Humanspire For Startups #1 Twin Science & Robotics CEO’su Asude Altıntaş

Startup dünyasına adım atmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj serisi ile karşınızdayız. Humanspire for Startups’ın ilk röportajında Twin Science kurucu ortağı Asude Altıntaş’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Asude Altıntaş’ın kariyer yolcuğuna ve Twin Science’ın girişimcilik hikayesine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Bize biraz kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ismim Asude. Bursalı bir ailenin ortanca çocuğuyum. Üniversiteyi ODTÜ’de okudum, ardından Stanford Sosyal Girişimcilik Programı’na burslu kabul edildim. Kariyer hayatıma bir sivil toplum kuruluşu olan YGA’da başladım. Mezuniyetimin ardından, üniversite 2.sınıftan beri gönüllüsü olduğum YGA’da profesyonel olarak çalışmaya başladım. 5 yıl başkanlığını yürüttükten sonra, YGA içerisinden doğan Twin’in kurucu paydaşlarından biri oldum.


Girişiminiz hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Twin bir eğitim teknolojileri girişimi, 50 kişilik ekibiyle çocuklara bilimi sevdirmek için çalışıyor. Çocuklara çevrelerindeki teknolojiyi ve arkasındaki bilimi eğlenceli şekilde öğreten bilim setleri ve mobil uygulamamız var. Çocuklar Twin’le geleceğe hazırlanıyor; robotik, kodlama, yapay zekâ gibi geleceğin becerilerini ediniyor, bu becerileri iklim değişikliği gibi dünyanın problemlerini çözmek için kullanıyorlar.  

Bugüne kadar 45 ülkeye, 1,200 okula ve 500 bin çocuğa ulaştık. Aynı zamanda YGA gönüllüleri ile en son teknoloji bilim setlerini en dezavantajlı çocuklara ulaştırıyoruz. Çocukları bilim eğitiminde eşitliyoruz. 

Geçtiğimiz yıl Londra’ya ofisimizi açtık. UCL, Imperial College ile içerik iş birliği yaptık. Twin ürünleri, World Economic Forum’un Smart Toy AI Award, Toy Industries of Europe’un Play for Change Awards ödüllerini aldı. Şu anda da İngiltere’de Seri A yatırım turuna hazırlanıyoruz.


Kendi işinizi yapmak istediğinize ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Bu girişim henüz plan aşamasındayken sizi heyecanlandıran yönleri nelerdi?

Ben üniversitede “şunu olacağım” diyemiyordum. Çok net bir kararım yoktu, sadece anlamlı bir işte çalışmak ve kendimi geliştirmek istiyordum. Bunu da YGA’da yapabildiğimi gördüm. Hem insanlığa faydalı teknolojiler üretiyorduk hem de bunu yaparken çok şey öğreniyorduk. 

Twin’i de YGA içerisinde bir proje olarak başlattık. Amacımız çocuklara bilimi sevdirmek, en dezavantajlı çocuklara en son teknolojiyi götürmekti. Twin setlerini Anadolu’da yaptığımız bilim seanslarında kullanabilmek için ürettik. Daha çok çocuğa ulaşabilmek için CNNTürk’te bir TV programı yaptık. O programla birlikte Twin bilim setlerine talebin arttığını gördük. Sürdürülebilir büyüme için bir girişim olarak Twin Science & Robotics’i kurduk. 

“Ben ne olacağım” demek yerine “ben insanlığın hangi problemi çözmek istiyorum” diye sorgulamanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yunus Emre bunu dertli dolap şiirinde çok güzel ifade diyor:

“Suyum alçaktan çekerim 

Dönüp yükseğe dökerim 

Görün ben neler çekerim 

Derdim vardır inilerim”

İnsanlığın derdi ile dertlenip, teknolojiyi kullanarak, bu problemlere çözüm üretme yolculuğunda girişimci, akademisyen, sanatçı, bilim insanı olabilirsiniz; ama amacınız kendinizden ziyade insanlığa fayda üretmek olmalı.


