Her CV’de Olması Gereken Bilgisayar Becerileri

Bir işe alınacağınız zaman CV’nizi inceleyen kişinin öncelikle “Beceriler” bölümüne odaklandığı elbette ki bir sır değil. O bölümü kelimelerle doldurarak bir dizi kalabalık yaratmanız pek işe yaramayabilir. Kategorinin altını doldurmak için değil, gerçekten beceri olarak değerlendirebilen olgular mevcut. En iyi yolu da teknik becerilere değinmek. Bilgisayar becerileri, hangi meslek dalında bir pozisyona başvursanız da aranan bir özellik olacağı için karşı tarafı etkileyecek. CV’nizi zenginleştirmek ve rakiplerinizin yanında bir adım öne çıkmak istiyorsanız sizin için her CV’de olması gereken bilgisayar becerileri listesi hazır!

Microsoft Excel

Tabii bu madde CVlerde sıklıkla kendisine yer bulsa da birçok insan bilgilerini abartma eğilimi gösterir. Basit stok tabloları oluşturabilmek ya da temel defter tutma hesaplarını Excel’de halledebilmek ne yazık ki artık yeterli olmuyor. Bunun yerine biraz daha derine inmeniz size yarar sağlayacaktır, makrolar ve grafikler başlamak için iyi bir seçenek olabilir.

İyi haber şu ki birçok web platformu, YouTube kanalı ve eğitim veren online portallar Excel becerilerinizi korumak ve geliştirmek için sizi bekliyor. Çoğu kuruluş tarafından yaygın olarak kullanıldığı için sürekli gelişim gösterdiğiniz bu beceriniz, hangi işi tercih ediyor olursanız olun size kar olarak kalacaktır.

Sosyal Medya

Teorik olarak bir Instagram hesabınız ya da aile üyeleriniz için bulundurduğunuz bir Facebook sayfanız varsa sosyal medya kullanıcısı olduğunuzu ve bu konuda becerilere sahip olduğunuzu iddia edebilirsiniz. Ne kadar çok takipçiniz olursa olsun kişisel bir hesap yönetmekle bir işletme olarak sosyal medyaya yönelmek bambaşka kavramlardır.

Bir paylaşımı yayınlarken uygun hashtagleri kullanabilmek, hedef kitleyi öngörmek ve içerik planlamalarını buna göre yapmak, yayınlamak için uygun zamanı beklemek karmaşık bilgi ve ilerleyen süreçte deneyim gerektirir. Özellikle günümüz çağında sosyal medyanın tüm bu dikkat gerektiren özellikleri doğru kullanıldığında markayı olumlu yönde geliştirir. İşverenlerin de aradığı bu özellik, özellikle bir sosyal medya ekibinin bulunmadığı ya da hesaplarını henüz çağın gereksinimlerine uyduramamış küçük şirketler için vazgeçilmezdir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Aşağı yukarı her şirketin web sitesi olduğunu ve Google arama sonuçlarında ilk sayfanın başında yer almak için savaştığını biliyoruz. Pazarlama ve marka bilinilirliği anlamında büyük faydalar sağlayan “anahtar kelime çekişmesi” konusunda bilgi sahibi ya da deneyimli adaylar işverenler için aranan kan demek yanlış olmaz.

SEO trendleri hızlı şekilde gelişmeye meyilli olduğu için küçük püf noktalarını anlayan kişileri bünyeye katmak, şirketlerin pazarlama grafiklerini her zaman olumlu yönde geliştirecektir.

Python

Popüler bir programlama dili olan Python, söz konusu verileri eyleme geçirilebilir ve değerli hale getirebilen çalışanları bir adım öne taşır. Birden fazla kullanımı olmasına rağmen büyük miktarlarda verilerin işlenebileceği ve yönetilebileceği bir araç olarak etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bu listedeki becerilerin çoğu gibi Python’u öğrenebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz çok sayıda çevrimiçi kaynak vardır, çoğu da ücretsizdir. Belki yeni şirketiniz de içeriden size eğitim sağlayabilir.

Microsoft Office

Excel’e ayrı bir madde olarak değinmiş olsak da MS Office ailesinin geri kalan fertlerini göz ardı etmek olmaz. Aslında Word, Outlook ve PowerPoint o kadar yerleşik olarak hayatımızdadır ki bu araçların donanımına sahip olmayan bir aday beklentisi neredeyse sıfır.

Yine de yaygın olduklarına güvenerek onları önemsememiz düşünülemez. Özellikle konu PowerPoint olduğunda temel bir sunumu bile akışa hazırlayamayan birçok insan olduğu düşünüldüğünde orta-iyi bir seviye işinizi görecektir.

Eğer kendinize gerçekten güvenmiyorsanız CV’nizde banko olarak gördüğünüz için MS Office ailesini listelemeyin. Hiç kimse oraya yazdığınızın aksine sunumunuzda bocaladığınızı görmekten hoşlanmayacaktır, özellikle de işvereniniz.

CV hazırlama konusunda hala ipuçlarına ihtiyacınız varsa CV Hazırla bölümünü ziyaret edebilirsiniz!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.