Her birimiz kariyer adımlarımızı tökezlemeden, yerimizde saymadan atmak isteriz. Ancak bazı profesyonel deneyimler, tanımladığımız başarı kıstaslarının çok dışında kalabilir, meslekte başarısız hissetmemize ve hatta iş hayatından soğumamıza yol açabilirler. Peki bu durumlarda neler yapmalıyız, gelin beraber düşünelim!
1.Ne istediğinizi gözden geçirin: Mesleğinizin hitap ettiği iş alanlarını gözden geçirin. Çalışmak istediğiniz sektörde ve departmanda olduğunuzdan emin olun. Bazen ihtiyaç duyulan tek şey bir kariyer rotası değişikliğidir.
2.Çok Yönlü Bir Değerlendirme Yapın: Olumsuz iş deneyimleri sebebiyle hayal kırıklığına uğrayan insanlar kök nedeni bulmak için yaptıkları değerlendirmelerde her zaman doğru yöntemleri kullanamayabilirler. Hayalini kurduğunuz sektörde ve departmanda çalışıyor olmanıza rağmen başarısız veya mutsuzsanız bunun sebebi birçok şey olabilir. Bunlara, yeterince çabalamama, işiniz karşılığınızda yeterli takdiri görememe, mobbinge uğrama, ekip içi sağlıksız iletişimler kurma örnek verilebilir. Bunun değerlendirmesini yaparak kök sebepleri doğru belirlemek hem kendi gelişiminizi planlamanız hem de mesleki özgüveninizi kaybetmemeniz için oldukça önemlidir.
3.Uyumlu Bir Ekip Her Zaman Başarılı Bir Ekip Anlamına Gelmez: Çoğu meslek grubu için takım çalışması bir beceridir ve sizden ekip ile uyum içinde çalışmanızı beklerler. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Hali hazırda aralarında sağlıksız bir iletişim olan veya yeni gelenlere ön yargılı yaklaşan ekipler ile uyumlu çalışmak bir hayli zor olabilir. Bu gibi durumlarda problemin sizden kaynaklanmadığını görmeli ve kendinize yersiz eleştirilerde bulunmamalısınız.
4.Köklü Firmalar Bile Toksik Olabilir: İş yerinizin sektörde iyi bir şöhretinin olması, köklü ve çok başarılı olması sizin en uygun çalışma ortamı olduğu anlamına gelmez. Katma değeri yüksek işler yapan şirketler bile çalışan haklarını gözetemeyebilir, mobbingi ve eşitsizliği engelleyemeyebilirler. Bu gibi sizi hayal kırıklığına uğratan şirketlerde başarısızlığın sebebini sadece kendinizde aramak yerine seçilen olduğunuz kadar seçen olduğunuzu da kendinize hatırlatın!
İş yerinizi değerlendirmenize yardımcı olabilecek, sağlıksız bir şirket kültürünün 7 belirtisini derlediğimiz yazımızı okumak için sizi buraya alalım.
5.Bu Durumu Sadece Sizin Yaşamadığınızı Bilin: Çoğu kişi profesyonel hayatta zaman zaman başarısızlıklar yaşar. Önemli olan noktanın bu deneyimlerden ders çıkarmak olduğunu unutmayın.
6.Mesleki Öz Güveninizi Yükseltin: Başarısız deneyimler sizin gelecekle ilgili kaygı ve korku duymanıza yol açabilir. Bu deneyimleri yaşamanın geçmişte başarılı hissettiğiniz anlar kadar normal ve kıymetli olduğunu bilin. Sonsuza kadar bu deneyimi yaşamaya devam etmeyeceksiniz.
7.Profesyonel Yardım Alın: Bu deneyimin ileriki iş hayatınızı etkileyecek bir travma olarak kalmaması için ihtiyaç duyduğunuz noktada profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin. Çalıştığınız vakit hayatınızın büyük bir kısmını oluşturur, bu stresi yönetmeyi öğrenmelisiniz.
8.Kendinize Zaman Verin: Mesleki yaşantılarımız genellikle bir koşturmaca ve fırsat kovalama ile geçer. Ancak bu kendimizde yeterli heyecan ve öz güveni göremediğimiz noktalarda oldukça zor olabilir. Kendinizi iteklemek yerine bir süre soluklanmayı bilin. Unutmayın, sağlıksız bir iş yaşantısı da iyileşmeyi gerektirebilir.
9.Eksikliklerinizi Geliştirme Yolları Bulun: Başarısız hissetmenize sebep olan nedenleri değerlendirme sürecinde kendinizde bulduğunuz eksiklikleri geliştirme yollarını düşünün ve bunların üzerine yoğunlaşın, bu sürecin size en büyük katkısı bu olacak. 😊
10.İş Görüşmelerinde Daha Çok Soru Sorun: Olumsuz deneyimler sizin mesleki vizyonunuzu genişletmek için oldukça önemlidir, artık bir iş sahibi olmaktan daha çok mutlu ve başarılı olacağınız bir iş sahibi olmak istediğinizi bilirsiniz. Bu yüzden iş mülakatlarında kendinizi tanıtmak için gösterdiğiniz çaba kadar şirket kültürünü, iş yaşantılarını ve ekibinizi tanımak için de çaba gösterin. Unutmayın, onların sizi seçtiği gibi siz de onları seçiyor olmalısınız!
Özetle, kariyer yolculuğunuz tekdüze ilerleyecek bir yol olmadığını bilmelisiniz. Başarısızlığın sebeplerini doğru belirlemek ve bunlardan kendinizi yıpratmadan gerekli dersleri almak kritiktir.
İlginizi çekebilir: Başarının Kaynağının Başarısızlık Olmasının 4 Sebebi