Nasıl bir sermayeyle yola çıktınız? Finansal açıdan sizi ilk destekleyenler kimlerdi?

Twin’de bugüne kadar £3M yatırım aldık. Bunun ilk kısmı Türkiye’deki melek yatırımcılardan oldu. İkincisi de İngiltere’de kitlesel hisse fonlaması Seedrs’tan yaptık. Toplam 25 ülkeden 400 yabancı yatırımcı Twin’e yatırım yaptı.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir? Size ilham olan isim veya isimler kimlerdir?

En önemli çapamız çift kanatlı olmak. Bir kanadı donanım, bir kanadı vicdan. Hem kendimizin hem yetiştirdiğimiz nesillerin çift kanatlı olması için çalışıyoruz. Onlara dünyaya öncülük edebilecek bir bilgi birikimi, know-how kazandırmaya çalışıyoruz; bu bilgi ve becerileri insanlığın faydasına kullanmaları için onları teşvik ediyoruz. 

 Bu bakış açısını ben YGA’da kazandım. Kendim de her gün kanatlarımı güçlendirmeye çalışıyorum. Daha çok öğrenmeli, insanlığa daha çok fayda üretmeliyim diye düşünüyorum.

Twin’e ilham veren isimleri saymakla bitiremem. Prof. Mehmet Toner, Prof. Aziz Sancar, Sevinç Atabay, rahmetli Prof. Doğan Cüceloğlu hem bu projenin başlamasına ilham veren hem de bizzat içinde olup projeyi büyüten hayal ortaklarımızdan sadece birkaçı… 

Twin’i bugünlere getiren binlerce kişi var; Twin ekibi, gönüllüler, öğretmenler, aileler, çocuklar, üreticiler, satış ortakları, danışma kurulu üyeleri, yatırımcılar… Hepsi bu hikâyenin birer parçası.


Yaptığınız işin Türkiye ve Dünya’daki pazar büyüklüğü ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Eğitim teknolojileri pazarının 2025’te 410 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Yapılan yatırımlar her yıl iki kat artıyor. COVID ile hem eğitim araçlarının hem de içeriğinin değişmesi gerektiğine tüm dünya ile tanıklık ettik. Bu açıdan önümüzdeki 5-10 yılın inovasyona çok açık ve çok heyecanlı bir dönem olduğunu düşünüyorum.

Biz de Twin’de geleceğin eğitim modelini tasarlıyoruz. VR’la dünyanın dört bir yanındaki çocukların tüm bilgiye erişebildiği, birlikte eğlenerek öğrendiği ve insanlığın faydası için birlikte proje ürettiği çift kanatlı bir dünya hayaline her gün bir adım daha yaklaşıyoruz.


Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyüdüğünü görmek bizi çok mutlu ediyor. Etki odaklı girişimlerin sayısının artmasını da ayrıca diliyoruz. Twin’in dünya çapındaki başarısını bundan da önemsiyoruz. Bizden sonraki nesillere “biz de yapabiliriz” umudu verebilirsek ne mutlu bize.


Son olarak Youthall Blog takipçilerine kariyer planlama, girişimcilik ve iş dünyası hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

YGA Zirvesi’ne ilk katıldığımda YGA’nın kurucusu Sinan Yaman’dan “Hayat bir kitapla, seminerle değişmez, doğru insanların hayatınıza girmesiyle değişir.” sözünü duymuş ve çok etkilenmiştim. Şimdi de en büyük şansımın birlikte başardığım mentorlarım, çalışma arkadaşlarım, hayal ortaklarım olduğunu görüyorum. Start-up için, fikir de önemli, zamanlama da önemli; ama en önemlisi takım ve hayal ortaklarınız. Doğru mentorlar ve doğru hayal ortaklarınızı bulmanız dileğiyle.



Asude Altıntaş’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire For Startups ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın