Dünya üzerinde ilk kurulan ve erişime açılan web sitesi 30. yaşını kutluyor. Kurulmasıyla beraber yeni bir çağ başlatan web sitesi sayesinde, 1.9 milyar kadar site de internet üzerinde yerini alıyor.
İlk Web Sitesi
Kurulan ilk web sitesi olma özelliğini taşıyan WWW, 30 yıl önce bugün, İngiliz bilgisayar mühendisi Tim Berners-Lee tarafından İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)’de açıldı. İlk başta sadece CERN içinde ulaşıma açık olan internet sitesi, 20 Aralık 1990 yılında ilk kez yayınlandı. İlk kurulduğu zamanlar herkese açık olmaması sebebiyle misyonunu tamamlayamayan web sitesi, 6 Ağustos 1991 tarihinde dünyanın kullanımına açılarak yayınlanan ilk web sitesi oldu.
Sitede Nelere Yer Veriliyor?
İlk kullanıma sunulma amacı farklı ülkelerde ve farklı üniversitelerde görev alan bilim insanlarının özgürce bilgi paylaşımı yapabilmesi olan internet sitesinde HTML ile ilgili bilgiler yer alırken aynı zamanda bir internet sitesi nasıl kurulur bundan bahsediyor. Aslında içinde şimdiye kıyasla çok fazla bilgi barındırmayan bu internet sitesinin, bugünkü internet altyapısını oluşturduğunu düşünmek gerçekten hayret verici. Sitenin yayınlanmasının ardından CERN, Tim Berners-Lee’ye patent alması için öneri yaptı ancak Berners-Lee, bu öneriyi reddetti. Ücretsiz ve herkese açık olmasını istediğini belirten Berners-Lee, internetin bu hızla yayılacağını biliyordu diyebiliriz. Yaptığı bir açıklamada ‘’Bir şeyin bu kadar kapsamlı olmasını isteyip aynı zamanda onu kontrol etmeye çalışamazsınız.’’ ifadeleri kullanan Berners-Lee’ye bu ileri görüşlülüğü için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Tim Berners-Lee Şimdi Ne Yapıyor?
Tim Berners-Lee, 1994 yılında CERN ile yollarını ayırıp Massachusetts Teknoloji Enstitü’sünde çalışmalarına devam etti. Orada yaptığı çalışmalarda da, Web’in standartlarını oluşturan Dünya Çapında Web Konsorsiyum (W3C) organizasyonunun kuruluşunu sağladı. Time dergisinde 20. yüzyılın en önemli 100 insanı listesinde yer alan Berners-Lee, aynı zamanda 2009 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından da temsili olarak şövalyelik nişanına layık görüldü. 2012 Yaz Olimpiyatları açılışında, dünyayı değiştiren bu icadı için onurlandırılmasının ardından Bernes-Lee, 330 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya sitesi Twitter üzerinden ‘’Bu herkes için.’’ sözcüklerini tweetledi.
İlk web sitesinin bir süreliğine ortadan kaybolduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Zamanında bu icadın önemini tam olarak idrak edemeyen bilim insanları, kurulan bu ilk web sitesini tam olarak maalesef arşivlemediler ve bir kısmı yok oldu. Ancak endişeye kapılacak bir durum yok çünkü 2013 yılında CERN, ‘’Dünyanın İlk Web Sitesinin Restorasyonu’’ adında bir proje ile orijinal URL’sini kullanarak, siteyi hayata döndürmeyi başardı.
Siz de bu linke tıklayarak dünya üzerindeki ilk web sitesini inceleyebilirsiniz: http://info.cern.ch/
İlginizi çekebilir: Metaverse Nedir? Metaverse İle Birlikte Hayatımızda Neler Değişecek?