlikte subliminal mesaj veren birkaç reklama göz atalım.

1. Amazon 

Hepimizin bildiği üzere Amazon alanında çok başarılı bir online alışveriş platformu. Bu başarısının bir kısmını da yaptığı reklamlara borçlu. Eminim Amazon logosunu birçok kez görmüşsünüzdür. Hiç herhangi bir şeyin dikkatinizi çektiği oldu mu? Görselde de görebileceğiniz üzere altta kalan ok işareti “a” harfinde başlayıp “z” harfinde son buluyor. Burada tüketicinin bilinçaltına verilen mesaj Amazon’da A’dan Z’ye her ürünün bulunabilecek olmasıdır. Çoğumuz her ne kadar bu detayı önceden fark etmese de beyinlerimiz “Amazon’da çeşitlilik var!” diye algılamış olabilir.


2. FedEx

FedEx, dünya çapında faaliyet gösteren alanında başarılı bir kargo şirketi. Görselde de FedEx’in logosu bulunmakta. Türkiye’de çok yaygın olmadığı için daha önce görmemiş olabilirsiniz fakat şimdi baktığınızda bir şeyi fark ettiniz mi? Yine Amazon logosunda olduğu gibi FedEx’in logosunda da bir ok bulunmakta. Eğer “E” ve “x” arasında kalan beyaz boşluğa dikkatlice bakarsanız bir ok bulunduğunu göreceksiniz. FedEx’in logosunda ok kullanma sebebi kargo teslimatınızın çok hızlı bir şekilde gerçekleşecek olduğunu vurgulamaktır.

3. McDonalds

Önceki verdiğimiz iki örnek markalara satışlarını artırmada her ne kadar yardımcı olmuş olsa da “Subliminal Messaging” her zaman başarılı olmamıştır. Food Network adlı bir televizyon kanalında yemek programı gösterildiği esnada izleyicilerden bazıları ekranda anlık olarak McDonalds logosunun belirdiğini fark ettiler. Videonun 23. saniyesinde bunu siz de görebilirsiniz. Bu reklamın başarılı olmamasının sebebi McDonalds’ın izleyicinin dikkatini dağıtması ve çok gözlenebilir bir şekilde logosunu seyirciye göstermesiydi. Gizli olmaktan çok uzak kalmıştı.


İlginizi çekebilir: Ekrandan Hayatımıza Sızan Diziler ve Topluma Etkileri

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın