Hedef Belirleme Hakkında Bilmeniz Gereken İpuçları

Hedef belirleme ve o hedeflere ulaşmak hayatınızda istediğiniz her şeye ulaşmak için bir anahtar anlamındadır. Eğer alanında başarılı tanıdık birine sorarsanız, size başarılarının çoğunu bu basit ve de güçlü olan hedef belirleme ve ulaşma sürecine borçlu olduklarını söyleyeceklerdir.

Gerçekten, çoğu insanın şu soruya çok güzel bir cevabı yoktur “Hedeflerin ne?”

Cevap olarak kulağa güzel gelen veya insanları etkilemek için abartılmış olan şeyler söylerler. Hedef belirleme hakkında bir fikri olmayan insanların hedeflerinin zamanla kaybolup gittiğini görmek çok ilgi çekici!

Ben başarının sırrı olmadığına inanırım. Başarının sistemleri olduğuna inanırım. Birçok insanın ulaşmak istedikleri hedeflere ulaşamamalarının sebebi maruz kaldıkları sistemsizliktir. Hedefler hakkında okumaya, tartışma yapmaya başladığınızda yapmanız gereken ilk şey ULAŞILABİLİR hedeflerdir. (SMART: Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı.) Şüphesiz bu düzen hedef belirleme için size bir temel sağlayacaktır. Ayrıca günümüzde hedef belirleme artık ULAŞILABİLİR olmanın çok ötesindedir.

Bana göre ulaşılabilir hedeflerin tanımı aşağıdaki gibi. Size geleneklerin çok dışında gelebilir!


Ulaşılabilir hedef belirleyin.

1) Esnek olun

Neler yapabileceğinizin farkında olmanız imkansızdır. Tabii eğer ulaşabileceğiniz şeylerin çok ötesinde olan şeylere bir kere bile olsa ulaşmayı denerseniz… Birçoğumuz potansiyelimizi küçümsüyor ve çok daha kolay olan şeylere yöneliyoruz. Hedef belirleme kolay bir iş değildir. Belirlediğimiz hedefler konfor alanımızdadır.  Bu konfor alanının dışına çıkamıyoruz. Belirlediğimiz hedefler tanıdık ve sürekli kontrol altında…

Ulaşmanın mümkün olmadığını düşündüğünüz hedefleri belirlediğinizde kendiniz için daha önceden hiç hayal etmediğiniz bir ihtimali keşfedersiniz. İşte gerçek potansiyeliniz orada yatmaktadır.

Bir daha hedef belirlerken olabildiğince esnek olduğunuzdan emin olun, hatta korkacak hale gelin.

Hatırlayın “Siz sadece ördüğünüz duvarların arasına mahkumsunuz.”


2) Olağanüstü olmaya çalışın

Birisinin bir hedefe bağlı kalma ihtimali genel olarak hedeflerin tanımlandığı yol ile belirlenir. Eğer hedefler sizi motive ediyorsa o zaman kesinlikle ekstra çaba harcamaya ve daha fazla yol almaya istekli olacaksınız. Hedeflerin değerini bilin ve kendinizi için yüksek standartta hedefler kurun. Hedef belirleme tek bir kriterle gerçekleştirilebilir. Hedef belirlemek için vizyonunuzla alakalı olanları seçin.


3) Bütün pozitif enerjinizle onları paylaşın ve yazın

Diğerlerine havalı gelen ama kendi tarafınızdan değer vermediğiniz hedeflerden kaçının.


4) Uygulanabilir olmalıdır

Hedeflerine ulaşamayan birçok insanın başarısızlığındaki sebep hedef belirleme beceriksizlikleri değil, aksine o büyük eylemi yerine getirme yeteneksizliğidir.

Eylem olmadan hedefler sadece hayal olarak kalır! Hedeflerinizi büyük bir eylem planı tasarladığınızda ve onlar hakkında çok az konuştuğunuzda gerçekleştirmiş olursunuz. Eylemleriniz gerçekte kim olduğunuz, ne istediğiniz ve neye inandığınızdır.


Hedeflerinize inanın ve gerekli eylem planıyla uygulamaya geçin.

1) Yansıt & Ödüllendir

Daha önce de söylediğim gibi değişen zamanla birlikte hedeflerimize yansımamız ve neyin işe yarayıp yaramadığını görmemiz çok önemli. Biz varış noktasına gitmek bir yana bu yolculuk sırasında ödül hissi getiren hedeflere doğru hareket etmeye eğilimliyiz.

Hedefinize kafa yorarken hedef bir sonraki eylem planına karar vermek ve ayrıca eylemlerin akışında gereken bir doğrulama olup olmadığını görmektir.

Haftalık olarak bir yansıma ve ödül dönüşümü belirlemeniz ve tanımlanan amaçlara ulaşıldığında da gelişiminizi görmek için kullanışlı olabilir.


2) Geçiş

Eğer sizi zorlamıyorsa, değiştirmeyecektir de!

Belirlediğiniz hedefler sizi daha iyi bir insana dönüştürüp dönüştürmediğine bakın. Oluşturduğunuz hedefler hayata nasıl baktığınızı tanımlar ve ürettiğiniz sonuç sizin iç dünyanızın bir yansımasıdır. Belirlediğiniz her hedef sizi genel olarak daha iyi bir insan yapacaktır. Her hedefinizi tamamladıktan sonra daha güçlü, bilgili ve gelişmiş bir insan olacaksınız.

Kaynak: iienstitu.com

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın