Humanspire #70 İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Başaran

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Gulf Sigorta’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Gulf Sigorta İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Başaran’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Yeşim Başaran’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Yirmi yedi yıldır sigorta sektöründe insan kaynakları yöneticisi olarak çalışıyorum. Otuz beş yıllık bir profesyonel hayatım var. Yıllar çok görünse de gerçekten nasıl geçtiğini hiç anlamadım. Kimya mühendisiyim ve sigorta sektöründen önce Unilever’de geçen sekiz yıllık ilk iş tecrübemde farklı departmanlarda çalışarak ilerledim. Bu tecrübe bana her göreve ve şarta uyum ve adaptasyon yetkinliği kazandırdı. Çalışmayı, öğrenmeyi ve hayatın içinde aktif olmayı çok seviyor ve önemsiyorum. Meraklı olmak ve yeni adımlara cesaret edebilmek yolculuğun keyfini ve seyrini çok etkiliyor. Kariyer dediğimiz sadece iş hayatı değil aynı zamanda kendini gerçekleştirmek için çalıştığın, sadece sana ait olan başka bir kariyer de var ki, asıl orada alınan yol iş hayatındaki başarını da ciddi anlamda besliyor.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Değerlerimle çalışma ilkelerimi denk tutuyor onların izinde ilerlemeye gayret ediyorum. İnsan Kaynaklarından sorumlu olduğum otuz yıla yakın zamanda kendime ve ekip arkadaşlarıma tekrarladığım üç temel ilke; adil, dürüst ve hoşgörülü olunması. Dinamik olmak, değişime açık ve esnek olmak bugünün koşullarında ilkelerimizle bağdaştırıp kendimizde taşımamız gereken en önemli yetkinlikler. Başarı niyetimiz sahici ve içtense ulaştığımız sonuçlar da kıymetli oluyor.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Biz Gulf Sigorta olarak her zaman gerek lise gerekse üniversite stajyerleriyle çalışmayı öncelikli program olarak belirledik. Kış döneminde Meslek Yüksek Okullarıyla bağlantıda olup finans, operasyon, hasar ve bilgi işlem departmanlarına stajyer öğrenci almaktayız. Stajyer kadrosunda başlayarak ilerleyen ve hâlen şirketimizde yönetsel görevlerde olan arkadaşlarımız çalışmaktadır. Belli pozisyonlarda özellikle yetiştirmek üzere yeni mezun işe alımı da yapmaktayız.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Ben çok şanslı bir yöneticiyim. Profesyonel hayatım boyunca hep çok iyi ekip arkadaşlarıyla çalıştım. Hem departmanımda hem de paralel departmanlarda bire bir irtibatta olduğum arkadaşlarla uyum içinde oldum. İdeal diye bir kavram bana açıkcası biraz uzak geliyor. Benim için niyet, samimiyet ve açıklık önemlidir. Birlikte çalıştığım arkadaşlarımla akıl, emek ve yürek bağını beraber kurabilmeyi hedeflerim ki bu üçlü saç ayağı her koşulda ayakta kalır. Gelişime açık olmak, merak edip araştırmak, hevesli olup sonuca odaklanmak ve dürüst olmak benim için en değerli özelliklerdir.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Kendime söyleyeceklerim; iyi dinle, hiçbir şeyi kişisel algılama ve gelişime açık olmaya, kendi yapabileceklerinin en çoğuna odaklanmaya devam et derdim.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Mutlaka bir yabancı dili ana dilleri kadar iyi konuşmalarını ve mutlaka yanına yeni dillerde eklemelerini öneririm. Dünya vatandaşı olmaya gayret etmelerini bütün kültürlerin farkında olmalarını tavsiye ederim. Gelişime açık, meraklı ve sadece kendileri ile yarıştıkları bir yolda olmalarını, bir şeyde uzmanlaşmayı hedeflemelerini söyleyebilirim. Bir şeyi çok iyi bilmek ve o alanda uzmanlaşmak ancak her konuyla ilgili de bilgi sahibi olmaya gayret etmek fark yaratır. Bu sloganı benimseyerek ilerlemelerini öneririm.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

  • Optimum Denge Modeli – Tamer Dövücü
  • İyi Hissetmek – David Burns
  • Outliers (Çizginin Dışındakiler) – Malcolm Gladwell
  • Atomik Alışkanlıklar – James Clear
  • The Coming Wave – Mustafa Süleyman 

Şeytan Marka Giyer filmi profesyonel hayata dair beni etkileyen bir film olmuştu. Prestij ve Stajyer de önereceğim filmler arasında. 

Son zamanlarda Nasıl Olunur -Nilay Örnek podcastlerini de severek dinliyorum.

Yeşim Başaran’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın