Başarının Kaynağının Başarısızlık Olmasının 4 Sebebi

Öncelikle hepimiz kabul edelim ki başarısızlıkta tıpkı başarı gibi hayatın doğal bir parçası. Başarısızlık diye bir tanım olmasaydı sizce başarı diye bir tanım olur muydu? Çoğu kişi başarısızlıkları tamamıyla kötü bir şey olarak görür ancak gerçek sanılandan çok farklıdır. Aslında başarılarımızın gizli kahramanları başarısızlıklarımızdır. İşte başarısızlığın başarıyı  doğurmasının 4 önemli sebebi:


1) Seni olası senaryolara hazırlar. Başarısızlığa realist bakış kriz ve zaman yönetimini güçlendirir.

Hayat her zaman dilediklerimizin gerçekleştiği ve istemediklerimizin olmadığı bir süreç değil. Ne kadar istemesek de zaman zaman planda olmayan duygu ve durumlarla karşılaşabiliriz. İşte böyle durumlarda oturup başarısızlığını inceleyerek ve başarısızlığı fark ederek aslında durumun içinden nasıl ve ne zaman çıkabileceğini kestirebilirsin. Başarısızlık asla bir son değildir aslında sadece çözülmemiş bir sorudur. Her gün duyduğum bu söz beni her zaman cesaretlendirmiştir: “Soruyu anlamak çözmenin yarısıdır.”


2) Motivasyonu tetikler ve sana aksiyon aldırır.

Herkesin belli başlı durumlardan etkilenme ölçüsü farklıdır. Kimi başarısız olduğunda dünyası yıkılır ve bir daha başarılı olamayacağı senaryosuyla kafasını meşgul eder, kimisi ise başarısızlığın bir cesaret ve motivasyon tetikleyicisi olarak kullanır. Başarısız oldukça yapmaması gereken bir hatasını daha listeden siler ve tekrar dener. Çünkü inanır ki bir gün başaracaktır. Hepimiz Edison’ın ampülü ilk denemesinde bulmadığını biliyoruz.


3) Başarısızlık sana yol gösterir, onun sayesinde sen de başkalarına yol gösterirsin.

Ne demişler: “Bir vukuat bin nasihatten iyidir. En iyi yol göstericilerimiz her zaman hayatımızda pratiğe dökebildiğimiz şeyler olmuştur. Başarısız olmak da bir taraftan sorunu pratiğe hatalı ya da eksik geçirmek demektir. Bu durum bize aynı durumla karşılaştığımızda ne yapmamız ve yapmamamız gerektiğini öğretir. Sen de zamanı geldiğinde aynı durumla karşılaşan birine mentorluk ya da yol göstericilk yapabilirsin.


4) Başarısızlık hayatın monotonluğunu yok eder ve hayata heyecan katar.

Hadi hep beraber kabul edelim. Güzel bir şeyin zıttı olmadığı sürece o şey sizce gerçekten güzel olur mu? Bazı yemeklerin tadını sevmemizin sebebi bazılarının tadını daha az sevmemizdir. Günün sonunda başarıya ulaştığımızda da başarının hak ettiği haklı gururunu sonunda başardığımız için yaşarız. Önceden yaşanan başarısızlıklar bizim için bir engelden çok macera gibi gelmelidir. Başarısızlıklar olmasa hayat çok monoton olurdu.

Ben de zamanında başarısızlıkları sadece üzüntü ile karşılayan bir insan olmama rağmen zamanla onların da hayatımızın bir parçası olduğunu kabul ettim ve hepsine kucak açtım. Bence insanlar sadece başarılarıyla değil aynı zamanda başarısızlıkları ile de gurur duymalılar çünkü seni sen yapan anlardan biri de hayatında düştüğün ama daha sonradan kalkıp yürümeye devam ettiğin anlardır. Başarısızlıklarınız yol göstericiniz olsun.

Deniz Özel
Koç Üniversitesi
Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi 3. Sınıf

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.