NaNoWriMo Nedir?

NaNoWriMo, her yıl Kasım’da Dünya’nın etrafından yazarları bir araya getirerek hem roman yazma amaçlarına ulaşmalarını hem de birbirlerine bu yolda destek olmalarını sağlar. Eğer sizde bu yıl bir roman yazmak istiyorsanız, bu hafta NaNoWriMo’nun nasıl işlediğine değiniyoruz!

NaNoWriMo

NaNoWriMo Nedir?

National Novel Writing Month, yani NaNoWriMo, ABD’de kurulmuş, yaratıcı yazarlığı destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Her yıl kasım ayında düzenlenen uluslararası roman yazma aktivitesiyle tanınır. İlki 1999’da gerçekleştirilen bu aktivitenin amacı, dünya çapında roman yazmak isteyip bir türlü başlayamayan veya fazla mükemmeliyetçi olan yazarlara kaliteyi düşünmeden, bir ayda en az 50.000 kelimelik bir roman yazdırarak onları amaçlarına ulaştırmak. 1999’da düzenlenen ilk NaNoWriMo’da 21 katılımcı vardı ama bu rakam yıllar geçtikçe arttı. Günümüzde, her yıl yüz binlerce yazar NaNoWriMo’ya katılıyor.

NaNoWriMo

NaNoWriMo’nun Kuralları

NaNoWriMo’nun en önemli kuralı, yazmaya 1 Kasım’dan itibaren başlamak. Bu tarihten önce romanı planlayabilir, önemli fikirlerinizi not alabilirsiniz; ama 1 Kasım’dan önce romanı yazmaya başlayamazsınız. Günlük kelime sayınız değişebilir, ama günde ortalama 1.667 kelime yazarak 30 Kasım gecesine kadar 50.000 kelimeye ulaşmak zorundasınız. Bu süreçte, yazdığınız kısımlara geri dönüp düzenleme yapmak yasak. Bunun nedeni, aktivitenin ortaya mükemmel bir ürün çıkarmaktan ziyade tamamlanmış bir roman taslağı oluşturulmasına odaklanması. 

NaNoWriMo, bu yazılı bir kural olmasa da, aynı zamanda yazarların bu ay süresince birbirleriyle iletişim halinde olmalarını şiddetle tavsiye ediyor. Bir ayda roman yazmak elbette kolay değil ve Dünya’nın her yerinden sizinle aynı şeyi yapan yazarlarla bağlandığınızda, bu süreç biraz daha eğlenceli hale geliyor.

NaNoWriMo

NaNoWriMo’yu Tamamlayınca Ne Kazanıyorsunuz?

50.000 kelimeye ulaşıp, romanınızı bitirdiğinizde; NaNoWriMo size online bir rozet sunuyor. Ancak rozetten ziyade, ödülünüz bir ay boyunca kendinizi hikayenize vererek bir romanı baştan sona yazabilmeniz oluyor. 

Eğer hep bir roman yazmak istediyseniz ve kendinizi zorlamaya hazırsanız, NaNoWriMo’ya buradan kaydolabilir, Kasım ayı 25.si gerçekleştirilecek olan etkinliğe katılabilirsiniz! 

 

Bir yanıt yazın