Humanspire #53 İnsan Kaynakları Yöneticisi Tuğba Aydın Büyükavcu

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Netsmart Bilişim Sistemleri’nde başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Netsmart Bilişim Sistemleri’nde İnsan Kaynakları Yöneticisi Tuğba Aydın Büyükavcu’ya merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Tuğba Aydın Büyükavcu’nun kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Lise yıllarında İnsan Kaynakları’nda kariyer yapmayı hedeflemiş ve tüm eğitim hayatımı buna göre şekillendirmiş bir idealistim. Özyeğin Üniversitesi İşletme lisans ve Psikoloji yan dal eğitimlerimi tamamladıktan sonra, Florence Nightingale Hastanesi’nde İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı olarak işe başladım. Burada daha çok işe alım ve eğitim konularına odaklandım. Sonrasında Unifree Duty Free’de 5 yıl Organizasyonel Gelişim Uzmanı olarak işe alım, eğitim, yetenek yönetimi, performans, eğitim ve işveren markası alanlarında görev aldım. İstanbul Havalimanı Duty Free Projesi’nin baştan uca her aşamasında görev aldım. Ekibimizle birlikte çalışan sayısını 10 katı büyüttüğümüz çok hareketli, kapsamlı ve kıymetli bir projeydi. Her İnsan Kaynakları profesyoneline nasip olmayacak kadar önemli, öğretici, geliştirici ve zorlayıcı bir tecrübeydi aynı zamanda. Burada büyüme ve kültür değişimi konularında yoğun tecrübeler elde ettim. İstanbul Üniversitesi Örgütsel Davranış yüksek lisans eğitimime Unifree’de çalışırken başladım, daha sonra eğitimime ara verdim, 2022 -2023 Eylül ayında derslerime kaldığım yerden devam edeceğim. Unifree sonrasında Çelebi Hava Servisi’nde İnsan Kaynakları İş Ortağı olarak görev aldım. Pandemi dönemi gibi özellikli bir zamanda iç iletişim stratejisinin oluşturulması ve yürütülmesinde aktif rol aldım. Pandemi gibi zorlayıcı, belirsiz dönemler için iletişimin her şey demek olduğunu bir kez daha tecrübe etmiş oldum.  Sonrasında üretim sektörüne yönelerek yöneticilik tecrübesi kazandım. Son bir yıldır da siber güvenlik sektörünün öncü şirketlerinden biri olan Netsmart Bilişim Sistemleri’nde İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak görev alıyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Ben öğrenme tutkusuyla hayat bulan birisiyim. Öğrenme ve kendimi geliştirme hayatımın her alanda olduğu gibi mesleğim için de çok önem verdiğim bir ilkedir. Her an okuma, gelişme ve öğrendiklerini uygulama tutkusuyla işimi yaparım. Diğer bir ilkem de “İşine sevgini kat!”. 4 yaşındaki kızımla yemek yaparken, kızım her zaman yemeğine sevgisini katar ve “Immm çok güzel oldu.” der. İşte işim de benim için aynen böyledir! Severek yaptığım zaman tüm paydaşlarımdan aldığım geri bildirimle ne kadar kıymetli bir iş yaptığımı bir kez daha görürüm.


Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Her meslekte olduğu gibi, İnsan Kaynakları alanında da kendini sürekli geliştirmek, gündemi ve yenilikleri takip etmek en önemli önceliktir; bu nedenle araştırma yapmak ve yeni bilgiler öğrenmek için her zaman kendilerine zaman ayırmalarını tavsiye ederim. Bir diğer tavsiyem de kendilerinin öz gelişimiyle çok ilgilenmeleri olur. İlk önce kendilerine karşı sevecen, anlayışlı, kapsayıcı, iyi bir dinleyici, empatik ve destekleyici olsunlar. Eğer bunları kendilerine yapabilirlerse, tüm insanlara aynı şekilde davranabilecekler ve çok iyi dinleyen, empatik, destekleyici, anlayışlı, sevecen ve kapsayıcı bir İnsan Kaynakları profesyoneli olarak muhteşem işler başaracaklardır.


Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

Daha ortaokuldayken, bir köşe yazısında “İnsan Kaynakları şirketlerin günah keçileridir!” başlıklı bir haber okumuştum. Bu haberde de okuduğum gibi, bizim mesleğimizin en zor yanı, çalışanlar da işverenler de hep İnsan Kaynakları’nın sorunları halletmesini ve arayı bulmasını isterken talepkar olabiliyor. Buradaki en önemli husus; İnsan Kaynaları çalışanları olarak bizler hem işveren hem de çalışan temsilcisiyizdir. Ara bulmak, kapsayıcı olmak, tarafsız ve şeffaf olmak, bunları yaparken de kendimizin de bir çalışan olduğunu unutmamak, hep akılda tutulması ve dengede tutulması gereken en önemli noktadır.


Netsmart’ta genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Herhangi bir staj programımız şimdilik bulunmuyor ancak Netsmart bünyesinde %80’in üzerinde başarı oranıyla 2017’den beri devam eden ve başarı gösterenlerin %68’nin de Netsmart’ta mühendis olarak görev almaya devam ettiği Güvenlik Mühendisleri Yetiştirme Programı’mızdan (GMYP) bahsetmek isterim. GMYP, Bilgisayar, Matematik, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümlerden mezun ve bilgi güvenliği sektöründe kariyer hedefleyen adaylara yönelik tam kapsamlı bir programdır. Zorlu ve mücadele gerektiren eleme süreçlerini başarıyla tamamlayan adaylar, Netsmart’ın know-how ve sektörel tecrübesini saha tecrübeli eğitmenler tarafından adaylara aktardığı 4 aylık yoğun bir eğitim programına alınırlar. GMYP sürecinden başarıyla mezun olan adaylarımız, kariyer hayatlarına mühendis olarak devam ederler. GMYP ile ilgilenen adaylar aktif ilanları Netsmart LinkedIn (company/netsmartsecurity) sayfasından takip edebilirler.

Netsmart olarak, GMYP ile birlikte geleceğin bilgi güvenliği mühendislerini yetiştirmekten mutluluk duyuyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İyi bir ekiple çalışmak her zaman harikalar yaratır. Ekip arkadaşlarımda en önem verdiğim konuların başında öğrenme ve gelişime açıklık gelir. Böylelikle her zaman bir önceki iş çıktısına göre daha kaliteli işler üretebiliriz. İkinci sırada açık ve etkili iletişim yer alır. Bir diğer önemli özellikse yaptığı işi severek ve özenle yapmasıdır.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle kendilerini tanımaya çalışsınlar, neleri seviyorlar, neleri tercih ediyorlar, en güçlü yönleri neler ve nasıl fark yaratıyorlar bulsunlar, kendilerini keşfetsinler. Böylelikle severek yapacakları ve muhteşem işler çıkarabilecekleri mesleği bulacaklardır. Bizim bu ülkede en çok ihtiyacımız olan şey, insanların işlerini/mesleklerini severek icra etmeleridir. Tutkuyla, özenle yapılan işler hem kişiyi hem de toplumu ileriye ve aydınlığa götürür.


Gelecek dönemde dijitalleşmenin etkisiyle sizce çalışanlardan beklenen nitelikler neler olacak?

Kariyerime ilk başladığımda, çalışanların dünyanın herhangi bir yerindeki bir kurum/kişiyle irtibata geçip, proje bazlı anlaşmalar yaparak istedikleri yerden ve istedikleri zaman çalışabileceklerini okuyordum. Açık söylemek gerekirse ben bunun çok daha ileri yıllarda gerçekleşeceğini düşünmüştüm. Pandemiyle birlikte hayatımızda birçok farklılığı kolektif olarak tecrübe ettik. İstediğimiz yerden çalışarak, görev bazlı iş yapmak normalleşmeye başladı. Bunun giderek artacağını düşünüyorum. Gig ekonomisinin bu kadar önemli bir gündem haline gelmesi de bu yüzden. Dijitalleşmenin etkisiyle online platformlarda ekiple hareket ederken, aslında fiziken tek başlarına, herhangi bir yerden ve çok farklı projeler, insanlar ve şirketlerle çalışacak şekilde kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Hatta yakın zamanda aynı anda birçoğumuzun aynı anda birkaç mesleği icra edeceğine inanıyorum. Çok yönlülük, gelişim odaklılık ve esneklik en önemli nitelikler haline gelmektedir.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Özellikle bir kitap, film, podcast öneremem çünkü bugüne kadar izlediğim, dinlediğim, okuduğum her kaynakta “Nasıl gelişirim? Başkaları neler tecrübe etmiş? Bu yöntem nasıl uygulanabilir?” gibi sorular sorarak irdelemeye çalıştım. Bundandır ki her kaynak benim gelişimim için çok önemliydi. Odağınız her zaman öğrenmek olunca, her anı, her kaynağı gelişim fırsatı olarak değerlendirebiliyorsunuz. Farklı görüşler, farklı perspektifler okumak, dinlemek ve izlemek kişiliğinizi geliştirdiği gibi, profesyonel olarak da sizleri besleyecektir. 

Tüm genç arkadaşlarıma keyif aldıkları, severek çalıştıkları, başarılı, sağlık ve huzur dolu yıllar diliyorum.

Bu röportajla çok sayıda genç arkadaşıma ulaşma fırsatı verdiğiniz için Youthall platformuna ve tüm ekibinize teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum.

Tuğba Aydın Büyükavcu‘ya bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın