İletişim Becerinizi Geliştirmek İçin 5 İpucu

İletişim, hayatımızın her alanında en çok ihtiyacımız olan beceri olduğu gibi özellikle işyerinde kilit bir beceridir. Şirketler, vizyonunu ne kadar etkili bir şekilde iletebildiğine veya yönlerini yorumlayabildiklerine dayanarak başarılı  veya başarısız olur. Elbette herkes güçlü bir iletişimci olmak zorunda değil. Bazı insanlar görünüşte kelimelerle doğal bir yoldayken, birçoğunun bu yeteneği sıfırdan geliştirmesi gerekir. Etkili bir iletişim için; iyi konuşma ve dinleme becerilerine sahip olmanın önemini bilmek çok önemlidir. Bu nedenle, ister öğrenci, ister iş arayan, isterse yeni bir  organizasyon yöneticisi olun, daima öğrenilecek bir şeyler vardır. Sizler için iletişim becerinizi geliştirebileceğiniz 5 etkili ipucu hazırladık.


1. Beden Dilini Anlayın

Beden dili veya sözsüz iletişim, çok fazla şey söyleme potansiyeline sahip olan uygulanabilen ince bir sanattır. Örneğin, bir lider olarak, insanlarla dolu bir odaya hitap ederken dik durmak ve uygun bir duruş almak benim sorumluluğunuzda kendinizden emin ve rahat olduğunuzu göstermektedir; Bütün iyi konuşmacılar, bir şeyi nasıl söylediğinizin söyledikleriniz kadar önemli olduğunu anlarlar. Bire bir durumda da aynı derecede önemli. Bir iş görüşmesinde ya da değerlendirmesindeyken, birisiyle konuşurken daima göz temasını sürdürün. Pencereden veya yere bakmak, ya söylediklerinize gerçekten inanmadığınızı ya da ilgilenmediğinizi gösteriyor. İnsan bilinçaltında etkileşimlerinde sözsüz iletişime güvenir, bu yüzden satırları arasında okumayı ve konuşmayı asla unutma.  


2. Etkileşime Teşvik Etme

İyi iletişim iki yönlü bir caddedir, bu yüzden insanların yer aldığından emin olun  hiç kimse, dünyanın en sıkıcı konusu hakkında iki saat boyunca konuşulmayı hiç istemez. Bir grup bağlamında, sorular sorun (varsayımsal olsalar bile). İnsanları düşündüren ilginç noktaları ortaya çıkarın. Konuyu çok yumuşak olmakla suçlamak bir bahane değil, olayları etkili ve ilgi çekici bir şekilde iletmek sizin sorumluluğunuzdadır. 


3. ‘Açıkça’ konuşun

Anlaşılmaz görünebilir, ancak doğaçlama iletişim son derece etkilidir. Mahkemede konuşurken avukatlar tarafından uygulanan, esasen, konuşacağınızı söyleyeceğiniz kelimeyi hatırlamadan ya da prova etmeden konuşmanızı takip etmek için minimum odak noktası notları kullanma sanatıdır. Bu garip bir yaklaşım gibi görünse de, geleneksel bilgelik, hazırlığın her şey olduğudur, çünkü sonuçta bu şekilde konuşmak, izleyicinizin tepkisini yargılamak ve olduğu gibi herhangi bir tartışmaya katılma esnekliği ve özgürlüğü sağlar. Bu, çok daha ilginç ve ilgi çekici bir tartışma ile sonuçlanır ve izleyiciyi, farkında olmadan da aktif bir katılımcı yapar.


4. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Her durumda, herhangi bir rolde, kiminle iletişim kurduğunuzu bilmek, amacınıza nasıl ulaşacağınızı veya ihtiyacınız olan bilgiyi nasıl tespit edeceğinizi anlamak için anahtardır. Bir şirket içinde bu, zaman gerektirebilir, böylece bireysel ekip üyelerini ve nasıl çalıştıklarını tanıyabilirsiniz; Bazı çalışanlar, örneğin eleştiriye iyi cevap verebilir, ancak bazıları teşvik edildiğinde daha iyi çalışabilir. Her zaman yaklaşımınızı buna göre uyarlayın ve iletişim söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir yaklaşım olmadığını anlayın.


5. Dinle

Saydıklarımız arasında belki de sizin en iyi bildiğiniz ve uyguladığınızı sandığınızdır dinlemek.Etkili bir iletişimci olmak için, konuştuğunuzdan çok daha fazla dinlemelisiniz. Sonunda, korkunç bir konuşmacı olmayın. Sizi sürekli rahatsız eden ya da sizinle konuşan birisiyle konuşmaktan daha can sıkıcı bir şey yoktur; bu, kendi taraflarındaki temel bir bağlantı kusuru ve aynı hatayı yapmamanın neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor. Her zaman hatırlayın: dinleyecek birisi olmadan iletişim olmaz.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