Humanspire #46 İnsan Kaynakları Ve İdari İşler Müdürü Burak Aymete

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Destek Bilgisayar’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Destek Bilgisayar İnsan Kaynakları Ve İdari İşler Müdürü Burak Aymete’ye merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Burak Aymete’nin kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Okuyucularımız için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Almış olduğum eğitim ve kişisel hedeflerim doğrultusunda İnsan Kaynakları alanında çalışmak ve kendimi bu alanda geliştirerek kariyerime yön vermek istedim. 1998’de Borusan Holding İnsan Kaynakları Departmanı bünyesinde başlayan kariyer yolculuğum Borusan Grup şirketlerindeki yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ardından, Polisan Holding İnsan Kaynakları Departmanı bünyesinde devam etti. Şu an, 2011 yılı Ekim ayında aralarına katıldığım Destek Ailesinde İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olarak çalışmaya devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Benim için saygı ve güven kolay kaybedilen ve çok zor kazanılan değerlerdir. Tüm yaşamım boyunca bu değerleri hep ön planda tutmaya ve elimden geldiğince bu değerleri çalışma hayatımın ayrılmaz bir parçası haline getirmeye çalıştım.


Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Bu mesleğin sadece teorik bilgilerden ibaret olmadığını, çok disiplinli ve geniş bakış açısı gerektirdiğini önceden kabul etmeliler. İletişim, sosyoloji, psikoloji hatta matematik ve istatistik bilmeleri gerekir. Dolayısı ile bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlarımız öncelikle kendilerini geliştirmelidir. Teoride her şeyi biliyor olmalarının bu alanda başarılı olacakları anlamına gelmediğini bilmeleri gerekir. Empati kurma yeteneklerinin yanı sıra; çok iyi bir dinleyici, gözlemci ve yönlendirici olmaları beklenir. Bu donanımlar ile teorik bilgilerini destekleyecek şekilde kendilerini geliştirmelerini öneririm.


Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

İnsan Kaynakları departmanı süreçleri ile ortaya konulan hizmetlerin kısa vadede getiri sağlayacak sonuçlar yaratmaması, birimlerimizin gider departmanı olarak algılanması birçok sektörde yaşanılan sıkıntıdır. Tüm yönetim kadrosunun bir İK profesyoneli gibi süreçlere sahip çıkması ve süreçlerin çıktılarını etkin ve verimli kullanmalarının sağlanması bu zorlukları ortadan kaldıracaktır. İnsana yapılan yatırımın getirisi ancak zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. 

Ayrıca, çalışanlar ve yönetim tarafsız ve adil olmamızı bekler ancak bu köprü incelikler ve hassasiyetler hesaba katılmadan kurulursa sağlam olmayacaktır. Bu stres ile baş etmek en zor taraflarından biridir.  


Destek’te genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Destek Ailesi olarak; deneyimlerimizi aktarabilmek ve mesleki anlamda gelişimlerine yardımcı olabilmek adına lise ve üniversitede okuyan arkadaşlarımıza staj imkanı sağlıyoruz. Staj bitiminde ise performansları ile fark yaratan arkadaşlarımızı, şirketimiz bünyesinde görevlendirerek kendilerine yeni fırsatlar yaratmak konusunda sürekli bir gayret içerisindeyiz. Üniversiteler ile yaptığımız iş ortaklıkları ile de bu olanakları arttırarak sürdürmeye devam ediyoruz. 

Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında ise; gerek belirli kuruluşlar aracılığı ile gerekse de direk irtibata geçtiğimiz birçok arkadaşımıza burs imkanı sağlayarak eğitim süreçlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Sektöre ve şirketimize değer katacağını düşündüğümüz yenilikçi, vizyoner iş ve proje geliştiren arkadaşlarla çalışmaktan ve onları desteklemekten her zaman mutlu oluyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple çalışmanın da son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsunuz?

Öncelikle her birimiz kendimizi Destek Ailesi’nin ve Destek Takımı’nın bağlı bir üyesi olarak görüyor ve kişisel başarımızın, takımımızın başarısından geçtiğini bilerek hareket ediyoruz. İşlerimiz ve hedeflerimiz açısından en iyi sonuçlara ulaşabilmemiz için daima birbirimizle bilgi ve deneyimlerimizi tam, zamanında ve doğru şekilde paylaşmaya, birlikte öğrenmeye özen gösteriyoruz. 

Tüm çalışmalarımızın ve hizmetlerimizin en nihayetinde odağında insan olduğunu ve insana temas ettiğini daima hatırlayarak yönetim politikalarımızı ve iş süreçlerimizi çalışanlarımızın, paydaşlarımızın ve toplumun memnuniyetine katkı sağlayacak şekilde oluşturuyoruz. 

Bu doğrultuda; Sorumluluk, Etkili İletişim, Hız ve Kalite, Yenilikçilik, Güvenilirlik ve İnsan Odaklılık olarak benimsediğimiz şirketimizin değerlerini kendi değerleri gibi benimseyecek, problem çözme konusunda yetkin, müşteri odaklı, sorumluluk almaya istekli, dinamik, iletişim yeteneği ve sosyal ilişkileri güçlü, iş geliştirme kapasitesi yüksek, yeniliklere açık takım arkadaşları ile çalışmayı arzu ediyorum.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Hayallerinizden ve hedeflerinizden şaşmayın. Her zaman açık ve net olun. Beklentilerinizi dile getirmekten korkmayın. Yaptığınız iş ne olursa olsun her zaman en iyisini yapmaya çalışın, yaptığınız iş buz dağının görünmez bir parçası olsa da bu sizin karakterinizi ortaya koyacaktır. Kendinizi sürekli geliştirmeye gayret gösterin, dinleyin, gözlemleyin ve sabırlı olun.


Gelecek dönemde dijitalleşmenin etkisiyle sizce çalışanlardan beklenen nitelikler neler olacak?

Yenilikçi ve değişim odaklı yetkinlikler ön plana çıkacaktır. Dolayısı ile yeni teknolojileri ve uygulamaları takip eden, her zaman değişimin bir parçası olan, inovatif bakış açısına sahip çalışanlar gösterecekleri performans ile her zaman bir adım önde olacaklardır. 

Gelecek; her yerden, her şekilde, her koşulda çalışabilecek, esnek, disiplinli ve çok boyutlu bakış açısına sahip arkadaşlara daha fazla şans sunacaktır.


Son olarak, sizin için ilham kaynağı olan ve genç yetenekler için de faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Bu şekilde bir yönlendirmeyi çok doğru bulmuyorum. Öğrenme ve gelişim kişiden kişiye farklılık gösterir. Dolayısı ile bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu günümüz koşullarında genç yeteneklerin araştırarak kendilerine fayda sağlayacak en uygun gelişim kaynaklarına ulaşabileceklerini düşünüyorum.


Burak Aymete’ye bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın