Hafızanızı Güçlendirmenize Yardım Edecek 8 Basit Yöntem

Modern yaşam tarzımızın bilişsel zayıflamaya katkıda bulunmasında önemli bir rol oynadığı biliniyor; bu nedenle, toksinlere, kimyasallara, zayıf beslenmeye, uyku eksikliğine, stres ve çok daha fazlasına maruz kalma aslında beyninizin işleyişini engelleyebilir.
Diğer bir yandan hafızanızı geliştirmek de mümkün. Sağlıklı bir yaşam tarzının beyninizin sağlığını destekleyebileceği ve beyne yeni nöronlar yetiştirmesini, yani nörojenez olarak bilinen bir süreçte büyümesini teşvik ettiği bir gerçek.

Beyninizin hipokampusu, yani hafıza merkezi, özellikle yeni hücreler geliştirebilir ve şu anda hipokampüsünüzün tüm ömrünüz boyunca (hatta 90’lı yıllarınızda) yeniden oluştuğu bilinmektedir tabi ki onun ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece.
Bu “ihtiyaçlar” öncelikle yaşam tarzınızla alakalı şeyler. Beyninizi ve hafızanızı artırmak için pahalı bir reçeteyle satılan ilaçlara ya da tıbbi prosedürlere gerek yok. Hafızanızı geliştirmek için aşağıdaki püf noktalarını deneniz size büyük bir mesafe katettirecektir.

1. DOĞRU YİYECEKLERLE HAFIZANIZI GELİŞTİRİN
İnsan beyni evrendeki bilinen en karmaşık varlıktır. Bu nedenle, beyninizi güçlü bir makina gibi görün ve ona en kaliteli yakıtı verin. Doğru gıdaları yemek -ve yanlış olanları kullanmaktan kaçınmak- beyninizi yaşatmak için uzun vadeli bir stratejinin temel taşı olmalıdır.

İşte en iyi hafıza güçlendirici yiyeceklerinin bir listesi ve beyin güçlendirici ana bileşenleri:

C ve B vitaminleri: Beyin gücünü artırmak için fıstıklara, balıklara, yeşil yapraklı sebzelere, mantarlara, yer fıstığına, susam tohumlarına ve yumurtalara yüklenin.
Fındık ve Tohumlar: Badem ve fındık, hafızayı arttırmaya yardımcı olur.
Dutsu Meyveler: Yaban mersini, beyin kuvvetini arttıran antioksidanlar olan antosiyaninler olarak bilinen en önemli madde kaynağıdır. Çilek bile, düzenli olarak tüketildiğinde, yaşla
ilgili hafızanın gerilemesine engel olabilir.
Yeşil Sebzeler: Brokoli, lahana, ıspanak -tüm yeşil sebzeler- demir, E Vitamini, K ve B9 (folik asit) ve beyin hücresi gelişiminde son derece önemli olan C vitamini ile doludur.
Avokado: E vitamini açısından zengindir. Alzheimer riskini düşürür. Balık: Diyetinizde somon, uskumru, ton balığı ve diğer balıkları dahil edin Hindistancevizi yağı: Orta zincirli trigliseridler
Bitter çikolata: Flavonoller, kafein
Yumurta: Kolin, omega-3 esansiyel yağ asitleri
Zeytinyağı: Tekli doymamış yağlar, E ve K vitaminleri
Ceviz: Omega-3 esansiyel yağ asitleri, tekli doymamış yağlar, polifenoller

Sağlıksız trans yağlardan ve şekerden Kaçının: Şeker, birçok uzmana göre Alzheimer’in temel nedeni olarak görülmektedir.
Beyninizi Nemlendirin: Dehidrasyon hafıza kaybına ve karışıklığa neden olabileceğinden günde en az 8 bardak su içirin.

2. İYİ BİR UYKU ÇEKİN
Uzmanlar, hafızanızı iyileştirmek için yalnızca bir şey yapacaksanız bunun daha fazla uyku olduğunu düşünüyorlar. Hızlıca uykuya dalamama sorununuz varsa, yatmadan yarım saat önce sıcak bir bardak süt için. Uykunun anılarınızı geliştirdiği ve “pratik yapmanıza” yardımcı olduğu ve zorlu becerilerinizin performansını artırdığı biliniyor. Aslında, yalnızca dört ila altı saat uyku çekmek, ertesi gün düşünme yeteneğinizi açıkça etkiler.

