Hayatınızın Kontrolünü Kaybettiğinizde Size Geri Kazandıracak 5 Yöntem

Bazı zamanlarda ne yapacağımızı bilemeyiz, oraya buraya koşturup dururuz ve yaptığımız her şeyi boşa yaptığımız hissine kapılırız. Okulda çok ödevimiz ya da sınavımız olduğunda, stajda çok fazla görevimiz olduğunda veya özel hayatımızda türlü sıkıntılar yaşadığımızda kendimizi çaresiz hissederiz. Bir şeyleri başaramayacağımızı düşünürüz ve bu düşünce hayatımızın kontrolünü kaybetmemize neden olur.

Herkesin başına zaman zaman gelen bu durumun üstesinden nasıl gelebiliriz? Bugün size hayatınızın kontrolünü kaybettiğinizde kontrolü elinize alabilmeniz için beş yöntem derledik. İşte o yöntemler:


1) Temizlik yapın:

Kendimizi kötü hissettiğimizde hayatımızın kontrolünün yanı sıra odamızın kontrolünü de kaybettiğimizi söyleyebiliriz :). Bu durumda odamız çoğu zaman dağınık olacaktır. Pencereleri açın ve temizliğe başlayın. Çamaşırlarınızı yıkayın, nevresiminizi değiştirin, odanızı silip süpürün. Odanızın düzene girmesi ve ferah olması hayata daha iyimser bakmanızı sağlayacak.


2) Egzersiz yapın:

Yürüyüşe çıkın, koşun ya da bir spor salonuna gidip oradaki aletlerden faydalanın. Hiçbirisi size göre değilse evde yapabileceğiniz egzersizler de mevcut. Egzersiz stresinizi önemli ölçüde azaltır. Beyninizi değil bedeninizi yormanızı sağlar, bu da zihninizi dinlendirir.


3) Küçük hedeflerle başlayın:

Göreviniz, işiniz, sınavlarınız size çok zor ve uğraştırıcı geliyor. Yapmanız gereken işi parçalara ayırarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. Örneğin sınavınız için 200 sayfadan sorumluysanız bugün için kendinize 20 sayfalık bir hedef koyarak başlayın. Başarabildiğinizi gördükçe daha rahat ilerleyeceksiniz.


4) Plan yapın:

Bir plan defteri tutun. Buraya yapmanız gerekenleri yazın. Hangi gün ne yapacağınızı belirleyin. Yaptıklarınızı işaretleyin.
Plan yapmak görevlerinizi daha rahat algılamanızı sağlar. Ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Bildiğiniz şey sizi daha az korkutur. Yaptığınız kısmı işaretlediğinizde başarılı olduğunuzu hissedersiniz. “Bu kısmı yaptıysam kalanı da hallederim.” demenizi sağlar, sizi psikolojik olarak rahatlatır.


5) Hayat sizin hayatınız. Bunu hatırlayın ve hatırlatın:

Kontrolü başkasına kaptırdığınızda küçük adımlarla onu geri kazanabilirsiniz. Bir grup ödevi sırasında size hükmettiğini hissettiğiniz takım arkadaşınızı “Bu kısım bana ait.” diyerek uyarın. Özel hayatınıza karışan bir arkadaşınız varsa ona bunun kendi hayatınız olduğunu hatırlatın. Kibar olun ama söyledikleriniz açık ve net olsun. Her şeyi tek günde değiştiremezsiniz, ama küçük adımlarla büyük değişikliklere gidebilirsiniz.

Bazen hayatınızın iplerini elinizden kaçırırsınız, bu çok olağan. Listelediğimiz beş maddeyi uygulayın ve kontrol sizde kalsın 😉

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.