Humanspire #49 İşe Alım Ve Yetenek Yönetimi Direktörü Sinem Savuran

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Webhelp’te başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Webhelp İşe Alım Ve Yetenek Yönetimi Direktörü Sinem Savuran’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Sinem Savuran’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Okuyucularımız için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü’nde tamamladıktan sonra Greenwich Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi alanında 1 yıllık bir programa katıldım. Okul döneminde bankacılık sektöründe kariyer yapmayı planlıyordum ancak bankacılık alanında yaptığım birkaç staj sonrasında bankacılığın bana uygun olmadığını anladım ve profesyonel kariyerime İnsan Kaynakları Danışmanlık Şirketi Royal Executive Search’de başladım. Bu dönemde farklı sektörlerdeki birçok firmanın orta ve üst düzey işe alımlarında görev alma fırsatım oldu. 2 yılın sonunda Profera Danışmanlık şirketinde teknoloji alanındaki firmaların işe alım ihtiyaçlarında danışman olarak çalıştım. Ardından sırasıyla Garanti Ödeme Sistemleri, Avea ve Defacto şirketlerinin İnsan Kaynakları departmanının İK iş ortağı oldum ve kariyer, yetenek yönetimi gibi çeşitli İnsan Kaynakları görevlerini üstlendim. Son bir yıldır Webhelp İnsan Kaynakları Direktörü olarak işe alım, yetenek yönetimi, kariyer planlama süreçlerinin yürütülmesinde görev alıyorum.


Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Eğer fırsat bulabiliyorlarsa İnsan Kaynakları bölümünde kısa ya da uzun süreli staj yapmaları, bu alanı gerçekten isteyip istemediklerini gösterecektir. İnsana dokunan bir iş yaptığımız için duygusal zeka üzerine biraz okuma yapmalarını öneririm. Bunun yanı sıra İK, birçok farklı departmanla birlikte çalışmayı gerektiren bir birim. O yüzden, temel birimlerin iş kapsamını, nasıl uzmanlıklar gerektirdiğini bilmek amacıyla hukuk, idari, finans, pazarlama gibi fonksiyonlara dair bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.  Özellikle, son dönemlerde dijitalleşme ile insan kaynakları alanındaki ihtiyaçlar da değişiyor. Artık veri analizi ve değişim yönetimi gibi alanlara doğru bir yönelim var. İnsan Kaynakları departmanında çalışmak isteyen gençlerin saydığım yeni alanlarda bilgi sahibi olmaları, onları bir adım öne çıkaracaktır.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple çalışmanın da son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsunuz?

Bir işte yetkin olabilmek demek benim için işle ilgili tüm teknik bilgiye, gerekli becerilere ve doğru tutumlara sahip olmak anlamına geliyor. Ekibimde çalışacak profesyonelleri seçerken öncelikli olarak tutum ve davranışlarını analiz ediyorum. Bilgiyi edinmek artık oldukça kolay; beceri de zamanla geliştirilebilir ancak tutumlar, bilgi ve beceriye göre daha zor değişip gelişiyor. Benim için ilk sırada gelen: pozitif tutum. Hayatta gücümüzü aşan zorluklar mutlaka vardır ve her zaman da olacak. ‘’Ama” diyerek işin nasıl yapılamayacağına odaklananlar yerine her durumda çözüm üretmeye yatkın olanları tercih ediyorum. Bununla beraber değişen koşullara uyum sağlayabilmek, esneklik, dayanıklılık ve geniş bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor, çünkü yaşadığımız dünya çok hızlı değişiyor.


Webhelp’te genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Üniversite ve kampüs etkinliklerine katılım sağlayarak genç yetenekler ile düzenli olarak iletişim halinde olmaya ve onların aktif olarak bulunduğu mecralarda online olarak yer almaya özen gösteriyoruz. Talent Stage genç yetenek programlarımızla gençleri iş hayatıyla buluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda farklı dönemlerde hem Management Trainee (Yönetici Adayı Yetiştirme Programı) hem de staj programlarımız bulunuyor. Üniversite son sınıf öğrencileri ile yüksek lisans öğrencilerinin başvurabildiği staj programımız minimum iki ay sürüyor. Webhelp’te staj yapmak, gençlerin kariyer adımlarını daha hızlı atmalarına yardımcı oluyor. Çünkü, biz yeni mezunlara yönelik iş pozisyonlarında şirketimizde staj yapan arkadaşlarımıza öncelik veriyoruz. Amacımız, bizimle kariyerine başlayan genç arkadaşlarımızın kariyer yolculuklarında onların yanında olabilmek, bu süreçte birlikte yol alabilmek. Bu sebeple, Webhelp’te staj süreci bir sonraki kariyer basamağı için önemli bir adım oluyor. Talent Stage Management Trainee programımızla, yeni mezun olmuş veya maksimum bir yıl iş deneyimine sahip gençlerimizin yöneticilik alanlarında becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olurken rotasyon uygulamamızla da farklı departmanları denemelerini sağlıyoruz. Böylece, kurum kültürünü yakından tanıtırken genç yetenekleri de keşfediyoruz.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Dijital dönüşüm çağında koşullar çok hızlı değişiyor. Kendilerini yenileyen, proaktif olan, analitik düşünen, iş birliği yapan, takım oyuncusu, güçlü iletişime sahip gençler her zaman öne çıkıyor. Farklı bakış açılarına açık olmak ve kutunun dışında düşünmek amacıyla gençlerin esneklik, dayanıklılık gibi kaslarını güçlendirmelerini tavsiye ederim.


Gelecek dönemde dijitalleşmenin etkisiyle sizce çalışanlardan beklenen nitelikler neler olacak?

Teknolojinin ve yapay zekanın gelişmesi, iş yapış biçimlerini dönüştürüyor ve daha veriye dayalı karar verme kültürünü gündeme getiriyor. Çalışanların daha fazla dijital iletişim yeteneğine sahip olması beklenirken siber güvenlik gibi dijital konularla da donanımlı olması gerekiyor. Veri analizi yapabilmek, dayanıklılık, esneklik, adayları öne çıkartan diğer nitelikler oluyor. Öte yandan, sürekli bir değişim halindeyiz. Bu durum da koşullara ve dönüşüme hızlı adapte olmayı, çevikliği gerektiriyor. Kurum içerisinde beceri gelişimine açık olmak da son dönemlerde aranan özelliklerden bir tanesi.


Son olarak, sizin için ilham kaynağı olan ve genç yetenekler için de faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı? 

    • Simon Sinek, Neden ile Başla: Büyük Liderler İnsanlara Nasıl İlham Verirler?
    • Malcolm Gladwell, Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?
    • Apollo 13 – Filmdeki iki liderin pozisyonunu gözlemleyin. (davranış modelleme)
    • Tatlı Fasulye ve Vavien – İşini tutkuyla yapmayı anlatan bir film.

Sinem Savuran’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın