Humanspire #65 İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı & İcra Kurulu Üyesi Derun Bilsel

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine MNG Kargo’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. MNG Kargo İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı & İcra Kurulu Üyesi Derun Bilsel’e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Derun Bilsel’in kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum. Kariyer yolculuğuma Garanti Bankası’nda başladım. Daha sonra Doğuş Grubu, Arıkanlı Holding, Peyman gibi farklı şirketlerde deneyim kazandım. İnsan kaynakları alanında 25 yılı aşkın liderlik ve yönetici deneyimim bulunuyor. Organizasyonel gelişim, değişim yönetimi, kaynak sağlama ve işe alma, yedekleme planlama, organizasyonel tasarım ve işgücü planlama, performans yönetimi, çalışan ve çalışma ilişkileri, iletişim ve sosyal medya geliştirme gibi konularda uzmanlaştım. Yaklaşık 1 buçuk yıldır da kariyerime MNG Kargo İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi pozisyonunda devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Çalışma hayatımda benimsediğim temel ilkeler arasında disiplin, iş-mesai dengesi ve sağlıklı iletişim yer alıyor. Disiplin benim için iş yerindeki görevlere odaklanma ve zaman yönetimi konularında önemli bir dayanak. Mesaide işe odaklanırken, mesai dışında sosyal hayatıma da vakit ayırmaya bu sayede iş ve yaşam dengesini korumaya çalışıyorum.  Aynı zamanda iş hayatında adil bir yönetim sistemi oluşturma çabalarımı her zaman sürdürüyorum.

Bir diğer ilke ise sağlıklı iletişim. Çalışma arkadaşlarımla açık, dürüst ve etkili bir iletişim kurarak hem sosyal bağları hem de iş performansını artırmayı amaçlıyoruz. Benim için çalışma hayatımda bu tip ilkelere uyum sağlamak hem bireysel, hem de ekip başarısı için kilit bir rol oynuyor. 


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

MNG Kargo olarak, işe alım süreçlerimizde “Doğru İşe, Doğru İnsan İlkesi” ile hareket ediyor, kurum kültürü çerçevesinde, davranışsal ve teknik yeterliliklerin değerlendirilmesi ile işe alım yapıyoruz. Mayıs ayında üniversite öğrencilerinin staj başvurularını kabul ediyoruz. Genç yeteneklere yönelik olarak, şirket bünyesindeki ihtiyaçlara ve onların beklentileri doğrultusunda gelişimlerine katkı sağlayacak, ayrıca şirket kültürü ve ortamını yakından tanıma fırsatı bulabilecekleri bir ortam sunuyoruz. Stajyerlerimize, sektördeki profesyonellerle bir araya gelme ve gerçek bir iş deneyimi kazanma fırsatı tanıyarak, onların öğrenme süreçlerini destekliyoruz. Onları iş hayatına hazırlarken, beklentilerini anlamak ve genç yeteneklerimize özel gelişim fırsatları sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Tüm çalışanlarımızın memnuniyetle iş hayatını devam ettirebilmesi için adil ve insan odaklı bir ortam oluşturuyoruz. Çalışanlarımıza ve müşterilerimize katma değer sunmaya yönelik insan kaynakları süreçlerini uygulamaya özen gösteriyoruz. Geleceğin liderlerini yetiştirmek adına sürdürdüğümüz bu çaba, genç yeteneklerin kariyerlerinin ilk adımını sağlam bir biçimde atmasına katkı sağlıyor.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Nitelikli yetenek kazanımı stratejilerimizi düzenli olarak gözden geçiriyor ve etkili işe alım süreçleri geliştirme konusunda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. 

İdeal bir ekip üyesini tanımlarken bizim için temel öncelik şirket kültürümüzü güçlendirecek ve büyümemizi destekleyecek nitelikte bireyler oluyor. Aynı zamanda iletişim yeteneği, adaptasyon kabiliyeti, problem çözme becerisi gibi unsurlar, şirketimizin dinamik iş ortamında başarılı olmak için oldukça önemli. Ayrıca geri bildirime değer veren, pozitif bir işyeri kültürüne katkı sağlayabilecek, öğrenmeye açık bireyler ilk tercihimiz oluyor. 

Pozitif ve kapsayıcı bir işyeri kültürü oluşturmak, çalışan motivasyonunu ve bağlılığını artırmak da bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Performans yönetimi süreçlerini iyileştirmek ve çalışan performansını ölçmek adına yeni uygulamaları takip ediyoruz. Performans hedeflerinin belirlenmesi, çalışanların gelişimine odaklanılması gibi unsurları değerlendirerek çalışanlarımızın kariyer yolculuklarını destekliyoruz. Bu çabalarımızın güçlü bir ekip oluşturarak şirketimizin sürdürülebilir bir biçimde büyümesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Muhtemelen öncelikle ona başarılı olmanın sabır gerektirdiğini söylerdim. İlk adımlar zor olabilir, başarı zaman alabilir fakat sürekli çaba ve öğrenmeye açık bir birey olduğunda üstesinden gelemeyeceğin hiçbir şey yoktur. Ayrıca risk almaktan korkmamak gerektiğini, yeni fırsatlara açık olmayı, kariyerimde karşılaştığım engelleri öğrenme ve gelişme fırsatı olarak görmemi, cesaretli duruşumu hiçbir zaman kaybetmememi söylerdim. En önemlisi de tutkulu olduğum ve gerçekten keyif aldığım bir alanda ilerlemenin öneminden bahsederek, kariyerimde buna uygun adımlar atmanın öneminden bahsederdim. 

Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Sürekli öğrenme ve kişisel gelişim konusunda aktif olmalarını öneririm. Değişen iş dünyasına ayak uydurabilmeleri adına yeni beceriler kazanmak ve kendilerini sürekli güncel tutmak, kariyerlerini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca ilişki kurma becerilerini geliştirmelerini, kariyer düşündükleri sektörden profesyonellerle bağlantıda kalmaları da kariyer yolculuklarını destekleyecektir. Ekip çalışması, problem çözme ve iletişim becerilerini güçlendirmek de kariyer yolculuğunun başındaki genç yetenekler için önemlidir. Son olarak, dijital varlıklarını etkin bir biçimde yönetmeleri; kendi yeteneklerini ve ilgi alanlarını vurgulamaları iş dünyasında fark yaratmalarını sağlayacaktır.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Kariyerinin başındaki gençler için kitap okumanın, dizi ya da film izlemenin, farklı kişilerin iş hayatı hakkında görüşlerini dinlemenin önemi büyük. Başarı hikayeleri ve iş hayatındaki tecrübeler, kariyerinin başındaki gençlere ışık tutabilir. Özellikle kitap okumak, genç profesyonellerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine, liderlik konusunda içgörü kazanmalarına ve kariyer hedeflerine odaklanmalarına katkı sağlayabilir. Ayrıca, profesyonellerin konferanslarına katılmak, çevrimiçi kurslara kaydolmak ve gönüllü projelerde yer almak, kişisel gelişimi hızlandıracak yayınların takip edilmesi oldukça önemlidir. Bu yayınlar, bireyin bilgi birikimini artırmasına, yeni beceriler kazanmasına ve kariyer hedeflerine odaklanmasına yardımcı olabilir. 

Bu süreçte genç yetenekler için önerdiğim film “Borsa (Wall Street)” ve “Jerry Maguire” ilham verici olabilir. Bu önerilerle birlikte, genç profesyonellerin sürekli öğrenmeye açık olmaları ve çeşitli aktivitelerle kendilerini geliştirmeleri, uzun vadeli başarılarını artırabilir. Unutulmamalıdır ki kariyer yolculuğu bir maraton gibidir ve bu çeşitli kaynaklar genç yeteneklere bu uzun vadeli yolculuklarında rehberlik edebilir.

Derun Bilsel’e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın