Humanspire #71 İnsan Kaynakları Direktörü Gökçen Dervişoğlu

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Çelebi Hava Servisi’nde başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Çelebi Hava Servisi İnsan Kaynakları Direktörü Gökçen Dervişoğlu’na merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Gökçen Dervişoğlu’nun kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

1972 yılında Ankara’da doğdum. 1997 yılında ODTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldum ve ardından 2000 yılında ODTÜ Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans programını tamamladım.

Kariyer yolculuğum, 1998 yılının Şubat ayında Gima T.A.Ş’de Eğitim Uzman Yrd. Olarak başladı. Gima’daki yolculuğum Eğitim Uzmanı, Eğitim Müdür Yrd. ve Eğitim Müdürü olarak 2003 yılına kadar devam etti. Ardından Allianz Sigorta, Aras Kargo, Simit Sarayı, Ziylan Grup gibi farklı şirketlerde İnsan Kaynakları Departmanında Müdür ve Direktör pozisyonlarında çalışarak kariyerimde ilerledim ve farklı deneyimler kazandım. Şubat 2015’ten bu yana ise Çelebi Hava Servisi’nde İnsan Kaynakları Direktörlüğü görevimi sürdürmekteyim.  


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Birçoğumuzun çalışma hayatında benimsediği birbirinden ayrı ve özel ilkeleri vardır. Bu tamamen geçtiğimiz yollardan, deneyimlediğimiz işlerden, yaşamlardan ve süreçlerden dolayı farklılık gösterir. Benim için ise 25 yılı aşan kariyer yolculuğunda zamanla öğrendiğim en önemli şey, sabırlı olmak. Ben aslında oldukça tez canlı bir yapıya sahibim ama zaman içerisinde hatalar yaptıkça bunu yönetmeyi öğrendim. Çünkü sonucu görmek ve başarıyı elde etmek için gereken en önemli şey, sabırlı olmaktır. Bunun yanı sıra insanları sevmek, işini sevmek ve en önemlisi etkili ve yapıcı bir iletişim kurmak bizi biz yapan, bizi bu yolculukta ilerleten yegâne şeydir. Elbette özverili ve disiplinli çalışmayı da oldukça benimseyen biriyim. Çünkü özverili ve disiplinli olmak sabır gerektirir ve yine söylediğim gibi sabırlı olmanın sonucu ise başarının kendisidir. 


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Öncelikle genç yetenekleri kazanmayı ve onların genç zihinleri, düşünceleri, fikirleri ile ilerlemeyi oldukça önemsiyoruz. Genç yeteneklerin bizlere kattığı birçok yenilikçi bakış açısı ve bizim onlara uzun yılların deneyimi ile açtığımız yeni bir yol, karşılıklı bir öğrenme süreci. Bunu bir okul gibi düşünebilirsiniz hatta. Bu sebeple Yetenek Yönetimi ve Kariyer Planlama uygulamalarında önemli gelişmeler sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Hatta bu alanda sadece Çelebi Hava Servisi’ne değil, diğer yurt dışı iştiraklerimize de potansiyel yönetici adayları dahil olmak üzere her seviyede nitelikli işgücü yetiştiren bir okul haline geldik.  Yetenek Yönetimi uygulamalarımızdaki başarılarımızın en büyük göstergesi, son yıllardaki uygulamalarımızla birlikte “operasyonel rollerde %90’a, şirket genelinde ise %85’e” yükselmiş olan iç terfi oranımızdır. İç terfiyi de çalışan bağlılığını sağlamanın en önemli araçlarından biri olarak görüyoruz.

“İç Yönetici Adayı Programı”, “Ramp Yönetici Yetiştirme Programı”, “Yetenek Havuzu” gibi uygulamalarımızla potansiyel çalışanlarımızın gelişimlerini, üst yönetimimizin de katılımıyla titizlikle planlıyoruz ve takip ediyoruz. Performans Değerlendirme sistemi olarak SAP Success Factors üzerinden tüm Kariyer ve Yetenek Yönetimi projelerimizi dijital ortamdan yürütmeye devam ediyoruz. Genç Çelebi programımız ile de yeni mezun potansiyelli gençlerin gelişimine katkı sağlamak adına şirketimizde her alanı deneyimleyebilecekleri ve sonrasında kendilerine uygun alanı keşfedip iş dünyasına devam edebilecekleri bir fırsat sunuyoruz.  

Çelebi Hava Servisi olarak kendi çalışanlarımız haricinde, havacılık sektöründe “okul” olarak bilinirliğimizi devam ettirmeyi, bu sektörde çalışmak üzere eğitim veren Sivil Havacılık okullarına sertifika eğitimleri, seminer, saha tanıtımı, staj, eğitim kitabı vb. destekleri devam ettirmeyi sürdürüyoruz. Samsun Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi gibi Sivil Havacılık bölümlerinin bulunduğu üniversitelerde son sınıf öğrencilerinin meslek hayatlarına erken başlama ve kariyer planlamalarında yol gösterici olan İME (İşletmede Mesleki Eğitim) programını gerçekleştirebilme ve mezuniyet sonrasında meslek hayatlarına devam edebilme imkânı sunuyoruz.  Kapadokya, Kültür, Arel, Özyeğin ve Erzurum Atatürk Üniversiteleri Sivil Havacılık bölümlerine öğretim elemanı desteğimiz sektörde örnek girişimler arasında yer alıyor. Ayrıca, kurucumuzun adını taşıyan 2010 yılında faaliyete geçen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilerine burs, yabancı dil gelişimlerine yönelik ana dili İngilizce olan yabancı uyruklu eğitmen ve yabancı dil eğitim kitabı desteği vermekle birlikte, sektörel deneyimlerimizi paylaştığımız sertifika eğitimleri ve seminerler düzenlemeye de devam etmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. 

