NFT Ve Modern Sanat

NFT (Non-Fungible Token) günümüz sanat dünyasının yeni yolu. Kimileri koca bir balon olarak görürken kimileri de geleceğin sanatı olarak görüyor. Nedir bu NFT? Sanata etkisi nedir? Beraber bakalım.

NFT yani değiştirilemez jeton olarak bilinen bu kripto gerçekten de değiştirilemez. Elimizde 50 liramız olduğunu düşünelim bu parayı 20-20-10 şeklinde bozdurmamız bile mümkün değil. NFT işte böyle bir yapı. Diyelim ki, bir eserimiz var ve satışa koyduk. Birisi bizden bu eseri satın alırsa NFT içerisindeki kripto sözleşmeler bir nevi dijital tapu ile bu eserimizin tüm haklarını (sanatçı haklarını koruyarak) bizden eseri alan kişiye vermiş oluyoruz. Bu da eski usul müzayede mantığını bir anda çöpe atıyor. Aldığımız bu eser hep bizde kalacak diye bir kaide yok biz de bir noktada bu eseri satışa koyup paramıza bakabiliriz.


Her Şey NFT Eseri Olur!

Peki, NFT kavramı anlaşıldı varsayıp modern sanat penceresini açacak olursak öncelikle bu okuduğunuz yazı bile NFT eseri olabilir. “Nasıl?” dediğinizi az çok duyar gibiyim. Aslında sadece bu yazı değil twitter’da yazdığımız yazı, Instagram’da paylaştığımız fotoğraf, video ve reels, şarkı, şiir, dizi, belgesel, viral videolar, sıradan bir günde çektiğimiz herhangi bir video, herhangi bir fotoğrafımız vb. aklımıza gelebilecek birçok şey birer NFT olabilir. Bu da geniş bir kitleye hitap ettiğini gösteriyor.



Herkes NFT Sanatçısı Olabilir!

Nasıl ki her şey NFT eseri olabiliyorsa herkes NFT sanatçısı da olabilir. Örneğin twitter CEO’su Jack Dorsey ilk attığı tweet’i NFT eseri olarak sattı. Beeple kullanıcı adını kullanan Mike Winkelmann ise sanat dünyasına NFT eserleri ile giriş yaptı. Elon Musk ise NFT olarak kendi yaptığı bir şarkıyı paylaştı ve sattı. Ülkemizden ise Refik Anadol ve Cem Yılmaz yaptıkları NFT eserleri ile ön plana çıktılar. Viral birçok video NFT platformlarında satışa sunuldu.

Kısacası NFT sadece bir kripto para birimi olarak kalmak yerine sanat dünyası ile birleşerek muhteşem bir ekosistemin önünü açtı. Bu ekosistem ileride klasik sanatın önünü tıkar mı? Yoksa yepyeni bir çığır mı açar? Bunun için her şeye ilaç olan zamana ihtiyacımız var.


İlginizi çekebilir: Non-Fungible Token (NFT) Nedir? Nasıl Satın Alınır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın