Humanspire #63 İnsan Kaynakları Direktörü & Profesyonel Koç Asuman Zeynep Yorulmaz

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Organik Kimya’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Organik Kimya İnsan Kaynakları Direktörü & Profesyonel Koç’u Asuman Zeynep Yorulmaz’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Asuman Zeynep Yorulmaz’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Enteresan bir yolculuk benimkisi; Pazarlama, Kalite, IK… ☺️

1999 yılında İTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Pazarlama analisti olarak başladığım kariyerime farklı şirketlerde süreç ve yönetim sistemleri uzmanı ve proje yönetici olarak devam ettim. Bu arada Marmara Üniversitesi ‘nde MBA yaptım. 2006 yılında İnsan Kaynaklarında çalışmaya başladım ve bu zamana kadar elde ettiğim farklı proje ve saha deneyimimi, insana dokunan süreçler yapılandırabilmek ve çalışanlarının kendileri
olabildikleri, zevk alarak çalıştıkları işyerleri yaratmak tutkusu ile devam ediyorum. 2011 yılından beri de bu tutkumu Organik Kimya’da insan ve kültür süreçlerinden sorumlu olarak gerçekleştirmeye çalışıyorum ve Organik
Kimyanın İnovasyona dayalı girişimci kurum kültürüne sahip “Türkiyenin En İyi İşvereni” olma yolculuğunu destekliyorum.

2 çocuk annesiyim, çocuklara ve gençlere dokunan pek çok projede toplum görevlisi olarak çalışıyorum ve Profesyonel Koçluk çalışmaları ile kendi kişisel gelişim yolculuğuma ve öğrenmeye de devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Ben çok çalışmaya inananlardanım. Aldığım sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek isterim. Her zaman başarılı olamayabilirsiniz ama çabalamak, kolay vazgeçmemek ve amacınız doğrultusunda yola devam etmek yine de çok kıymetli. Her şey çok hızlı değişiyor, o yüzden kendimi geliştirmeye ve öğrenmeye devam ediyorum. Okuduğum bir kitaptan, izlediğim bir filmden, duyduğum bir fikirden ilham alabiliyorum. Yargılayan değil öğrenen zihniyette olmaya/kalmaya özen gösteriyorum. Farklı fikirleri dahil etmenin, birlikte çalışmanın, kollektif zekanın gücüne inanıyorum. Her zaman açık iletişim kurmaya çalışıyorum. Dürüst, alçakgönüllü ve güvenilir olmak benim için önemli. Bir de hepimizin bir varoluş amacı olduğunu düşünüyorum. “Deniz Yıldızı” hikayesi benim için anlamlı, her şeyi değiştirecek gücüm elbette yok ama çevremdeki dokunabileceğim ve değiştirebileceğim şeyler için uğraşmayı seviyorum, iyiliğin gücüne inanıyorum!


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Liselerle, üniversitelerle, öğrenci klüpleriyle,  öğrencileri bir araya getiren farklı organizasyonlarla yakın çalışıyoruz. Özellikle arge ve üretim rollerinde üniversiteden yeni mezun adayları işe alıyoruz. Bu sebeple içeride de gençlerden oluşan harika bir çalışan grubumuz var. Çok farklı programlar ile de tüm gençleri desteklemeye çalışıyoruz. Gençlerle iletişim kurmaya henüz onlar lisedeyken başlıyoruz “Meslek Lisesi Koçluk Programı” ile şirket içi gönüllülerimiz meslek lisesinde okuyan gençlere 2 yıl boyunca grup mentorluğu yapıyor ve onların en zor dönemlerinde hedeflerine ulaşmaları konusunda destek oluyorlar.

Universite öğrencilerinin iş hayatının kısa bir önizlemesini yapabilmesi için dizayn edilmiş “Intro” adında kısa dönemli bir staj programımız var. Bu program ile gençler bir yandan farklı departmanlardaki işleyişleri deneyimleyip, bir yandan da hem teknik hem de yetkinlik bazlı aldıkları eğitimler ile kendilerini geliştirebiliyorlar.

“Gençliğin Kimyası” Organik Kimya’nın üniversite öğrencileri için hazırladığı bir sosyal sorumluluk projesi. Gelecek Daha Net’in de desteği ile Organik Kimya’nın gönüllü profesyonelleri gençler ile bir araya gelip onların gelecek hedefleri doğrultusunda onlara mentorluk yapıyor. Aynı programda gençler için hazırlanmış teknik beceriyi arttırmaya ya da kişisel gelişime yönelik eğitimler ve seminerler de düzenliyor.

Organik Kimya Mentorluk Programı” Adler’in desteği ile yürütülen ve Organik Kimya’da çalışan gençler ile deneyimli yöneticilerin belli hedefler doğrultusunda birlikte çalıştığı uzun soluklu bir yolculuk. Burada amaç gençlere tüm kariyer hayatlarında destek olacak bir yol arkadaşı desteği vermek.

Bunun tam tersini gerçekleştirdiğimiz bir “Tersine Mentroluk Programımız” da var. Burada ise gençlerimiz mentor, onlar kendi perspektiflerini, dijital dünyayı, beklentilerini ve bakış açılarını iş dünyasında 15 yıl ve üzerinde tecrübeye sahip ekip yöneticileri ile paylaşıyor ve onların gençler ile bağlantı kurmasına destek oluyorlar.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Bence başarı için en önemli unsur birlikte çalıştığınız ekip! Çalışkan, sorumluluk sahibi, “yapamayız değil nasıl yapabiliriz” bakış açısına sahip, takım olmaya inanan, yeniliğe, öğrenmeye, farklılıklara açık, iyi insanlar olmaları benim için çok önemli. Bu konuda her zaman çok şanslı oldum. Birbirimizden beslendiğimiz birlikte öğrendiğimiz ve güzel projeler imza attığımız harika bir ekip ile çalışıyorum.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Üniversite yılları gerçekten çok önemli. Bu yılları çok eğlenerek geçirsinler o kesin! Bunu yaparken öğrenci klüplerinde, farklı projelerde aktif rol alıp, organizasyon, planlama, iletişim yeteneklerini geliştirip networklerini genişletebilmeleri çok kıymetli. Anlatacakları hikayeler biriktirmeleri çok kıymetli. Yaptığın işten keyif almak bence başarı için en temel unsur bu sebeple tüm gençlere kariyer hayatlarının ilk yıllarında mümkün olduğunca farklı tecrübeler edinmelerini, staj yapmalarını ve nasıl ilerleyeceklerine karar vermeden önce yapmaktan
hoşlandıkları işleri ve güçlü yönlerini keşfetmelerini tavsiye ederim. Gençlerle bir araya geldiğimizde bazen gelecek endişelerinden umutsuzluklarından bahsediyorlar. Dönem dönem hepimiz hayatımızda benzer duygular hissediyoruz. Önemli olan böyle anlarda dahi çalışmaya, hayal etmeye ve elimizden geleni yapmaya devam etmek. Hayat hiç beklemediğimiz anlarda bize fırsatlar sunacaktır.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Konuştuklarımıza paralel hikayelerden oluşan birkaç filmden çok etkilenmiştim. Bunlardan birkaçı:

  • “Hayat Güzeldir”
  • “ Mutluluğun Peşinde”
  • “Truman Show”

Asuman Zeynep Yorulmaz’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın