Şirketlerden Olumlu Cevap Alamamanızın 7 Gerçek Nedeni

“Bu şirket için çok mu iyiydim?”, “Acaba tipimi mi beğenmediler?”, “Mülakatta yaptığım şakalar yüzünden mi?”. Bunlar ve bunlar gibi birçok soru bir şirketten ret cevabı aldığımızda hepimizin aklından geçiyor. Şirketler de aldıkları başvuru sayısı yüzünden adaylara teker teker neden olumsuz cevap verdiklerini belirtemiyorlar ve çok genel ret mesajları gönderiyorlar. Bu sizin sonraki başvurularınızda kendinizi geliştirebilmeniz için çok büyük bir engel oluşturuyor. Biz ise her zaman sizin yanınızdayız. İşte size neden reddedilmiş olabileceğiniz dair 7 neden;


1- CV’niz İnsan Kaynaklarını Etkilememiş

Maalesef hala birçok İK Uzmanı CV (ve motivasyon mektubu) üzerinden fazlasıyla aday elemek zorunda kalıyor. Bununla beraber çeşitli filtreleme yöntemleri kullanan şirketler (biz kesinlikle desteklemiyoruz) bazı CV’leri hiç görmüyor bile. Böyle bir sorun yaşamamak için şirkete göndereceğiniz özgeçmişlerinizin o başvuruya göre özenle oluşturulmuş olması ve dikkat çekici olması önemli. Word’ün başında zaman harcamaya devam 🙂


2- Yeterince Hazırlanmamışsınız

Mülakata gitmeden önce şirketi araştırdınız mı? (sadece Wikipedia’dan bahsetmiyoruz) Mülakatta size soracakları potansiyel sorulara vereceğiniz cevapları hazırladınız mı? Şirkete gitmeden önce şirketin adresine bakıp, (trafiği de hesaba katarak) zamanında evden çıktınız mı? Bu sorular sizin o başvuruyu ne kadar ciddiye aldığınız açısından önemli. Unutmayın ilk izlemin çok şeyi değiştirir.


3- Harika Bir Mülakat Geçirmemişsiniz

Hepimiz bir mülakata girmeden önce fazlasıyla geriliriz ve İK’cılar korkunun kokusunu alır 🙂 Sesinizin titremesi, vücut diliniz, kullandığınız cümleler mülakatınızın başarısı etkileyecek etmenlerden sadece bir kaçı.


4- Önceki İşverenlerinizi Kötülemeyin

Bu çok kritik ve başvurunuzun olumsuz yanıt almasına sebep olacak bir hata. Bir önceki patronunuz dünyanın en kötü işvereni olsa bile karşınızdaki bunu bilemeyeceğinden sizin kötü bir çalışan olduğunuzu düşünebilir. Eski işinizden neden ayrıldığınız sorulduğunda  “Kendimi farklı yönlerde geliştirmek istiyorum” gibi politik cevaplar vermeniz imajınız açısından daha doğru olacaktır.


5- Muhteşem Kişiliğinizi Yansıtamamışsınız

İşe alımda sadece teknik değil aynı zamanda sosyal beceriler de çok önemli bir ölçüt. İş ahlakı, zaman yönetimi, iletişim becerileri, esneklik gibi sosyal beceriler bir İK’cının adayda en çok dikkat ettiği özellikler. Mülakatınız esnasında bu becerilerinizi karşı tarafa tam olarak gösterememiş olmanız olumsuz yanıt almanıza neden olmuş olabilir.


7- Pozisyon İçin Uygun Değilsiniz      

Eğer yukarıda bahsettiğimiz hiçbir neden sizin için uygun olmuyorsa maalesef bu kategoriye giriyorsunuz. Bu sizin üzerinde hiçbir kontrolünüz olmayan sebeplerden ötürü reddedildiğiniz anlamına geliyor. İşe alım sadece adayın becerileriyle alakalı bir konu değildir. Bazen İşe Alım Uzmanları şirketteki diğer çalışanlarla (ve tabi patronlarla) daha iyi anlaşabileceğini düşündüğü adayları tercih edebiliyorlar. Ya da sizin kişiliğiniz ve şirket kültürü birbirini tutmuyor olabilir ve bu konuda yapılabilecek hiçbir şey yok. Zaten böyle durumlarda siz de orada çalışmaktan mutlu olmazsınız.

Başvurularınıza gelen cevaplar sizin becerilerinizin bir değerlendirmesi değildir. Sadece sizin ve o şirketin uygunluğunun bir değerlendirmesidir. Eğer siz o iş için uygun değilseniz büyük ihtimalle o iş de sizin için uygun değildir.

O zaman Youthall‘a gelip sizin için uygun olanı aramaya devam edin. Mutlaka bulacaksınız söz veriyoruz!

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club

Bir yanıt yazın