Sabah Uyandığınızda Sizi Yataktan Çıkaran Şey: İkigai

Japon kültürüne göre, her insan gizli bir “İkigai”ye sahip. İkigai’ni bulmak, benliğin derince araştırılmasından geçer. İkigai’nin oldukça önemli olduğu düşünülür. Bunun en temel nedeni, İkigai’nin özünde hayatın anlamını ve seni tatmin eden şeyleri keşfetmek olmasıdır.

Peki nedir “İkigai” ?
Bir Japonca kelime olan “İkigai”, “Sabahları uyanma sebebi” olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, “İkigai” ideal kariyer yolunu keşfetme çabalarının çekici ve felsefi bir açıklamasıdır. İdeal kariyer yolunu aramak çoğu zaman derin ve uzun bir süreçtir fakat kariyer hedefinizi bulmak hayatınızın önemli bir parçasıdır. Wilbur Wright, Henry Ford, ve Winnie The Pooh kendi “ikigai”larını bulmuş insanlara bir kaç güzel örnektir.

ikigai türkçe ile ilgili görsel sonucuHayatın anlamını ortaya çıkardığı için, ister bir şeyler icat etme tutkusu olsun, ister idealleri takip etmek ya da basitçe kahvaltı yapmak olsun, Japon kültürü kendi ikigai’ni keşfetme yoluna fazlasıyla önem verir.

Kendi İkigai’ini Keşfetmek

Sabahları ne amaçla uyandığına anlam verebilmek biraz enerji ve zamanını buna harcamanı gerektirir. Keşfetme yolu derin ve uzun bir yolculuk olmasına rağmen çoğu insan bu keşfe geç başlar. İçinde gizli olan İkigai’ni keşfetmeye ne kadar geç kalırsan hayatının anlamını da ne yazık ki o kadar geç anlayacaksın. Geç kalmaman için üzerinde düşünmeni istediğimiz bir 5 tüyoyu aşağıda görebilirsin.

  • Başarı:

 Hayatın boyunca kendini adayacağın sorumlulukları, şu ana kadar elde ettiğin başarılara göz atarak bulabilirsin. Başlangıç noktası olarak en fazla gurur duyduğun başarılarını bir düşün derim!

  • Bilgi birikimi: 

Çalışmaktan zevk alacağın alanları bulma yolunda hangi alanlarda bilgi birikimin olduğuna odaklanmak sana büyük bir yardım sağlayacak.

  • Yetenek: 

Günlük hayatta iyi olduğun becerilerin ile ilgili işler yapmak başarının bir tarifi diyebiliriz fakat mutluluğu getirecek olan hayatında sevdiğin şeylerle uğraşmaktır. Senin İkigai’n hangi işte iyi olduğunu umursamaz. Sadece yapmaktan zevk aldığın işlerden ve bu yolda hayatının geri kalanı boyunca severek geliştirebileceğin becerilere önem verir.

  • Öz-imaj:

Kendini nasıl görüyorsun? Bir öğretmen misin? Bir anne misin? Popüler olmaya çalışıyor musun? Kendini ne olarak gördüğün, hayatın boyunca önemli olduğunu düşündüğün şeylere sürekli olarak odaklanmanı sağlayacak.

  • Kişilik:

Farklı kişilikler farklı iş alanlarına uygundur. Nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu bilirsen, hangi işin seni tatmin edeceğini hangisinin etmeyeceğini kolayca anlayacaksın. Örnek verecek olursak ; Eğer sanatsal kişiliğe sahip bir insansan, senin sahip olduğun İkigai, büyük bir olasılıkla sanatsal ifadelerinde gizlidir. Başka bir örnekle, girişimci bir ruha sahipsen, İkigai, tutkulu bir iş arayışının doğasında yatar.

Tam da şuan İkiga’ini keşfetmek için ilk adımını atabilirsin. Nereye gitmen gerektiğini belirlemek adına kariyer yolunun ilk adımı olan stajı bulmak için Youthall ‘ı ziyaret et ve hemen yola koyul. 🙂

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın