Humanspire #64 İnsan Kaynakları Direktörü Fulya Geleri

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Bor Holding’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Bor Holding İnsan Kaynakları Direktörü Fulya Geleri’ye merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Fulya Geleri’ nin kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Hacettepe Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunuyum. Kariyerime sigortacılık alanında Anadolu Sigorta’da başladım. 9 yıllık bir deneyim yolculuğunun ardından AXA ailesine katıldım. Bu defa Türkiye değil kardeş ülke Azerbaycan’da yine sigortacılık alanında çalışma hayatıma devam ettim. 2014 yılı itibarıyla da Türkiye’ye dönüş yaparak İnsan Kaynakları alanında çalışmaya başladım. Üç yıldır Bor Holding bünyesinde işe alım, kariyer yönetimi, performans, ücretlendirme, eğitim ve gelişim faaliyetlerini ekip arkadaşlarım ile birlikte yürütüyoruz.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Çalışma hayatımda benimsediğim ve gerçekten faydasını sayısız örnekle anlatabileceğim ilkeler var. En başta dinlemek diyebilirim. Çalışmak ve hayata tüm zorluklara, iniş ve çıkışlarına rağmen olumlu bakmak ve güçlü durmak benim yolculuğumda birçok aşamada kilitleri açtı. Yaşadıklarımdan ders almaya çalıştım ve hep daha ileriye gitmenin yolunu aradım. Hem özel hayatımda hem iş hayatımda azimliyimdir. Fikir ayrılıklarında ikna etmenin önemine oldukça inanırım. Hem size savunduğunuzu sorgulama hem de karşı tarafa bu anlamda farkındalık yaratmak için önemli olduğunu düşünürüm. Tartışmaktan kaçınırım. Dale Carnegie bu anlamda benim de inandığım bir noktaya vurgu yapıyor; Carnegie’ye göre, bir tartışmayı kazanmak imkansızdır. Eğer yanılıyorsan, argümanı kaybedersin; haklıysan karşındakinin daha kötü hissetmesine neden olursun, gururunu incitirsin. Başka bir deyişle, yine kaybedersiniz.

Başkalarının fikirlerine saygı duyarım. İçtenlikle ve zamanında teşekkür etmek benim için değerlidir. Aynı zamanda karşımdakine değerli hissettirmeyi önemserim.Son olarak mesleğimde mutlu çalışmanın insanın potansiyelini performansa dönüştürmesinde oldukça önemli bir faktör olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla çalışan yolculuğunda çalışan mutluluğunun kilit bir önemi olduğuna inanıyorum.  Ekibimle birlikte bunu başarmak adına gerçekten gönlümüzü ve enerjimizi ortaya koyuyoruz.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bor Holding araç kiralama, sigorta, enerji ve bilgi teknolojileri alanlarına yatırım yapan, vizyoner ve 10.yılını kutlayan nispeten genç bir holding. Şirketlerin faaliyet alanlarına göre çalışan gereksinimleri de farklılaşıyor.  Yeni mezun ya da son sınıfta okuyan arkadaşlarımıza tamamen iş birimlerinde yer vererek iş hayatının içerisinde olmalarını önemsiyoruz. Sorumluluk almalarını, ekibe ait hissetmelerini, iş ortamının genel havasını deneyimleyerek ne isteyip neyi tercih etmeyeceklerini daha kolay belirlemelerini sağlamaya gayret ediyoruz.

Genç yeteneklere eşit fırsatlar sunmak ve farklı çalışma kültürlerinden gelen bireyleri desteklemek adına çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarını her geçen gün güçlendiriyoruz ve hep birlikte şirket değerlerimizi korumaya ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Genç yeteneklerimize şirketimizin sosyal sorumluluk projelerine katılma fırsatları sağlayarak, topluma fayda sağlamaya gayret gösteriyoruz. Böylelikle yetenekleri çekmeyi, motive etmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor; bu tür programların şirketimizin uzun vadeli başarısı için önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz. Bu çalışmalar ile aynı zamanda şirketimizin inovasyon kapasitesini artırıyoruz ve gelecekteki liderlerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Genç profesyonellerimizin iş yaşam dengelerini sağlamalarına yardımcı olmak adına esnek çalışma modelleri uyguluyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Değişime açık, yenilikleri takip eden, çalışan odaklı ve iletişimi güçlü arkadaşların öne çıktığını söyleyebilirim. Sorumluluk almalarını ve en önemlisi meraklı ve talepkar olmalarını kendi gelişimleri açısından da oldukça önemsiyorum.  Yeni şeyler denemeyi ve risk almayı seven yapıda bir yöneticiyim, dolayısıyla zaman zaman ben yeni bir fikirle onların karşısına çıkıyorum ve onları açıkçası zorluyorum, bu yolla onlara da gelişimleri için gizli bir ivme yarattığımı düşünüyorum, umarım onlar da böyle düşünüyor.😊


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Farklı şirketlerin ötesinde farklı sektörlerde staj yaparak mezun olduğunda nerede ve nasıl bir kariyer yolculuğu başlatacağını bilerek ilerlemeni öneririm. Diğer taraftan kendini tanıma ve gelişim alanlarına odaklanma konusunda çok okuyarak ilerlemen iyi olur. Bir de farklı insanlardan çok şey öğrenebilirsin, mutlaka topluluklara katıl, kendini sosyal çevrede de geliştir.

Teknolojinin geleceği noktayı düşün, hayata tümüyle vizyoner bakmaya çalış derdim.🤗

Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Doğrudan onlara seslendiğimi ve bir ortamda sohbet ettiğimizi düşünerek kelimelere döküyorum;

  • Çevrenle iletişimde olman önemli ve ilişkilerini samimi yönetmen sana fayda sağlar. Jim Rohn’un güzel bir sözü var; ‘en çok görüştüğün 5 kişinin ortalamasısındır’ der. Dolayısıyla ilişki kurduğun kişilerin bakış açıları seni zenginleştirecektir.
  • Empati kurmaya gayret et, 
  • Kendi hayatını kıyaslama ve kendine engel yaratma,
  • İyi bir dinleyici ol,
  • Öğrenmeye bolca vakit ayır

Evet zor, bizler de zorlandık; ancak asla pes etme. Pes etmeyen olduğunda sonunda mutlaka küçük ya da büyük bir zafer, bir katkı elde edeceksin.

Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz, kendinden mükemmeli beklemek aslında kendine bir nevi haksızlık etmek olacaktır. Enerjini ve zamanını doğru yönetirsen hem özel hayatına hem iş hayatına olumlu yansımalarını mutlaka göreceksin.

Özetle, önünde uzun bir yolculuk var, keyifle ve istediğin şekilde tasarlamak aslında senin elinde.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Film ve dizi dağarcıklarının epey güçlü olduğuna inanıyorum.

📚Kitap olarak; Don Miguel Ruiz, Dört Anlaşma’yı önermek isterim.

🎙️Podcast olarak da;  Ortamlarda Satılacak Bilgi ile bazı yabancı yayınları takip etmeye çalışıyorum; İngilizce’yi de küllendirmemek için fayda sağlıyor diyebilirim.

Fulya Geleri’ye bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın