Pazarlama Meraklıları İçin Okunması Gereken 5 Müthiş Kitap

Pazarlama ile alakalı olan okuma listenizi düşünmek ve düzenlemeniz için sömestr tatili çok iyi bir fırsat! Aşağıda listelenen en iyi pazarlama kitaplarından birini okumak, pazarlamaya karşı olan bakış açınızı değiştirebilir ve iyileştirebilir. En iyi pazarlama kitap listesini oluşturabilecek birçok klasik pazarlama kitabı olsa da, aşağıda önerilen okuma listesi yalnızca son 5 yıl içerisinde yayınlanmış pazarlama kitaplarından oluşmaktadır.

Avukatların, doktorların, mühendislerin ve mimarların lisanslarını korumak için sürekli eğitim almaları gerektiğini biliyoruz. Ancak pazarlamacıların korumaları gereken bir lisanları veya ehliyetleri yoktur. Bu nedenle kendi kendilerini eğitme görevini üstlenmelidirler. Ciddi pazarlamacılar, beceri ve bilgiyi sürdürmek ve genişletmek için yılda 10 veya daha fazla eğitim ve endüstri kitabını veya (2500 sayfa) eşdeğerini okumalıdır. Aşağıda, bu yıl mutlaka okunması gereken en iyi pazarlama kitaplarına ilişkin önerilerimiz yer alıyor. 

1) This Is Marketing: You Can’t Be Seen Until You Learn to See ( Seth Godin )

Yaptığımız şeyler herkesin dikkatini çekmeyebilir. Dikkatleri üzerimize ve ürünümüze toplamak için pazarlamanın temel etken olduğunu bilmek zorundayız. Pazarlamacılar yeni değişikler oluşturarak pazardaki dikkatleri toplamanın yolunu bulurlar. Bu konular tam olarak bu kitabın merkezinde bulunuyor. Godin, pazarlamacıların temel işinin bir hikaye seçip bizler sıkılana kadar o hikaye bağlı kalmaları gerektiğini belirtiyor. Bize, reklam harcamalarına aşırı güvenmenin tembel pazarlamacılar için olduğunu hatırlatıyor. Fiyatı düşüren ve en temkinli olarak yarışan pazarlamacıların pazarda yerinin olmadığını da söylemekten çekinmiyor. Seth Godin bir sonraki kitabını yayınlamadan bir an önce okumanızı tavsiye ederiz 🙂

2) Play Bigger ( Kevin Maney, Dave Petersen, Chistopher Lockhead, Al Ramadan )

Ciddi pazarlama yöneticilerinin ve pazarlama meraklılarının bu kitabı iyi bilmeleri gerekir. Yazarlar, kategori oluşturma sürecini ve nasıl kategori kralı olunacağını açıklıyor. Bir kategorinin nasıl keşfedileceğini, bir bakış açısının gücünü, sürekli kategori oluşturma ve yenilikçilik ikileminin üstesinden nasıl gelineceğini ve kariyeriniz için kategori tanımını oluşturmayı kapsıyor. 

“Kategori bir stratejidir. Bir sorunu çözmek için yeni bir yol tanımladığınızda veya insanların sahip olduklarını bilmedikleri yeni bir sorun tanımladığınızda, bağlantı kurmak için bir kategori oluşturursunuz”. diyor kitabın yazarları. Bu kitap başucunuzdan ayırmamanız gereken müthiş bir kitap ve bu liste içinden en iyi seçimimiz diyebiliriz.

3) Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar Mı? ( Güven Borça )

Bu listede tabii ki de topraklarımızdan gelen bir yazara yer vermesek olmazdı. Marka iletişimi ve satış psikolojisi üzerine oldukça birikimli olan Güven Borça, Türkiye’deki reklamcılık ve pazarlama alanındaki boşlukları tam anlamıyla dolduruyor. Güven Borça “bu topraklardan dünya markası çıkıp çıkmayacağını” araştırırken sadece marka alanıyla sınırlı kalmıyor, ülkenin dinamiklerini ekonomik ve sosyo-kültürel alanları da kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla sorguluyor.

Borça’nın da temenni ettiği gibi, umarız bu kitap bir düzen eleştirisi olarak kalmaz, geleceğin zengin Türkiye’sini kurmada küçük de olsa bir rol yüklenir.

4) Digital Marketing for Dummies ( Ryan Deiss and Russ Hennesberry )

Bu kitap mükemmel bir referans ve birçok pratik, özel ve güncel ayrıntıyı, görüş ve tavsiyeyi  içeriyor. Akıcı derece okunabilir ve anlaşılabilir olan bu kitap müşterinin yolculuğunu, pazarlama planlamasını, açılış sayfalarını, blog oluşturmayı, SEO, SEM, e-posta verilerini ve analitiği kapsıyor. Dijital pazarlama alanında kendinizi geliştirmek isterseniz bu kitaba kesinlikle bir göz atmanız gerektiğini düşünüyoruz. 

5) Markethink ya da Farkethink ( Uğur Batı ) 

Gerilla pazarlaması, viral, duyusal ve deneyimsel pazarlama gibi pek çok kavram bu kitapta ele alınmış ve örneklerle de desteklenmişti. Müşteri bilimi ve müşteri deneyimine odaklanan bu kitap Türkçe marka ve pazarlama yazınına ilişkin en kapsamlı ve çarpıcı kitaplardan biri olarak değerlendiriliyor. 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.