Yeni bir yıla başlarken genelde kararlar almak ve bunları alışkanlık haline getirmek adına motivasyonumuz yüksek bir ruh halinde oluruz. Yaşadığınız zorluklarla dolu yılın ardından güzel hedefler koyarak olumlu olana yönelmeniz gayet iyi bir seçenek. Bundan daha da iyisi ise bırakmanın size iyi geleceği alışkanlıkları şöyle bir gözden geçirmek olacak. Yenilerini eklerken sizi geriye çeken tüm yönlerinizi değerlendirmenin tam zamanı!
Ertelemek
Kabul edelim ki bunu gün içerisinde hepimiz yapıyoruz. Başka şeyleri düşünmek veya onlara zaman ayırmak gayet haklı bir gerekçe olsa da o an yapmanız gerekeni ertelediğinizde her şeyin çığ gibi büyüdüğünü biliyorsunuz. Yapacağınız küçük ayarlamalar bu alışkanlığınızı değiştirmenin anahtarıdır. Eğer bir işin, görevin ya da ödevin tamamı sizi korkutuyor ve ertelemeye itiyorsa onu parçalara bölün. Küçük hedef ve adımlarınızdan her seferinde yalnızca birine odaklanmak size yardımcı olacaktır.
İpucu: Bunu yaparken her adım için “deadline”lar içeren bir zaman çizelgesi oluşturabilirsiniz!
Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak ikinci adımınız olabilir. Eğer ödevinizin ortasında bildirimleriniz ilginizi fazlasıyla çekiyorsa telefonunuzu sessize alın ve ters bir konumda tutun. Bilgisayarda çalışıyorsanız gereksiz sekmeleri kapatın ve işinizi bitirene kadar bildirimleri devre dışı bırakın. Dikkat dağınıklığı, ertelemelere sebep oluyorsa kısa molalarla kendinize alan yaratabilirsiniz.
Bunun için pek çok yöntem ve uygulama olsa ve kişiden kişiye göre değişse de ilk adımı atmak her zaman zordur. 25 dakikalık bir zamanlayıcının yardımıyla zamanla arttırdığınız odaklanabilir zaman aralıklarıyla çalışma sürelerinizi belirleyebilirsiniz.
Ekran Kullanım Süresi Fazlalığı
Eğlenceden haberlere, hobilerimizden takip ettiğimiz içeriklere kadar her şey için teknolojiden fazlasıyla destek aldığımız bir yılı geride bıraktık. Özellikle evden çalışan ya da uzaktan eğitim gören biriyseniz muhtemelen normal rutininizden daha fazla ekran odaklı bir zaman dilimi geride kaldı. Aşırı ekran kullanımı zamanla sağlık risklerine ortam yaratabilir. Elbette işinizi halletmek ya da derslerinize katılmak zorundasınız fakat bunu hangi alanlardan nasıl kısabileceğinizle ilgili çeşitli fedakarlıklar yapmanız gerekiyor. Ağrıyan gözler, konsantrasyon güçlüğü, uyku zorluğu ve boyun, sırt ağrıları için çeki düzen vermenin tam zamanı!
İpucu: Ekran kullanım sürenizi kısıtlamak adına size hatırlatmalarla yardımcı olabilecek uygulamalar olduğunu biliyor muydunuz?
Hobilerinizin tamamı dijital ortamdaysa biraz olsun gerçek hayattaki etkinliklere odaklanmaya çalışın. Yetişkinler için bir boyama kitabı edinmek, yemek pişirmek için mutfakta vakit geçirmek, okuma yapmak ya da ilginizi çeken herhangi bir gerçek aktivite sizi ekrandan uzak tutmaya yardımcı olabilir. Eğer hiç denemediğiniz bir şeyden söz ediyorsak ekrandan 1 saat uzak kaldığınız anda ne kadar tazelenmiş hissettiğinizi göreceksiniz!