Sektöre daha donanımlı öğrenciler kazandırabilmek amacıyla, bu öğrencilerin zorunlu stajlarında özel programlar hazırlayarak; öğrencilerin daha aktif rol alabilecekleri ve mesleği yakından birebir uygulayarak öğrenecekleri platformlar hazırlıyor, 32 istasyonumuzda destek vermeye devam ediyoruz. 2023 yılında yeni bir uygulamayla havacılık bölümlerinde okuyan öğrencilerin başvurularını toplamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yönetilen yetenekkapisi.org üzerinden staj alımlarını gerçekleştirmeye başladık. Özellikle yaz döneminde şirketin personel ihtiyacı olması durumunda zorunlu stajını tamamlayan öğrencilere okul açılış zamanına kadar çalışma imkânı sunarak, mesleki ve kişisel gelişimlerine önemli katkılar sağlıyoruz.

Çelebi Hava Servisi olarak çalışanlarımızı gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Global Yetenek Yetiştirme programı GROW’u da devreye aldık. Çelebi Havacılık Holding ve grup iştiraklerindeki üst düzey pozisyonlarda rotasyon programına alacağımız yetenek listesindeki çalışanlarımızı bu program dahilinde rotasyona olarak geleceğe hazırlıyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İnsan kaynakları profesyoneli olarak birçok ekiple çalışma fırsatım oldu ve bu durum bana birbirinden farklı deneyimler sağladı. Ancak geçen 25 yılı aşkın süredeki gözlemlerim ve tecrübelerim, sürekli yenilenmenin, gelişmenin, farklı iletişim yolları ve kanalları keşfetmenin başarıya ulaştırdığını yeniden ve yeniden öğretti. Bu sebeple başarı dediğimiz şey, aslında kariyerin ve deneyimlerin uzun bir yolculuk olduğunu ve bu yolculuğun hiç bitmeyeceğini bize öğretir. Eğer sonuca, yani başarıya ulaşırsak yeni bir kariyerin, deneyimin, yolculuğun başlangıcı demektir. Buradan hareketle ekibimizde çalışacak ideal bir aday kalıbının çizgilerinden ziyade, bizimle ve çevresiyle iletişim kurabilen, sabırlı, yenilenmeyi, gelişmeyi ve sonuçlara odaklanarak bu süreci bitmeyen bir yolculuk olan gören herkes bizim “ideal” adayımız olabilir. Çelebi Hava Servisi İnsan Kaynakları olarak bizler de bu bakış açımız ile birlikte ortak değerlerimizi oluşturduk;

  • Uyumlu bir ekip üyesi olmak.
  • Meraklı ve sürekli gelişime açık olmak.
  • Yenilikçi olmak.
  • Müşteri odaklı olmak.
  • Güvenilir olmak.
  • Ulaşılabilir olmak.
  • Sonuç odaklı olmak.
  • Enerjik ve pozitif olmak,

gibi tüm ekip arkadaşlarımızın da benimsediği değerlerimizle ekip kültürümüzü devam ettiriyoruz ve gelişmeyi, yenilenmeyi bitmeyen bir yolculuk olarak görüyoruz.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Kariyer, uzun ve bitmeyen bir yolculuk. Bu yolculukta size eşlik edecek yegâne şey ise gelişim. Gelişim hiç bitmez çünkü. Ancak gelişime uzanmak için atılacak ilk adım meraktır. Merak edin, merak ederek yenilikleri takip edin, araştırın. Gelişimden, gelişmekten, geliştirmekten korkmayın, cesaretli olun. Kolay değil, biliyorum ama pes etmeyin. Zorluklar sizin yolunuzdaki taş parçaları ama unutmayın, yol sizin. 


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Hepimize iyi gelen veya faydalı olan şeyler farklılık gösterebilir. Ancak bir kitap, dizi, film ya da podcast sizi yeni dünyalara ve yolculuklara sürükleyebilir. Ben de sizlere ufak da olsa yeni bir kapı açacak birkaç öneri sunmak isterim.

📚Kitap Önerim 

Tanyer Sönmezer, Peynirimi Kim Kaptı?

Malcolm Gladwell, Outliers (Çizginin Dışındakiler) 

🎙️Podcast Önerim 

Nilay Örnek, Nasıl Olunur?

Cem Mumcu, Dialogger 

Kendine İyi Davran, Beyhan Budak

🎥Dizi Önerim

Succession

🎬Film Önerim 

The Pursuit of Happiness 

Gökçen Dervişoğlu’na bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın