Hayattaki Misyonunuzu Belirlemek İçin 10 Yol!

Başarmak için, hayattaki misyonunuzu belirlemek en önemli şeylerden biri olabilir. Misyonunuzu gerçekten tanımlamaya odaklanmak için bu adımları gözden geçirmek için biraz zaman ayırmak önemlidir. Bilinçli ve doğru bir karar verebilmeniz için kendinize dürüst olun. İşte misyonunuzu belirlemek için 10 Yol!


1. En Sevdiğiniz Anları Gözden Geçirin

Hayatınızdaki favori anlara dürüst bir şekilde bakın. Örneğin, gerçekten zevk aldığınız hobiler yaparken, anlarınızı anlayın. Hangi becerilerde başarılı olduğunuzu belirlemek için işte tamamladığınız projeleri değerlendirin. En sevdiğiniz anlardan bazıları insanlarla ilişkilerde olabilirdi. Bu, hayattaki görevinizin başkalarıyla yakın çalışmak olduğunu gösterebilir. Bu ilk adımın amacı, gününüzü en çok ne zaman mutlu edeceğinizi belirlemektir.


2. Doğal Yeteneklerinizi İnceleyin

Hayattaki misyonunu nihayet çözdüğünde, özel yeteneklerini ve doğal yeteneklerini kullanan bir şey olacak. Elbette, görevinizle ilgili yaptığınız her işte çok çalışmak zorunda kalacaksınız. Ancak, hayatınızın misyonu bir şekilde doğal yeteneklerinizle ilgili olacaktır. Örneğin, yazı size doğal geliyorsa, belki bir yazar olmak ve roman yazmak hayattaki görevinizdir.


3. İlhamlarınızı Belirleyin

İlhamlarınız, ailenizde saygı duyduğunuz birinden, taklit etmek istediğiniz ünlü bir ünlüye kadar değişebilir. İlk üç ilham veren kişinizi anlayın ve bu insanlarda hangi özellikleri taklit etmek istediğinizi belirleyin. Yaptıklarını tanımla, hayatta başarılı olman için sana ilham veriyor. İlhamlarınızı belirlemek, yaşamdaki misyonunuzu daha da geliştirmenize ve kendi özlemlerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.


4. İnsanların Size İhtiyacı Olduğunu Belirleyin

Bu adım, işteki veya kişisel hayatınızdaki kişilerin yardım için size geldiği zaman hayatınızdaki herhangi bir zamanı gözden geçirmeyi içerir. Örneğin, okuldayken, sınıf arkadaşlarınız sürekli sizden ev ödevlerinde yardım istedi mi? Belki de senin görevin bariz entelektüel yeteneklerini içermeli. İşteyken, belirli ekip projelerine katılmak için iş arkadaşlarınızla iş yapıyor musunuz? O takımda çalışmak için ihtiyaç duyduğunuz becerileri değerlendirin. Bu, yaşamdaki görevinizi tanımlamak için bir adım daha yaklaşmanıza yardımcı olabilir.


5. Değer Sisteminizi Belirleyin

Değer sisteminiz yaşamdaki görevinizle yakından ilgilidir. Görevinizi henüz anlamadıysanız, özel değer sisteminize bir göz atın. Öncelik sırasına göre değerlerinizin bir listesini yapın. Örneğin, belki de yaşamın kutsallığına büyük önem veriyorsunuz ya da ahlak sizin için büyük önem taşıyor. Bu değerleri gözden geçirin ve yaşamdaki misyonunuzu belirlemek için bir adım daha yaklaşın.


6. Yeteneklerinizi Keşfedin

Hayattaki görevinizi tanımlamanın bir başka yolu da yeteneklerinizi ve tutkularınızı keşfetmektir. Yine, bu iki faktör görevinizle yakından uyumlu olacaktır. Örneğin, şarkı söyleme konusunda iyiyseniz ve aynı zamanda karaoke gecesinde takılmaktan keyif alıyorsanız, belki de bu yeteneği başkalarına yardımcı olmak için ve sanatı ilerletmek için nasıl kullanabileceğinizi düşünmelisiniz.


7. Zorluklarınızı Gözden Geçirin

Yaşamımızdaki zorluklarla ve engellerle nasıl başa çıkacağımıza dair söylenecek bir şey var. Ya onlarla yüz yüze geliriz ve onları denklemden uzaklaştırmanın yollarını buluruz, ya da onlardan korku ve gizlenerek kaçarız. Görevinizi tanımlamak için, bu zorluklara verdiğiniz tepkileri gözden geçirin. Engellere tepki gösterme şekliniz yaşamdaki görevinizle yakından ilgilidir.


8. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Mesajınız olan bir grup insan var mı? Hayatınızın misyonunu tespit etmenin bir başka yolu, izleyicilerinizi tanımlamaktır. Örneğin, neslinizle bağlantı kurmayı düşündüğünüzde “tıklıyor musunuz”? Mesajını senden daha genç veya daha yaşlı olanlarla mı paylaşmak istersin? İzleyicilerinizi tanımlamak, yaşamdaki misyonunuzun ne olduğunu bulmanız için sizi bir adım daha yaklaştırabilir.


9. En İyi Hissettiğiniz Anlarınızı Belirleyin

En iyi anlarınızı ne zaman parladığınızı ve deneyimlendiğinizi bilmek önemlidir. O zamanlar olgun davranıyor, eğleniyor, tutkularınızı başkalarıyla paylaşıyor, dünyada bir fark yaratıyor, bir insan olarak büyüyüp gelişiyorsanız. Bu faktörler, yaşamdaki misyonunuzu gerçekleştirmenizle doğrudan ilgilidir.


10. İnanç Sisteminizi Tanımlayın

Bu süreçteki son adım, inanç sisteminizi tanımlamaktır. Değerlerinizle birlikte inançlarınız, yaşamdaki görevinizle ilgili en önemli faktörlerden biridir. Neye inanıyorsun? İnançlarınız zaman içinde değişti mi? Yeni bir inanç seviyesine mi ilerliyorsunuz? İnanç sisteminizi tanımlamanın yaşamdaki misyonunuzu bulmanıza nasıl yardımcı olabileceğini görmek için bu soruların cevaplarını tespit etmeniz gerekir.

 

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