Stres Altındayken İyi Bir Lider Olduğunuzu Gösterecek Davranışlar

Teslim tarihi önümüzdeki hafta olan bir proje üzerinde sakin sakin çalışırken hiç beklemediğiniz bir anda patronunuz içeri girdi ve bilin bakalım ne dedi? Projenin bugünün sonuna kadar teslim edilmesini istiyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken şey gün bitene kadar endişeli ve stresli bir şekilde koşturmak değil elbette.
Bu kadar stresli bir çalışma temposuna başlamadan önce, hem çalışma arkadaşlarınızı biraz olsun sakinleştirmek hem de çalışma potansiyelinizi artırmak adına atabileceğiniz bir takım adımlar var elbette. Bu adımları atabilmek için illa ki yönetici olmak zorunda değilsiniz. Bu adımları atmanız sadece işi bitirme sürenizi hızlandırmakla kalmayıp, çalışma arkadaşlarınıza da aslında bir lider ruhuna sahip olduğunuzu gösterme fırsatı verir.


1) Bütün stresi ve endişeyi uzaklaştırın.

Birçok insan, böyle durumlarda endişelerini ve korkularını bastırmayı tercih ediyor. Ama aslında bu durum verimliliği fazlasıyla düşürüyor. Endişelerinizi ne kadar bastırmaya çalışırsanız, sizi o kadar rahatsız eder. Bu durumda, size birazcık saçma gelebilecek bir tavsiye vereceğim: herkesten sadece 15 dakika için söylenmesini ve streslerini atmasını isteyin. 15 dakika stresten kurtulmak için çok kısa bir süre gibi görünebilir fakat bunu yaptığınız sürece çalışmaya daha pozitif bir şekilde başlayabilirsiniz.


2) Dürüst olun.

Belki de birçok patronun yaptığı en büyük hata, çalışanlarına karşı dürüst olmamaktır. Böylesine stresli bir çalışma gününde elbette ki herkes pozitif bir şeyler duymak ister. Fakat “Her şey çok güzel olacak!” gibi bir söz, bu durumda pek de gerçekçi değildir ve hiçbir çalışan da her şeyin çok güzel olacağına inanmaz.
“Her şey çok güzel olacak!” demek yerine “Elimizdeki görevin zorlu bir görev olduğunun farkındayız. Yetiştirmemiz gereken başka projelerimiz de var. Bugün teslim edeceğimiz proje, bugüne kadar yaptığımız en güzel proje olmayabilir. Fakat bunun da üstesinden gelebiliriz. Elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız.” gibi cümleler kurmak, çalışma arkadaşlarınızı daha fazla motive edecektir.


3) Konuşmaktan ziyade dinlemeye özen gösterin.

Yapılan bir araştırmaya göre, bir patron ne kadar çok konuşursa, çalışanların motivasyonu da o kadar düşüyormuş. Sürekli konuşan bir insandan ziyade, insanları dinlemeye özen gösteren bir insan daha akılda kalıcı olur. Sürekli konuşan, dert yanan ve herkese emir veren bir takım üyesi olmak yerine, çalışma arkadaşlarının sıkıntılarını dinleyen ve onlar için çözüm bulmaya çalışan birisi olmaya özen gösterin.

Bilkent Üniversitesi İngilizce İşletme