Pixar CEO’su Ed Catmull’dan İyi Fikirler ve Yaratıcılık Üzerine 6 Tavsiye

İyi fikir bulmakta sıkıntı mı çekiyorsunuz? Yaratıcı fikirlerin nasıl oluştuğunu dünyanın en büyük film şirketlerinden biri olan Pixar’ın CEO’sundan öğrenin!

Pixar’ın filmlerinde anlatılan hikâyeler eğlenceli ve ilham vericidir. Hikâye oluşturmada benzersiz bir yaklaşım geliştirmeleri, Pixar’ı bir film yapımcısı olarak görmemizi sağladı.

Ed Catmull, Pixar’ın kurucu ortağı ve CEO’su (ayrıca 2005’ten beri Walt Disney Animasyon Stüdyoları’nın ve Pixar’ın başkanı) Yaratıcılık A.Ş. ismiyle çıkardığı kitabında yaratıcı kültürün nasıl geliştirildiği ve sürekliliğinin sağlandığını anlatmıştır. Eğer siz de yaratıcılığın önemli olduğu bir sektörde yer alıyorsanız, Pixar’ın yaratıcı yaklaşımına hızlı bir giriş yapmak için bu kitabı okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu yazıda size kısaca bu kitapta bahsi geçen 6 tavsiyeden bahsedeceğiz.

1) Harika fikirler akıllı insanlardan çıkar

Akıllı insanlar, iyi fikirlerden daha önemlidir. İyi fikirlerin akıllı insanlardan daha ender bulunduğu düşüncesi, yaratıcılığın yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Kendinizden daha akıllı insanları işe alın.

2) Yaratıcılık aralıksız bir süreçtir

Yaratıcılık tek kişilik gizemli bir eylem değildir. Yaratıcılık, farklı disiplinlerden birçok insanın ortak bir çalışmaya birtakım sorunları çözmeye çalışmasını içinde barındırır. Bir film on binlerce fikri içerir. Yaratıcılık, bir organizasyonun her sanatsal ve teknik kısmının her seviyesinde yer almalıdır.

3) Risk alın

Biraz olsun korkmuyorsak, işimizi tam anlamıyla yapmıyoruz. Her sinemaya gittiğinde yeni şeyler görmek isteyen müşterilerin yer aldığı bir sektörde çalışıyoruz. Bu, kendimizi büyük bir tehlikeye atmamız gerektiği anlamına geliyor. Ratatouille ya da WALL – E gibi filmleri hazırlarken bunların tutup tutmayacağını hiçbir zaman bilemiyoruz. Şaşırtıcı fikirler hakkında konuşun!

4) Başarısızlığa karşı hazırlıklı olun

Eğer özgün olmak istiyorsanız, her ne kadar rahatsız edici de olsa belirsizliği her zaman kabul etmelisiniz. Peki, şirketiniz büyük bir risk alıp başarısız olduğunda kurtulmanın anahtarı nedir? Tabii ki de yetenekli insanlar!

5) Yeni şeyler öğrenin

Öğrenme ortamı yaratın. Disiplinler arasındaki duvarları parçalayın. Hepinizin öğrenmesi gereken şeyler olduğu zihniyetini sağlamlaştırın, ayrıca birlikte bir şeyler öğrenmek her zaman eğlencelidir. “Pixar Üniversitesi”, farklı disiplinlerden insanların sürekli etkileşim içinde olduğu ve birbirlerinin yaptıklarına saygı gösterdiği bir ortam oluşturarak senaryo yazımı, çizim, heykel gibi dersler veriyor.

6) Topluluğunuzu ihmal etmeyin

Pixar’ın başarısı, yaratıcı yetenekleri yönetebilmek için bir dizi ilke ve uygulamaya bağlı olmaktan gelmektedir. Pixar, gerçek anlamda bir topluluktur. Kalıcı ilişkilerin önemli olduğunu düşünüyoruz ve bazı temel inançları paylaşıyoruz: Yetenek nadir bulunan bir şeydir.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.