Regl İzni İş Hayatını Değiştirebilir mi?

“Regl izni iş hayatını değiştirebilir mi?” sorusu son zamanlarda gündemde olan bir konu ve biz de bu konuya bir aydınlık getirelim dedik!

Regl izni bir asra yakın bir süredir dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli biçimlerinde uygulanmıştır. Sovyetler Birliği’nde 1922 yılında, Japonya’da 1947 yılında ve Endonezya’da 1948 yılında bu konu ile ilgili ulusal bir politika başlatılmıştı, günümüzde ABD gibi büyük devletler de dahil olmak üzere birçok ülkede ve şirkette regl izni nadir bir uygulamadır. Bununla beraber günümüzde getirdiği avantajlarla birlikte küresel çapta destekçilerinin arttığı ve hatta ülkemizde kanun teklifi düzeyinde adımların da atılmasıyla bir büyüme gerçekleşmektedir.

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, regl olan kadınlar en çok ihtiyaç duydukları anlarda dinlenmek için doğrudan bir hakka sahip olacaklar ve sonuç olarak iş hayatında daha mutlu ve üretken olacaklar ve iş hayatlarında daha rahat bir süreç geçirmek gibi sonuçlar elde edeceklerdir. Küresel anlamda konuşulmaya başladığından beri bu izne karşı çıkan insanların öne sürdüğü düşünceler vardır. Bu avantajın haksız olduğunu veya insanları bu durum ile alakalı damgalayabileceğini savunmaktadırlar. Bu yazıda bu durumların ve olguların insanların iş hayatında getirdiği avantajlarla çalışanlara yardımcı mı olur yoksa tam tersi köstek mi olur sorusuna birlikte bakacağız. 

Semptomlar

Regl ile ilgili semptomlar kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlar aylık döngülerini sorunsuzca yaşarken, diğerleri – özellikle endometriozis veya regl öncesi disforik bozukluk (PMDD) gibi durumları olanlar – bir çok ağrı ile yüzleşmektedirler. Bu ağırlar genelde yaygın bilindiği şekliyle kramplar, sırt ve eklem ağrıları, migren gibi insanın gününe devam etmesinde engel olan ağrılardır. Çoğu insan yine de zorlayıp işe gitmeye çalışır çünkü hem kişilerin işten çıkarılma vs. gibi sorunlarla uğraşmak istemedikleri ve bunun yanında bir zayıflık olarak adlandırılıp görülmesinden çekinmek gibi düşünceler insanların kendini zorlamasına yol açmaktadır.

regl ağrısı

Küresel çapta yapılan genel araştırmalar bu zorlamanın aslında iş hayatında verimliliği yok ettiğini ve işin daha kötüleşmesine hem işveren hem de kişiler bazında yol açtığı saptanmaktadır.  Bununla beraber insanların da bu zorlama ve kendini yıpratması daha birçok fiziksel ve psikolojik hastalıklara sorun olarak adeta bir sarmala dönüşmektedir. Örneğin yakın çevremden bildiğim ve bu süreci çok zor yaşayan kişiler genelde o günler hiçbir şey yapamaz halde ve genelde kendilerini hastanede bulmaktadırlar. Bu tip bir zorluğu yaşayan kişilerin işe gelerek her zamanki gibi verimli bir şekilde işe tutunmasını beklemek hayalden öteye gitmeyecektir. Regl izni ile birlikte çalışan kadın bireylerin bu haklarını suistimal etmemesi yönünde de örneğin İspanya’da atılmış adımlar mevcuttur. Ağrı düzeylerini belirterek, hormonal sorunların tespit edilmesi ile birlikte hem uzun vadede hem kısa vadede hem çalışan bireylere hem de şirketlere avantajlar sağlamaktadır.

İş hayatında karşımıza çıkan cinsiyetçi politikalarla yakından ilgileniyorsanız buradaki yazımız ilginizi çekebilir.

Neyi fark etmek gerekiyor?

Regl izni ile ilgili fark edilmesi gereken bir gerçek regl olayının bir sorun veya bozukluk olmadığı aksine doğal bir döngü olduğu fakat bu olayın kişiden kişiye değişime uğrayan bir gerçek olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda bu döngü içerisinde az ağrı ile geçiren bireylerin bu izne talip olmaması ve hatta bazen tam tersi düşünceler ortaya sürmesi tamamen gerçeklikten ve çevreden bihaber olmanın getirdiği bir sonuçtur. Günlük yaşamın her dakikasını bu denli kötücül etkileyebilecek bir gerçeğin herkes tarafından anlaşılabilmesi için belki de herkesin bu acı gibi bir acı ile yüzleşmesi gerekmektedir.

Regl izni ile ortaya atılan regl olan kişilerin damgalanacağı gibi fikirler ise günümüz dünyasında gelişmemiş toplum ve bireylerde yaşanabilecek durumlardır. Herkes tarafından hormonal olarak kadın olan herkesin her ay bu tip bir durumla yüzleştiği bilinmektedir. Bu bağlamda eğer bu bir damga unsuru olacaksa bu durum kişi ve çalıştıkları yer arasında bir gizlilik ile çözülebilecek bir durumdur. Hali hazırda çok acı çeken kadınlar zaten yıllık izinlerinden feragat ederek veyahut sağlık raporu alarak bu durumu çözmeye çalışmaktadırlar. Eğer damgalanmak gibi bir olgu gerçek ise her halükarda bu gerçekleşmektedir. Bu yüzden kişilerin ayda bir işe gelmeyecek kadar çektikleri bir acı için verilen bir iznin iş ortamında konuşulması da abese kaçacak bir durum olarak önümüze çıkmaktadır.

Özetle regl izni, regl sürecini çok zor atlatan bireyler için olmazsa olmaz bir durumdur. Regl izni ile birlikte çalışan bireyler verimliliklerini arttırdıkları gibi verimsiz bir gün de sunmayacaktır. Regl izni çalışılan ortamı ve iş hayatını olumlu yönde değiştirebileceği internette yer alan birçok hikaye ve durum ile kanıtlamaktadır. Bu yüzden bu izni baltalamak için ortaya atılan abes fikirlerin de ortadan kalkarak çalışan bireylere bu hakkın en kısa sürede tanınması gerekmektedir.

İş hayatıyla ilgili güncel gelişmeleri yakından takip etmek için Youthall’u takip etmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın