Humanspire #60 İnsan Kaynakları ve Eğitim Departmanı Bölüm Başkanı Ebru Isın

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine AnadoluBank’ta başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. İnsan Kaynakları ve Eğitim Departmanı Bölüm Başkanı Ebru Isın’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Ebru Isın’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

1979 yılında Ankara’da doğdum. Lisans eğitimimi 2002 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladım. Mezuniyetim sonrasında Koç Allianz İç Anadolu Bölge Müdürlüğünde müşteri temsilcisi olarak 8 ay çalıştım. Bu süreçte hep bankacılık istediğim için banka sınav ve mülakatlarına girdim. 2003 yılının Eylül ayında İstanbul yolculuğum başlayarak Anadolubank İnsan Kaynakları Departmanı’nda göreve başladım. İnsan Kaynakları biriminin kişilik yapıma uygun olması, işi sevmem ve bu alanda kariyer hedeflediğim için 2006 yılında Marmara Üniversitesi İşletme ana dalı İnsan Kaynakları Yönetiminde yüksek lisansımı yaptım. Yetiştirilmek üzere başladığım İşe Alma ve Kariyer Planlama biriminde 2016 yılında Grup Müdürü oldum. 2017 yılında İnsan Kaynakları Departmanı Bölüm Başkanı (Head) oldum. Görevime 2021 yılında Eğitim Departmanının da bağlanması ile birlikte her iki birimin sorumluluğu ile Anadolubank’ta 20 yıldır aynı heyecan, tutku ve motivasyonla görevimi sürdürüyorum.

Aynı zamanda ICF Global ve Türkiye’ye üye Profesyonel Koçum. Koçluk önemsediğim bir kavram. Birkaç cümle ile detaylandırmak isterim: Koçluk, hedeflenen alana ulaşmak için gerekli şart ve durumları netleştirmeyi sağlarken, danışanın kendini keşfetmesini de teşvik eder. Böylelikle danışan için ilgili konuda çözüm ve stratejileri ortaya çıkarmayı amaçlar. 


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Her zaman elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmek, çalışkan, adaletli, pozitif bir tutumla her durumda gülümsemek, bunlarla birlikte eleştiriye açık olmak, başarıya ulaşmak için işinde gerekli kontrolü sağlamak, düzenli ve disiplinli olmak benimsediğim ilkelerden.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bugün İnsan Kaynakları departmanlarının önemli gündem maddelerinden biri Bankamıza en uygun genç yeteneklere ulaşmak. Dolayısıyla biz de Anadolubank’ta birçok çalışma yürütüyoruz. 

Stajdan başlayacak olursak; üniversite öğrencileri için yıl içinde gelen talepleri ihtiyaca göre değerlendiriyoruz. Staj sürecimiz ortalama 1 ay sürüyor. Çok istisnai durumlarda ise örneğin kişi eğer son sınıfta ise ve işe devam etmesinde engel yoksa bazı iş birimlerinde uzun dönemli staj imkanı da sunuyoruz. Staj süreci bitiminde ise hem kişinin performansına hem de departmanlarımızın ihtiyacına göre işe alma süreci söz konusu olabiliyor. 

İnsan Kaynakları olarak öncelikli hedeflerimizden biri kendi insan kaynağımızı yeni mezun alımları ile destekleyerek onların kariyer ve kişisel gelişim süreçlerine destek olarak kurumda kalmalarını sağlamak. Bu anlamda Genel Müdürlük departmanlarında (Yönetmen Yardımcısı, Müfettiş Yardımcısı, BT profilleri) ve şubelerde (Gişe ve Portföy Yönetici Yardımcısı) işe alım yapabileceğimiz alanlarda istenen özelliklere göre oldukça profesyonel yürüttüğümüz bir sürecimiz mevcut. Bu süreç; içinde kişilik envanteri, genel yetenek testi, İngilizce testi, genel kültür testi gibi araçları da barındırıyor. 

Genç yeteneklerimize yönelik projelerimize gelince;

Anadolubank Gelişim Akademisi içerisinde yer alan eğitim fakültelerinde Temel Performans Kriterlerine (KPI) ve Banka’nın yetkinlik setlerine uygun eğitim programları planlayarak alanında son derece uzman iç ve dış eğitmenler eşliğinde gelişim desteği sağlıyoruz.

Banka içi kariyer fırsatlarında özellikle iç ilan çıkarak gençlerin yeteneklerini farklı segment ve alanlarda değerlendirmelerine olanak tanıyoruz.

İç Mentorluk Programımız kapsamında genç yetenekler deneyimli bankacılardan iç mentorluk desteği alabiliyorlar. Bu uygulamamız sayesinde gençler bireysel swot analizlerini yöneticilerimiz ile yaparak kariyer hedeflerine daha emin adımlarla ulaşabiliyorlar. Aynı zamanda kurum içi network gelişimi açısından da önemli bir vizyona sahip oluyorlar. Son olarak, Bootcamp projemiz ile özellikle IT alanında genç yetenekleri üniversitedeyken keşfederek bünyemize alıyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Öncelikle altını çizmek gerek; başarı, bir ekip işidir. Başarılı bir ekip için de öncelikle ekip üyelerinin birbirine tam güvenlerinin olması gerekir. Bunu da şöyle tarifleyebilirim; verilen görevlerin zamanında ve işin gerektirdiği şekilde yapılacağından kuşku duymamak. Ekip üyelerinin olumlu bir iletişime sahip olması, aktif dinleyici olmaları, çalışma arkadaşlarına karşı destek ve dayanışma göstermeleri de başarı için oldukça önemli diyebilirim.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Hedeflerimi tam olarak belirleyip, gelişim alanlarımı görüp eğitimlerle kendimi daha erken desteklemeye başlar ve yöneticilerimi bu konuda daha fazla zorlardım. Yapılan geri bildirimlerin de beni olumlu olarak geliştirdiğinin farkında olarak süreçte demotive olmazdım. 


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle okullarda edindiğimiz teknik beceriler profesyonel hayat başarısı için tek başlarına yeterli değil diyerek söze başlamak isterim. Teknik bilgi, staj, master, ikinci dil gibi donanımlar bizi şirketlere getiriyor ancak kariyerimizdeki basamakları çıkmak için kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Geleceğe dair korkularınız, endişeleriniz olabilir, bu gayet normal bir durum. Ancak pes etmeden çalışmaya devam etmek ve gözlemleyerek hem kendinizi hem de iş çevrenizi keşfetmek sizleri kesinlikle iyi konumlara getirecektir.

20 yıldır iş hayatında olan bir yönetici olarak tavsiyelerimi özetlersem; 

Kendini ve fikrini doğru ifade etme becerisi, iyi iletişim, ilişkilerde empatik yaklaşım, disiplinli çalışmak ve her gün bir önceki günden daha iyi olmayı hedeflemek çok önemli. Her türlü geri bildirimi kabul etmelisiniz.Sizin için en önemli olan becerileri güçlendirmek için zaman ayırmanız ve gelişim alanlarınız için koçluk almanız da kariyerinizdeki basamakları hızlıca tırmanmanız adına önemli bir ipucu diyebilirim.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Dr. Daniel Goleman’ın ‘’Duygusal Zeka’’ ve ‘’İş başında Duygusal Zeka’’ isimli kitaplarını öneririm. Yapılan incelenmelerden elde edilen verilere dayanarak, işyerinde başarının ölçütünün yeniden belirlendiğini anlatan başucu kitaplarımdır.

Ebru Isın’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

 

Bir yanıt yazın