Sosyal Becerilerinizi Geliştirebilmeniz İçin 4 Yöntem

İnsanlarla etkileşime geçme biçiminiz ve kendinizi sosyal ortamlarda ortaya koyuş şeklinizin kariyerinize büyük bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Çalışırken size verilen her görevi tamamlamak ya da uzun süreler çalışmak bazen tümüyle yeterli olmayabiliyor. Her yönden başarılı bir kariyer için bazen gerçekten ihtiyacınız olan şey: sosyal beceri.


Sosyal Becerilerin Önemi

PEW Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, çoğu meslek iyi derecede sosyal beceri gerektiriyor ve ileride bu mesleklerin daha da artması bekleniyor. PEW’in yaptığı başka bir araştırmaya göre ise 2024 yılında bu sayının %13.1 artacağı ve işverenlerin büyük bir çoğunluğunun dikkat edeceği en önemli noktanın sosyal beceriler olacağı söyleniyor. Teknik becerileri ile sosyal becerilerini birleştiren kişilerin daha fazla iş imkanı ile karşılaşması ve daha yüksek miktarlarla çalışması kaçınılmaz anlayacağınız.


Peki, Sosyal Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Bazı insanlar doğuştan bu konuda şanslı olurken bazıları için ikili görüşmelerde kendilerini ifade etmek zorlayıcı olabilir. Sebebi her ne olursa olsun işyerinizde sosyal becerilerinizi geliştirmeniz için birden çok yöntem bulunmaktadır.

İş arkadaşlarınızla ilişkilerinizi ilerletmek ve sosyal kimliğinizi geliştirmek için işte birkaç yöntem:

  • Durumu Değerlendirin

Hangi yeteneklerimizin önde olduğunu ve hangilerini geliştirmemiz gerektiğini analiz etmek, anlamak ve kabul etmek her insan için oldukça önemlidir. Bunu yapmak belirli kişiler için rahatsız edici olabilir ki bu çok normaldir. Bazen bazı konularda eksiğimiz olduğunu anlamak ve bu durumu kabullenmek insana zor gelebilir. Fakat bu aşamaları geçip kendinizi geliştirmeye başladığınızda önünüzde hiçbir engel duramayacaktır.


  • Diğer İnsanları Gözlemleyin 

Çalışırken  iş arkadaşlarınızı gözlemleyin. Birbirleriyle nasıl iletişime geçiyorlar ve iletişimlerini nasıl devam ettiriyorlar? Birebir konuşmalarda müşterilerle nasıl iletişime geçtiklerine de dikkat edin ve önemli detayları not alın. Vücut dillerini izleyin ve kendilerini nasıl temsil ettiklerine bakın.


  • Taklit Edin

Etrafınızdaki insanları iyi bir şekilde gözlemledikten ve fikir edindikten sonra onlara uyum sağlamaya çalışın. Bu herhangi bir iş arkadaşınıza rastgele bir soru sormak olabilir. Örneğin hafta sonu neler yaptığını ve iyi bir hafta sonu geçirip geçirmediğini sorabilirsiniz. Veya her sabah karşılaştığınız fakat iletişiminiz olmayan bir iş arkadaşınıza günaydın diyerek yeni bir ilişki kurabilirsiniz. Unutmayın ki her temel ilişkiyi bu küçük ilgiler başlatır. Karşınızdaki insana onu fark ettiğinizi belli edin.


  • Sabırlı Olun

Tanımadığınız insanlarla rastgele konuşmalar yapmak istemeyebilirsiniz ya da iş arkadaşlarınızın hafta sonunu nasıl geçirdiği sizi çok ilgilendirmiyor gibi hissedebilirsiniz. Ancak unutmayın ki sağlam bir iletişim kurmanın başlangıcı budur. Eğer gerçekten iletişim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Sizi ilgilendirmiyor gibi hissettiğiniz bu havadan sudan muhabbetler aslında her derin ve sağlam ilişkinin başlangıcıdır. Karşınızdaki insana onu dinlediğinizi ve önemsediğinizi hissettirmek sağlıklı ilişkiler kurmak için anahtar noktadır. Hayatınızın her yerinde gerekli olan sabır, maalesef ki burada da hayat kurtarıcı bir konumda bulunuyor.


Yukarıdaki adımları takip ederek sosyal becerilerinizi ilerletebilir ve kendinizi ifade ederken çok daha rahat olabilirsiniz. Unutmayın sağlam sosyal beceriler yalnızca iş ortamınızda değil, hayatın her perspektifinde sizi bir adım ileri taşıyacak ve sosyal kimliğinizi kolaylıkla oluşturmanıza yardımcı olacaktır. 

İlginizi çekebilir: Online Süreçte Sosyalleşme

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın