Kariyerin İçin 25 Yaşına Gelmeden Yapman Gereken 10 Şey

Herkesin kendine özel bir kariyer hedefi vardır. Bu hedefe giden yolu da yine kendimiz, kendi değer yargılarımızla ve isteklerimiz doğrultusunda yaratırız. Ancak konu kariyer olduğunda sizlere 25 yaşına gelmeden yapmanız gereken 10 önemli şeyden bahsetmek istiyoruz.


1. Süper gücünüzün farkına varın.

Ya da diğer bir deyişle hangi konuda harika işler başardığınızı farkına varın. Çünkü aslında çok iyi başardığınız o şeyler sizlerin yapmaktan en çok zevk aldığınız şeylerle benzerlik gösterecektir. Bu nedenle nelerde iyi olduğunuzu bilmek ve onların üstüne gitmek size bir deyişle bir süper güç kazandıracaktır.


2. Zayıf olduğunuz noktaları bilin.

İyi olduğunuz şeyleri bilmenin yanı sıra kötü olduğunuz noktaların da farkında olmanız gerekiyor. Çünkü eğer o kadar da iyi olmadığınız noktaları bilirseniz onları düzeltebilmek için çalışmalar da yapabilirsiniz. Bu da sizlere devamlı bir kişisel gelişim döngüsü oluşturacaktır.


3. İnsanlara liderlik etmeyi öğrenin.

Liderlik becerilerinizi geliştirmenizin öneminden ne kadar bahsetsek az. Özellikle de bireysel liderlik becerilerinizin yüksek olması sizlere iş hayatınızda büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Kariyerinize hakimiyetinizi arttırmak ve insan ilişkilerinizi geliştirebilmeniz için iyi bir lider olmayı öğrenmeniz şart.


4. Yapılacaklar listeleri hazırlayın.

Listeler gözünüzü korkutuyor olabilir. Ancak listeleme yöntemi hem yapacağınız işleri tek bir yerde görmenize yardımcı olacaktır hem de hangi işe ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini kolayca analiz edebileceksiniz. Bu nedenle hem liste oluşturmayı hem de bu listeye sadık kalmayı öğrenmeniz verimliliğinizi arttıracaktır.


5. Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu öğrenin ve o kadar uyumaya özen gösterin.

Eminim ki üniversite yıllarında uykunun değerini öğrenmişsinizdir. Eğer öğrenmediyseniz uyku oldukça önemli. 🙂 Herkesin ihtiyaç duyduğu uyku saati farklı olabilir. Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu öğrenmeniz ve her gün düzenli olarak uykunuzu almanız gerekiyor. Uykunuzu almış olmanız daha verimli ve mutlu olmanızı sağlayacak etmenlerin başında geliyor.


6. Stresle başa çıkabildiğinizden emin olun.

Stresi hayatınız boyunca daima sizi takip edecek bir gölge olarak düşünebilirsiniz. Karşınıza çıktığında ise onunla nasıl başa çıkmanız gerektiğini biliyor olmanız gerek. Büyük ya da küçük krizlerle nasıl başa çıktığınız çok önemli.


7. Hobi edinin.

Tüm yatırımı kariyerinize yapmak mantıklı olmayabilir. Kariyerinizden ve çalışma alanınızdan tamamen bağımsız bir hobi edinin. Belki siz bahçe ile ilgilenmeyi ya da evdeki eşyalardan yeni projeler yapmayı seviyorsunuz. Yaratıcı olun ve düzenli olarak hobinizle ilgilenin. Adeta kendinize bir kafanızı dağıtmak için bir portal yaratın.


8. Rahatlık alanınızdan çıkın.

Eminim çoğumuz rahatlık alanımızdan çıkmaktan pek hoşlanmayız. Belki ofiste her gün oturduğunuz yer veya en sevdiğiniz cafede içtiğiniz içecek daima aynı bile olabilir. Yeniliklere açık olun. Her gün daha önce denemediğiniz bir şeyi deneyin.


9. Limitlerinizi zorlayın.

Kendi limitinizi bilmeniz oldukça önemli. Ancak bu limitleri ne kadar zorladığınız ise daha önemli. Daima kapasitenizin bir adım ötesine geçmeye çalışın. Bu düşünce yapısı sizleri devamlı bir gelişime yönlendirecektir ve limitlerinizi aşmanızı sağlayacaktır.


10. Kişisel markanızı oluşturun.

Başarılarınızın yanı sıra kişisel bilinirliğinizin de yüksek olmasına özen gösterin. Bu yüzden kişisel markanızı oluşturmak iyi bir fikir olacaktır. Yaptığınız işe karakter katmayı ve altına da kendi imzanızı atmayı öğrenin.


 

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club