Geç Kalmak
Video görüşmelerine geç kaldığınız için düzensiz, ilgisiz hatta güvenilmez bir profil çizmek istemezsiniz değil mi? Eğer bu durum sizin için içinden çıkılamaz bir hal aldıysa nedenlere odaklanmaya çalışın. Sizi tam olarak ne geciktiriyor? Uyku problemi, unutkanlık gibi altta yatan bir sorunu çözmek, zamanınızı önceliklendirmenize fazlasıyla yardımcı olabilir.
Kendinize yardımcı olması için bir şeylerin zamanı 10 dakika daha erkenmiş gibi davranın. Eğer katılmanız gereken toplantı tam 10.00’da ise siz 09.50’ymiş gibi düşünmeye çalışın ve tam o anda hazır olun. Gerçek zamanı beklerken bir kahve içebildiğiniz, toplantınızla ilgili son düşüncelerinizi gözden geçirebildiğiniz bir zaman dilimi sizin için değerli hale gelebilir.
Sağlığı Geri Planda Bırakmak
Özellikle hayatımızın final haftaları ya da proje teslimi gibi yoğun zamanlarında iyi beslenme, egzersiz yapma ve hatta yeterince dinlenmek gibi alışkanlık anlayışımızı kaybediyoruz. Kötü haber bu gibi alışkanlıklara tam da o zamanlarda ihtiyaç duyuyor olmamız.
Bunun için çok uzun süre oturmak veya hareketsiz kalmak gibi sağlıksız bir alışkanlık edindiyseniz zamanlayıcılar ayarlayarak en azından evde bir tur atmayı alışkanlık haline getirin. Normal zamanda işe gitmek için belki de 1 saat harcıyorsanız bunun yarısından daha kısa sürecek sabah yürüyüşleri için kendinizi zorlayın. Eğer işinizle asıl yaşam dengenizin çok karıştığını düşünüyorsanız e-posta erişiminizi kısıtlamayı deneyebilirsiniz.
İpucu: Yağlı atıştırmalıklardan ziyade çalıştığınız zaman aralıklarında taze kuru meyvelerle enerjinizi dengelemek iyi bir tercih olabilir.
Kendinizi Sert Eleştirmek
İnsanın en iyi eleştirmeninin kendisi olduğu kaçınılmaz bir gerçek fakat dozu aşmamak kaydıyla. Beklentilerinize ve hedeflerinize ulaşamadıysanız eğer bunun sorun olmadığını, tekrar deneyebileceğinizi öncelikle kendinize hatırlatın. Zor zamanlarda kendinize destek olmak için üzerinize düşenin ne kadarını gerçekleştirdiğinizle ilgili dürüst olun.
İşinizi yeni kaybettiyseniz iş aradığınız bu süreçte ulaşılabilir yeni iş hedefleriniz için araştırmaya koyulun. Kariyerinizde çıkmazda hissediyorsanız sizi hangi faktörlerin geriye çektiğine odaklanın. Gerçekçi hedefler koymak ve küçük adımlarla onlara yönelmek size yardımcı olabilir. Kendinize daha somut deliller sunmak isterseniz “özgeçmişinizi güncellemek” ya da “arkadaşınıza ödevi hakkında yardımcı olmak” gibi küçük başarılarınızı ve kazançlarınızı ajandanızın bir köşesine not edebilir ve gözünüze çarptıkça kendinize iyi yaptığınız şeyleri hatırlatabilirsiniz.
Eğer bu alışkanlıklardan birine ya da daha farklılarına sahipseniz hemen bir kağıt kalem çıkarın ve tespit etmeye koyulun. Onlardan arınmak için neler yapabileceğinizi bu yazıdaki gibi listelemeyi ve hayata geçirmeyi deneyin. Ardından yeni yılda yaptığınız ilham dolu, yeni bir başlangıcın tadını çıkarın!
İlgini çekebilir: 2021’de İş Arama Süreçlerine Dair 3 İpucu
Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!