İş Dünyasına Yeni Girenlerin Düştüğü Basit Hatalar

İlk işinize girmek oldukça heyecanlıdır çünkü hayalini kurduğunuz kariyerin yoluna artık girmişsinizdir ama bu aşama bir yandan da üstesinden gelmeniz gereken bir engeldir. İlk işiniz kariyer yolculuğunuzdaki ilk basamağı oluşturur. Bu yolculukta bazen hata yapacak; bazen de başarıyla hedeflediğiniz yolda yürüyeceksiniz. Hatalarımız aslında bu yolda bizleri en çok yönlendirecek rehberlerimizdir. Onları görmezden gelmektense hatalarınızdan ders çıkarıp daha iyisini başarmalısınız.

İşte insanların ilk işlerinde yaptığı 3 basit hata


1. Kendinize Rehberlik Etmek

Kariyerinizin başlangıç aşamasındayken çalıştığınız alanda çok da tecrübeli değilsinizdir ve yaşadığınız sıkıntılarda ya da bilmediğiniz şeylerle karşılaştığınızda, yöneticilerinizden yardım almak yerine kendi kafanıza göre hareket etmeniz sizi hataya sürükleyebilir. Ayrıca üstlerinizden yardım almanız bilgi birikiminizi arttıracak size farklı bakış açıları kazandıracaktır.


2. “Angarya İş” Kavramını Küçümsemek

Kariyerinize giriş seviyesinde bir mevkide başladığınız için ilk zamanlarda yapacağınız işler çok da ustalık gerektirmeyen, herkesin yapabileceği işler olacaktır ve kendi kendinize “bu işi yapmak için mi üniversite okudum?”  diyebilirsiniz. Angarya işlerden kaçınmak yerine bu süreci sabırla ve elinizden geldiğince bir şeyler öğrenerek geçirmeye çalışmalısınız.


3. Terfi ve Maaş Zammı Beklentisinde Olmak

Ne olduğu fark etmeksizin eğer bir iş üzerinde emek harcıyor, başarılı oluyorsak takdir edilmeyi ya da ödüllendirilmeyi her zaman isteriz. Bu gayet doğaldır ancak yöneticilerin işe yeni girmiş bir çalışanı ilk işlerinden sonra direk ödüllendirmesini beklemek çok yanlıştır. Bu aşamada yapmanız gereken şey motivasyonunuzu düşürmeden önünüzdeki görevi beklemek ve her koşulda elinizden gelenin en iyisini yapmaktır. Çabanızın fark edilmediği hissine düşmeden doğru zamanı beklemelisiniz.

İsmail Gülgün

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.