Özgeçmişe Fotoğraf Eklenmeli Mi?

Özgeçmişimize yüzümüzü koymanın en iyi yolu nedir? Hiç düşündünüz mü? Çoğumuzun belki de ilk aklına gelen vesikalık benzeri ciddi bir fotoğrafı özgeçmişimize yerleştirmek olabilir ancak asıl soru, bir özgeçmiş fotoğrafının bizi olumlu mu yoksa olumsuz bir şekilde mi öne çıkaracağıdır. Cevap ise birkaç faktöre bağlıdır. Gelin, bu faktörleri inceleyerek en doğru kararı beraber verelim!

Neden fotoğraf eklemelisin?

  • Kendini ifade etmene yardımcı olacaktır.
  • Bazı küresel iş başvuruları için faydalıdır.
  • İşe alma yöneticileri resimlere dikkat eder.

Peki, neden fotoğraf eklememelisin?

  • Potansiyel olarak pek profesyonelce olmayabilir. Dikkatli olmalısın.
  • Bunu söylemek çok üzücü fakat başvuru sürecinde birçok aday ayrımcılıktan dolayı elenmektedir.


Yeni başlayanlar için, çalışılan sektör önemli bir rol oynar. Profesyonel özgeçmiş yazarı Dawn Bugni, grafik tasarım, moda, mimari, sahne sanatları veya film gibi yaratıcı bir alanda çalışan kişilerin özgeçmişlerinde genellikle daha fazla özgürlüğe sahip olduklarını söylüyor. Bu kişilerin özgeçmişlerinde tasarım güçlerini ortaya çıkardıklarını ve özellikle fotoğraf kullanmamalarının, özgeçmişlerinde büyük bir özgürlük alanı tanıdığını da ekliyor.

Dawn Bugni’nin söylediklerini düşünelim. Gerçekten de fotoğraf kullanmamak daha rahat bir özgeçmiş oluşturmamıza yardımcı olabilir miydi? Dilerseniz deneyerek test edebilirsiniz!

Yine de, çoğu platformda çalışanlar, bir özgeçmiş resmi eklemekten çekinmiyor. Aslında araştırmalar, çevrimiçi insan fotoğraflarının güven oluşturmaya yardımcı olabileceğini buldu. Ayrıca LinkedIn ve sosyal medya hesaplarınızda görünen aynı fotoğrafı kullanarak tutarlı bir profesyonel imaj oluşturmanız mümkün.



Ayrıca, fotoğraflar genellikle güvenilirlik sağlamak için kullanılır. Konuyla ilgili örnek vermek gerekirse; birçok çevrim içi gazete, dergi, web site ve haber kaynakları hikayeyle birlikte yazarların fotoğraflarını içeriyor. Tıpkı Youthall Blog gibi!

Bununla beraber ilginç bir noktaya değinmekte fayda var. ABD’li işe alım görevlileri genellikle fotoğraflı özgeçmişlere kaşlarını çatarken, ABD dışındaki birçok işverenin (özellikle Almanya ve Fransa’daki şirketler gibi) özgeçmişinizde bir fotoğraf beklediğini belirtiyor.

Bu nedenle, bir fotoğrafın eklenip eklenmeyeceğini belirlemek hangi ülkeye iş başvurusu yaptığınıza oldukça bağlıdır. Başvuruyu iyi anlamak ve beklentiler doğrultusunda bir özgeçmiş göndermek, başvuru yapacağınız ülkenin özgeçmiş beklentisini iyi bir şekilde analiz etmek, sürecin sağlıklı ilerlemesi adına yerinde bir karar olacaktır.


İlginizi Çekebilir: CV Hazırlamak | Yapılması Ve Yapılmaması Gerekenler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Bir yanıt yazın