Humanspire #62 İnsan Kaynakları Direktörü Yağmur Yavuz

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Nexans’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Nexans İnsan Kaynakları Direktörü Yağmur Yavuz’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Yağmur Yavuz’un kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Işık Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemlerinden mezun olduktan sonra kariyer hayatıma yazılımcı olarak devam etmenin bana çok uygun olmadığını düşündüğüm için ilk iş deneyimime ArcelorMittal Ambalaj Çeliği’nde Muhasebe Sorumlusu olarak başladım. İlk yılın sonunda, Finansal Raporlamaya geçtim ancak bunun da beni tatmin etmediğini daha farklı daha kendim olabileceğim bir bölüm arayışımın olduğunu farkettim. Yaklaşık 3 yıllık tecrübenin ardından kendi arayışlarım doğrultusunda İnsan Kaynakları alanında ilerlemenin benim için daha
uygun olacağına karar verdim. Tam istifa etmeyi düşündüğüm noktada yine ArcelorMittal bünyesinde doğan bir fırsat doğrultusunda İnsan Kaynaklarına geçtim. Daha sonra British American Tobacco İnsan Kaynakları ekibine katıldım. BAT İnsan Kaynakları alanında benim için tam bir okul oldu. 15 yıllık kariyerim boyunca farklı sektörlerdeki uluslararası firmalarda çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra yolum Nexans ile kesişti. Ücretlendirme ve Yan Haklar Şefi olarak başlayan Nexans serüvenim son 4 yıldır İnsan Kaynakları Direktörü olarak devam etmekte.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Çalışma hayatımda benimsediğim temel ilkeler arasında dürüstlük, sorumluluk, iş birliği ve sürekli öğrenme yer almaktadır. Her zaman açık ve şeffaf iletişimle, iş arkadaşlarımla güven ortamı oluşturmayı hedeflerim. Sorumluluk sahibi olmak, verilen görevleri zamanında ve en iyi şekilde yerine getirmek benim için önemlidir.
Ekip çalışmasına inanır ve farklı bakış açılarıyla zenginleşen bir iş ortamının gücünü kavramaya çalışırım. Ayrıca, sürekli öğrenme ve gelişme ilkesini benimseyerek, değişen iş dünyasına ayak uydurmayı ve kişisel/profesyonel
gelişimimi sürdürmeyi amaçlarım. Bu ilkeler, beni etkili bir çalışan ve takım oyuncusu olmaya yönlendiren temel değerlerimdir. İş hayatının da bir yolculuk olduğunu düşünürsek eğer, bu yolda tabi ki yukarıda saydığım ilkere mutlaka yenileri de ekleniyor ancak saydıklarım benim için vazgeçilmez dediklerim. Bu yolculukta ve değişen trendler ile daha da çok ilke, yenilik hayatımıza katılacaktır mutlaka.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Şu ana kadar daha çok stajyer programları üzerinden ilerledik ve gerçekten iyi pozisyonlara staj programlarımızdan mezun olan arkadaşlarımızı yerleştirdik. 2024 yılı itibari ile ise genç yetenekler için yeni programlarımızı hayata geçirip daha çok fırsat yaratıyor olacağız. 2022-2023 döneminde gelişen bir organizasyon olmamızın da etkisi ile önceki yıllara kıyasla çok daha fazla yeteneği kurumumuza kazandırdık. Ancak 2024 yılının firmamız açısından daha aktif ve kariyer günlerine odaklanılmış bir yıl olacağını söyleyebilirim. O nedenle özellikle Linkedin üzerinden bizi takip etmelerini çıkacak fırsatlarda mutlaka başvuru yapmalarını yeni mezun ya da tecrübeli tüm adaylara öneririm. 😌


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İyi bir yönetici olmanın iki unsuru var bana kalırsa. Tecrübelerim bugüne kadar şunu gösterdi ki, yalnızca iyi bir ekiple çalışmak tek başına yeterli değil iyi bir lider olmak ve çalıştığınız ekiplerden de lider/liderler çıkarmalısınız.

Özetleyecek olursak; iyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarı kadar önemli olan bir diğer unsur da etkili bir ekip yönetme ve seçme yeteneğidir. Ekip içinde başarılı bir liderlik sergileyebilmek adına, iletişim becerileri yüksek, işbirliği odaklı, sorumluluk alabilen, adaptasyon yeteneği güçlü, problem çözme kabiliyeti gelişmiş, motivasyon ve çalışma azmi yüksek, empati kurabilen ve değişime açık bir profil sunması önemlidir. Bu özellikler, bir liderin hem bireysel başarısını hem de ekibiyle uyumlu bir şekilde çalışmasını destekleyerek başarıyı artırabilir.

Ekibimde çalışmasını tercih edeceğim yol arkadaşlarımın ise; yüksek etik değerlere sahip
olması, iletişimi güçlü, iyi bir motivasyona sahip, empatik ve değişime açık bir profil olmasına önem veririm. Bu özellikler, ekibimle uyum içinde çalışabilen ve birlikte başarıya ulaşmak için çaba gösterebilen bir adayın hem bireysel hem de takım başarısına katkı sağlamasını hedefler.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Kariyerimin başındaki benimle buluşma fırsatı, muhtemelen sabır, cesaret ve kendine güven konularında bir dizi öneri içerirdi. Belki de öncelikle, her anın bir öğrenme fırsatı olduğunu hatırlatırdım. Gelecekteki zorluklara odaklanmak yerine, mevcut anın değerini anlamamı ve küçük başarıları kutlamamı önerirdim. Aynı zamanda, kendi yeteneklerime ve fikirlerime güvenmeyi cesaretlendirir, risk almaktan kaçınmamam gerektiğini vurgulardım. İlerideki başarılar için sabırlı olmam gerektiğini belirtirken, hayallerimin peşinden gitmek için gereken adımları
atmaktan çekinmemem gerektiğini hatırlatırdım.

Son olarak herşeyin bir denge olduğunu o nedenle iş/özel dengesini mutlaka korumasını, iş dışı aktivitelerin (spor,sanat, edebiyat, yazmak, seyahat etmek) kariyerine değişik perspektiflerden bakmasını kolaylaştıracağını söylerdim.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Zamanının çoğu yollarda geçen biri olarak Podcastler gerçekten günü yakalamak
adına çok keyifli oluyor.

🎙️En severek ve öğrenerek dinlediklerim ise;

  • Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur “
  • Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun “Nereden Başlasam”

Dönem dönem her ne kadar sanatsal aktiviteler değişiklik gösterse de son dönemlerde Velhasıl Akademi’nin şiir ve edebiyat üzerine yapılan seminerlerine katılarak dilimizi daha etkin kullanmayı öğreniyorum. Özellikle İnsan Kaynakları olmak üzere ileride yönetici koltuğunda oturmak isteyen tüm genç arkadaşlarıma beden dili ve empati üzerine kitaplar mutlaka öneririm.

🎥Tekrar tekrar izlediğim ve asla sıkılmadığım “Lie to Me” ve “The Mentalist “ise vazgeçilmezlerim arasında yer alıyor.

📚“Don Miquel Ruiz’in Dört Anlaşma” kitabı benim için bir başyapıttır. Okurken her sayfasına notlar aldığım, hala günlük hayatın içinde savrulduğumu düşündüğümde mutlaka tekrar tekrar altını çizdiğim satılarını okuduğum bir
başyapıt, başucu kitabıdır benim için.

Yağmur Yavuz’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın