Öz güven Kazanmak İçin 6 Adım

Kendine güven ve benlik saygısı oluşturmak için, kendiniz hakkında olumlu hissetmenizi sağlayan iyi alışkanlıklar geliştirmek önemlidir. Öz güvenli olmanın yollarını öğrenmek istiyorsanız, yazımızda vereceğimiz ipuçları, güçlü yönlerinizi bilmenize ve kendiniz hakkında olumlu bir görüşe sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Peki öz güven nedir?

Bireyin kendini tanıma, kendine inanma ve inançları doğrultusunda hareket etme yeteneği olarak tanımlanabilir. Kendini olduğu gibi kabul eden ve kendine güvenen insanlar, hayatlarının kontrolünün kendilerinde olduğunu hissederler. Güçlü yönleri kadar zayıf yönlerine de olumlu bakarlar.

öz güven

İşte özgüveninizi artırmak için uygulayabileceğiniz 6 adım:

1.Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaya bir son verin.

Kendinizi başkalarıyla manasız bir “kıyas” rekabetine sokmak, kendinizi güvensiz ve yetersiz hissetmenize neden olabilir. Hatta bilinçaltınızda başkalarına benzemediğiniz için kendinizi eleştirebilir ve kendinize özgü özelliklerinizi görmezden gelebilirsiniz. Öz güveninizi geliştirmek istiyorsanız karşılaştırmaları ortadan kaldırıp kendinizi sevmeyi öğrenmeniz çok önemli. 

• Değerinizin içten geldiğini unutmayın.
• Olumlu yönlerinize odaklanın.
• Hayatın rekabetçi bir alan olmadığını bilin.


2.Kafanızdaki eleştirel sesin olumlu tarafını yükseltmeye çalışın.

Bazen yaşadığımız olaylar sırasında veya sonrasında iç sesimizle baş başa kalırız. O iç ses; özellikle olumsuz olayların ardından karamsar, bunaltıcı, yorucu ve eleştirel olabilir. Eleştirel iç sesinizin karamsar düşüncelerine kulak verirseniz, öz güven sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle özgüveninizi geliştirmek için öncelikle iç sesinizin ne söylediğini fark etmelisiniz. Eleştirel iç sesiniz konuşmaya başladığında yargılayıcı ifadeleri daha yapıcı ve olumlu ifadelerle değiştirebilirsiniz. Bu güven artırıcı yöntemi kullanarak kendinizi çok daha iyi ve güçlü hissedeceksiniz.

3.Korkularınızla birer birer yüzleşin.

Yeni bir işe başlamayı veya maaşınıza zam istemeyi, öz güven geliştirdiğinizde yapmak için erteliyor olabilirsiniz. Ancak korktuğunuz şeyleri ertelemek yerine yapmaya çalışarak kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. İlk başta zorluk çekip endişelenseniz bile yapmaktan korktuğunuz şeyi küçük adımlarla yapmaya çalışın. Birkaç denemeden sonra, hata yapmanın ve hatta rezil olmanın o kadar da önemli olmadığını fark edeceksiniz ve korkunuzu yendiğiniz için kendinize daha fazla güveneceksiniz.

öz güven

4.Daha sık hayır demeyi deneyin.

Jean Paul Sartre “Özgür olmak, nasıl hayır diyebileceğini bilmektir.” diyor. Gerektiğinde bu kelimeyi kullanabilmek size özgürlük ve güven verir. Sınırlarınızı belirlemek, kendinize olan saygınızı korumak, gereksiz iş yükünden kaçınmak ve değerlerinize uygun yaşamak için “hayır” kelimesini hayatınıza daha fazla dahil edebilirsiniz. 


5. Mükemmel olduğunuz alanları belirleyin.

Hiç kimse her konuda iyi olamaz. Ne olursa olsun herkesin yetenek ve becerilerinin olduğu alanlar vardır. Bu nedenle “Özgüvenin gelişmesi için neler yapılmalı?” veya ” Özgüveninizi artırmanın yolları nelerdir? Sorularınızın cevabı: “En iyi neyi yapıyorsanız onu yapmaya devam edin.” olabilir. Başarılı olduğunuz alanları belirlemek ve bunları sıklıkla yapmak kendinize olan güveninizi artırır ve güçlü yönlerinizi geliştirir. Örneğin; bir hobide iyiyseniz, o hobiye daha fazla zaman ayırın. Bu şekilde iyi olduğunuz şeylere odaklanarak kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.

6.Gerçekleştirilebilir hedefler belirleyin ve onları gerçekleştirmeye odaklanın.

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyip onlara ulaştığınızda kendinize ve yeteneklerinize olan güveninizi artırabilirsiniz. O halde öz güven geliştirme yollarından birinin de araştırılmış, üzerine dikkatle düşünülmüş, amaçlarınıza uygun hedefler belirlemek ve bu hedefleri gerçekleştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hedefinize tek seferde ulaşmak her zaman mümkün değildirBu gibi durumlarda kendinize anlayış gösterip tekrar denemeniz çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Öz güven Eksikliği Ile Baş Etmek İçin Ufak İpuçları

 

Bir yanıt yazın