3. EGZERSİZ
Egzersiz, beyininizi, sinir hücrelerini çoğaltmaya teşvik ederek, iç bağlantılarını güçlendirerek ve hasarlardan koruyarak beyninizi optimum kapasitede çalışmaya teşvik eder. Spor yapmak, kalp atış hızınızı arttırır, böylece hafızanızı keskin tutar. Koşu, yüzme, bisiklet – herhangi bir egzersiz şekli – en az 30 dakika boyunca, ‘beynin hafıza merkezi’ olarak görülen hipokampüsün büyümesine yardımcı olur. Aslında, el-göz koordinasyonunu veya karmaşık motor becerilerigerektiren fiziksel aktiviteler, beyin gelişimi için özellikle faydalıdır.

4. ÇOKLU-GÖREVİ BIRAKIN
Çoklu görev sizi yavaşlatabilir, sizi hataya eğilimli hale getirir ve unutkan hale getirir. Araştırmalar, hafızanıza bir parça bilgi aktarmak için yaklaşık sekiz saniyeye ihtiyaç duyduğunuzu gösterir; bu nedenle anahtarlarınızı yerine koyarken telefonunuzla konuşuyorsanız nerede bıraktığınızı hatırlamak pek olası değildir.

5. HATIRLATICI İPUÇLARI KULLANIN
Anımsatıcı cihazlar, kelimeleri, bilgileri veya kavramları hatırlamanıza yardımcı olan hafıza araçlarıdır. Hatırlamanıza ve bilgiyi kolay bir biçimde organize etmenize yardımcı olurlar.
Kısaltmalar: Temel olarak kısaltmalar, hafızanızın koşuşturmasına yardımcı olmak için bir kelime olarak kullanılırlar.
Kafiye Yapmak: Bir ismi hatırlamanız gerekiyorsa yaratıcı olun. (Mary loves cherry.) Görselleştirmeler: Dişçinizin randevusunu hatırlamak için bir dişin hayal edilmesi gibi.
Akrostiş: Bunlar özellikle sınavlar sırasında hayat kurtarıcılardır. Bir cümleyi ezberlemeniz gerektiğinde, ilk harfleri birleştirin ve bir bellek işareti olarak kullanın.

6. DÜZENLİ OLUN
Eviniz karışıklık içindeyse, bir şeyleri unutmanız daha olasıdır. Görevleri azaltın, evinizi boşaltın ve randevuları not edin. Anahtarlarınızı dikkatinizi dağıtmamak için belirli bir kenara bırakın. Yapılacak listelerinizi güncel tutun ve tamamladığınız öğeleri kontrol edin. Fiziksel olarak yeni bilgiler yazmak aslında onu güçlendirmeye yardımcı olur.

7. ZİHİNSEL OLARAK AKTİF KALIN
Çapraz bulmaca ve Sudoku en iyi yeni arkadaşınız olsun. Beyninize meydan okuyun,
çalışmak için farklı bir yol arayın, yeni bir dil öğrenin, genellikle atladığınız gazetenin bir bölümünü okuyun, sıradan şeyler dışında bir şeyler yapın. Nişanlı kalın, çünkü zihinsel olarak teşvik edici faaliyetler beyninizi şekillendirmeye yardımcı olur – hatta hafıza kaybını engelleyebilir. Bilişsel olarak aktif olan insanlar yaşlandıkça daha iyi belleğe sahipler, bu doğrudur. Öyleyse kendiniz sınayın, beyninizi esnetin ve hafıza gücünüzü geliştirin.

8. STRESİNİZİ DENGELEYİN
Kronik stres ve depresyon, hafıza kaybına ve beyin hücrelerinin tahribine neden olur. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri gülmektir. Evet, bu kadar basit. Kahkaha beynin birden çok bölgesiyle ilişki içindedir ve aynı zamanda stresi azaltır. Sosyal etkileşimler de depresyon ve stresi önlemeye yardımcı olur; bu nedenle ailenizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve iş arkadaşlarınızla bir araya gelmek için fırsatlar arayın. Bir yemeğe veya bir etkinliğe davet edildiğinizde gidin!

SEDANUR ÖZKURTULUŞ

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.