Her Gün Bir Öncekine Göre Daha Başarılı Olabilmek İçin 8 Tavsiye

Başarılar için süreklilik oldukça önemlidir. Bir anda çok hızlı adımlar kadar küçük adımların da farkına varabilmek ve motivasyonumuzu yükselterek kendimize fayda sağlayacak şeyler için enerji bulabilmek önemlidir. Motivasyon ve başarı için fayda sağlayabilecek, her biri birbiriyle oldukça bağlı birkaç tavsiyeyi sizin için derledim.


1) Hayatı tüm benliğimizle kabul edip tüm gücümüzle yaşamak

Söylenildiği kadar zor olmayan bu tanım aslında anladığımızdan pek de farklı sayılmaz. Brendon Burchard “Daha iyi bir gelecek bazen hayal edilmelidir, ancak yalnızca şu an daha iyi bir gelecek yaratabiliriz.” der. Yaşadığımız her bir günün öneminin farkına varmak daha kaliteli bir yaşam ve gelecek için belki de en önemli adım. Motivasyonumuzu sağlamak konu olduğunda her bir anı ele almak bize istemeyeceğimiz kadar zaman ve imkan yaratabilir. Geçmişe bakacak olursak, aslında kendimize fayda sağlayacak şeyler için nice vaktimiz olduğunu kolaylıkla görebiliriz!


2) Ajanda kullanmak

Nice başarılı insan kendine günlük, haftalık, aylık hatta yıllık planlar oluşturur. Bu planlamaları yaparken ajanda kullanmak oldukça önemlidir. Çünkü ajanda ile;
-Küçük adımların sağladığı büyük olayların farkına varmak kolaylaşır,
-Uzun süreç gerektiren bir hayal için zamanı paylaştırmak ve gerçekleştirmek kolaylaşır,
-Hayatımızda neleri gerçekten istediğimizi ve aslında tutkuyla bağlı olmadığımız şeyler için ne kadar zaman ayırdığımızı görme fırsatı buluruz.


3) İçimizdeki düşmanın farkına varmak

“Düşman” oldukça ürkütücü bir sözcük. Fakat Alexandre Dumas “Kendinden şüphe eden bir kişi, düşmanlarının saflarına katlanan ve kendine karşı koyan bir insan gibidir.” demiştir. Endişe duyduğunuz, şüpheye düştüğünüz, ertelediğiniz onca şeyi düşünün. “-Ya bunu başaramazsam?, -Ya yeterince iyi değilsem?, -Ya beni sevmezlerse?, -Ya kaybedersem?”

Bu tarz korkular kaç sefer size engel oldu? Bütün bu şüpheyi inançla değiştirmeliyiz. Bütün ertelemeleri, korkuları endişeleri harekete geçerek hayatımızdan çıkarmamız gerek. Attığımız her bir adım bizi istediğimiz sonuca ulaştıramasa bile neden ulaşamadığımızı gösterecek bir ayna olacaktır. Çünkü sorun tespit edilmeden çözüm bulunamaz.


4) İçimizdeki düşmanı terk etmek

William Shakespeare ünlü Julius Caesar adlı eserinde “Korkaklar, hayatları boyunca nice sefer ölürler; cesurlar, ölümle yalnızca hayatlarının sonunda tanışırlar.” demiştir. Bu yüzden içimizdeki düşmanın bizi nasıl yerimizde saymaya zorladığını fark ettikten sonraki en önemli adımımız ondan kurtulmak olmalıdır.

Bütün bu korkuları, endişe ve ertelemeyi hayatımızdan çıkarıp yerini gelişim hedefli bir rota için, cesaret ve inançla doldurmalıyız.


5) Her bir an için teşekkür etmek

-Sarah Ban Breatnach’e göre “Şükran, bize her gün “epiphania*” ile karşılaşma imkanı veren saygıyı, muhteşem yaşam anılarını ve dünyayı nasıl yaşadığımızı sonsuza dek değiştirecek övgüye değer olağanüstü anları sunar.” Her bir an için şükretmek, tadını çıkarmak ve o anı doyasıya yaşamak bize hem o an için hem de o anın getirdiği her şeyi yaşayabilmek için gerçek bir motivasyon sunacaktır.


6) Bütünlüğümüzü korumak

“Önce kim olmak istediğine; ardından ne yapman gerektiğine karar ver.” demiş Epictetus. Kendi hayatımız ve kendimiz arasındaki bütünlüğü sağlamak motivasyon için, başarı için çok önemli adımlardan biri. Sabırsızlık, ümitsizlik, nefret, acı, gözü kapalı bağlılıklar, güç arzusu bizi kendimizden uzaklaştıran olumsuz dayanaklardır. Yaptıklarımız karakterlerimizi ifade eder.


7) Kendimizi bularak ilham vermek

Bütünlüğümüzü yakalamak, kendimizi bulmak, en iyi olduğumuz, gerçekten istediğimiz benliğe ulaşabilmek bizi çok önemli noktalara taşıyacaktır. Bu başarıyla ilham verebilmek kendimize gerçek benliklerini bulmuş kişilerle, yalnızca takip eden değil rota çizebilen liderler ile bir ağ oluşturabilmek daha mutlu ve başarılı bir hayat için çok büyük başka bir adım olacaktır.


8) Hayatı yavaşlatmak

Yavaşlatmak aslında bir nevi kastedilenin tam tersini ifade ediyor:
Keyif aldığımız, bitmesini istemediğimiz hızlı geçen o anlardan oluşan bir hayatı; her bir anın, hayatımızın her bir dakikasının tadını çıkararak yaşamak. Yolculuklarda sevdiğimiz müzikleri dinleyip, belki bir çay molası vermek gibi; hedefe gittiğimiz her bir anın tadını çıkarmak bizi o yolda tutacaktır!

Bütün bunları bilmek kadar; hatırlamak, farkına varmak bize hedefimize giderken güç katacaktır. Umarım bu ufak hatırlatmalar, her bir günü bir öncekinden güzel yaşamanıza katkı sağlar!

*Epiphania: Tanrıların insan şeklinde yada başka şekillerde maddi olarak görülmesi.
Brendon Burchard- The Motivation Manifesto” Kitabı’ndan alıntılar yapılmıştır, kitabı şiddetle tavsiye ederim!

Kayra Aydın
Anadolu Üniversitesi
Kimya Mühendisliği 2. Sınıf

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.