2021’de İş Arama Süreçlerine Dair 3 İpucu

“Pandemi”, “2020” veya “koronavirüs” gibi kavramların kullanıldığı cümleleri duymaktan yorulduğumuz oldukça açık. Yine de yaşanan sıra dışı bir yılın ardından bir yenisini karşıladık ve yenilenen süreçlere gösterdiğimiz adaptasyonu bu yılda da kanıtlamak zorundayız. Tıpkı çalışma şeklimizde yaşadığımız gibi iş arama ve değiştirme süreçlerinde yaşanan değişimler için size yardımcı olabilecek bir yazı hazırladık.

Yapılan aşı çalışmalarıyla tünelin sonunda acaba ışık parıltıları görmeye mi başladık diye düşünürken 2021’in belirsiz geçebilecek ilk ayları için not almaya hazırsanız, başlıyoruz! Şu anda yeni bir iş arayan veya yakında bir iş aramaya başlamayı planlayan binlerce kişiden biriyseniz, işte 2021’de iş bulabilmek hakkında bilmeniz gerekenler.

Geçmişteki işe alım trendleri geride kaldı!

Geçtiğimiz yıllarda genelde yeni bir yılın başında ve sonbaharda işe alımlarda artışlar görür, yaz ve tatil sezonları ise daha yavaş ilerleyen bir grafik yakalardık. 2021’de ise durum böyle olmayabilir, işe alım analistleri büyük olasılıkla geçmiş işe alım modellerine güvenemeyeceğimizi söylüyor. Pandemiden çok fazla etkilenmeyen sektörler, önceki yıllarda olduğu gibi benzer işe alma eğilimleri gösterebilir ancak pandemiye uyum sağlamaya çalışan sektörler için düşüş eğilimi bekleyebileceğimiz düşünülüyor.

İyi haber ise uzmanlar, işe alımların bulunacak bir aşının ve seyahat, yemek ve sosyalleşme konusundaki kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde yeniden toparlanmasını bekliyor.

Neler Yapılabilir?

Trendleri takip etmek oldukça önemli. Olan bitenden haberdar olmak için iş ve işe alım trendlerini izleyen haberler kaynaklarına sürekli göz gezdirin, varsa haber bültenlerine kaydolun. İlgilendiğiniz şirketleri ve insan kaynakları yöneticilerini LinkedIn’de takip edin ve yayınladıkları ilanlara dikkat edin. 

Uzmanlar, geçmişte düşünmediğiniz pozisyonlara başvurmayı düşünebileceğinizi söylüyor. Yeni bir sektöre atılmak, becerilerinizi güncellemek için yaratıcı yollar bulmak veya farklı işe alım süreçlerini denemek sizin için süreci hızlandırabilir.

Uzmanlara göre gelişecek bazı önemli sektörler

  • Teknoloji: 2020, teknoloji şirketleri için gelişim odaklı bir yıldı çünkü çalışanlarının çoğu evden çalışabilmeye ve çevrimiçi kaynakları kullanmaya kolay adapte oldu. Bu sebeple öngörülere göre teknoloji endüstrisi, pazara hakim olmaya devam edecek. 
  • Sağlık ve Sağlık Teknolojileri: Yaşanan pandemi, insanlığı günden güne sağlık bilinci hakkında bilgilendirmeye devam ettikçe bu sektör gelişmeye devam edecek. Sağlık hizmeti odaklı tüm kuruluşlarda işe alımlar yıl boyunca artarak ilerledi, süreç böyle gittikçe de artış kaçınılmaz olacak.
  • Fintech: Pandemiden önce dahi finansal hizmetler sektörü online bankacılığa hızla yöneliyordu. Banka şubelerinin bile bir dönem mesaisini durdurduğu aylarda dijital bankacılığa duyulan ihtiyaç arttı. Bu nedenle online bankacılık ve fintech sektörlerinde daha fazla işe alım kaçınılmaz gözüküyor.
  • E-ticaret: 2020 mart ayından beri yaptığınız tüm online alışverişleri düşünün. Etkisi oldu. Hizmetlerden daha çok ürün almayı tercih eden insanlarda artış olduğu için e-ticarete daha fazla odaklanacağız gibi duruyor. Web siteleri üzerinden satış yapan şirketler, 2021 yılında oluşan talebi karşılamak için personel sayısını artırmaya devam edecek.

Neler yapılabilir?

Bu yüzden yeni bir sektöre geçiş yapmanız gerekip gerekmediğini belirleyin. Sektörünüzün 2021’de büyümeye devam etmesi bekleniyorsa kendinizi mevcut sektörünüzde mümkün olan en güçlü aday yapmaya odaklanın. Becerilerinizi gündemde tutmak için bir proje üstlenmek, “network” oluşturma çabalarınızı artırmak veya özgeçmişinizi yeniden gözden geçirip güncellemek yapılabilecekler arasındadır.

Devredilebilir becerilerinizi kestirmeye çalışmak da iyi bir fikir olabilir. Eğer bir değişikliğe gidecekseniz önceki sektörünüzde edindiğiniz becerilerin bir değerlendirmesini yapabilir ve hangi becerilerin yeni sektörünüze aktarılabilir olacağını belirleyebilirsiniz. 

Bir kariyer rotası oluştururken geçmek istediğiniz rol veya sektör hakkında olabildiğince çok şey öğrenmek önemlidir. Yaşayabileceğiniz sürprizleri en aza indirgemek için yapabileceğiniz bu araştırma için LinkedIn’de istediğiniz işe sahip olan kişilerin profillerine göz atın, iş geçmişlerine ve rollerini nasıl tanımladıklarına bakın. 

Ağınızı genişletmeye devam etmemek için hiçbir sebep yok. Hedeflediğiniz sektördeki insanlarla konuşmak, eğilimleri anlamanıza ve potansiyel işverenleriniz için hangi becerilerin önemli olacağını belirlemenize yardımcı olabilir. Bu anlamda katılacağınız online etkinliklerde profesyonellere kulak vermek değerlidir.

Uzaktan çalışmak hakkında neler düşünüyorsunuz?

Pandemi, bu anlayışa oldukça uzak olan birçok işverenin bile uzaktan çalışma hakkında düşünme şeklini değiştirdi. Araştırmalara göre uzaktan çalışan personel sayısının 2020 öncesi seviyelere dönmesi olası gözükmüyor.

Büyük ihtimalle bazı şirketler, bundan sonraki süreçte uzaktan çalışmayı benimseyecek. Bir kısım çalışanın ofiste kalmasını bir kısmının da hibrit ve esnek şekilde çalışmasına olanak sağlayacak birçok kuruluş, uzun vadede uzaktan çalışma konusunda ne tür bir duruş benimsediklerine bakılmaksızın işe alım süreçlerini uzaktan yürütmeye devam edecek.

Neler Yapılabilir?

İş arayışınızın yüzölçümünü genişletmeye ne dersiniz? Uzaktan çalışmanın avantajı olabilecek bir yanı da ülkenin her yerindeki iş imkanlarından faydalanabilecek olmanız. Yalnızca şehrinizdeki işlere değil aynı zamanda ülke çapında size uygun olabilecek işlere de başvurabilirsiniz.

Video görüşme becerilerinizi köreltmemeye dikkat edin. Uzaktan çalışmayı benimsemeye devam eden çok sayıda şirket, görüşmelerini de büyük ölçüde uzak olmaya devam edecek gibi duruyor. Çalışanların sonunda ofise gelmesini bekleyecek olanlar bile bir aşı daha yaygın hale gelene ve yüz yüze görüşmelere devam etmek daha güvenli olana kadar uzaktan işe almaya devam edecek. Bu sebeple dijital mülakatlar hakkında kendinizi sürekli dinamik tutmanız ve ipuçlarını takip etmeniz oldukça önemli. 

Nasıl çalışmak istediğinizi mutlaka göz önünde bulundurun. Uzaktan çalışma trendi, evden çalışmayı sevenler için harika bir haber olsa da ofise gitmeyi özlemiş ve ekip arkadaşlarıyla birlikte yüz yüze çalışmak isteyen pek çok çalışan mevcut. Pandeminin de bir gün biteceğini göz önünde bulundurarak isteklerinizin hangi ölçüde şirket kültürüyle örtüştüğünü tartın.

Geçen yıl belki de yaşadığımız en farklı yıldı fakat her şeyde olduğu gibi işe alım süreçlerinde de umudu kaybetmemekte fayda var. Sektörlerdeki kendinize uygun noktaları tespit etmek ve onları yakalamak için asla hız kesmeyin!

İlgini çekebilir: Başarılı Bir Online Görüşme İçin İpuçları

Youthall’u takip et; dijital etkinlikleri, iş ve staj imkanlarını kaçırma!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.