Günümüz Girişimci ve Milyarderlerin Çocuklukları Nasıldı?

Bugünlerde “Dünyanın En Zengin 10 İsmi!” listelerinde isimlerini sıkça görmeye alışkın olduğumuz, 2000’li yılların en başarılı girişimci ve iş adamlarının çocukluklarını hiç merak etmiş miydiniz? Okul yıllarındaki başarıları, kişilikleri ve çocukluk meraklarıyla milyarderlerin çocuklukları nasıldı? Hep beraber bir göz atalım!

Bill Gates

1955’te Seattle, Washington’da doğan Gates, iki kız kardeşiyle üst orta sınıf bir ailede büyüdü. Aile ortamı sıcak ve yakındı. Avukat ve bankacı anne babaları tarafından üç kardeş de rekabetçi olmaya ve mükemmellik için çabalamaya teşvik edildi. Gençlik yıllarında “board games”e olduka meraklıydı; riski çok seven Gates, Monopoly’de mükemmeldi.

Çocukken okumaya duyduğu aşırı merak dolayısıyla adeta bir ansiklopedi gibi kaynak kitapları gözden geçirmek için saatler harcıyordu. Gates’in ebeveynleri, 11-12 yaşlarına geldiğinde davranışları hakkında endişelenmeye başladı. Okulda iyi bir öğrenciydi fakat zaman zaman sıkılmış ve içine kapanık görünüyordu.

Bu kaygıları dolayısıyla onu 13 yaşına geldiğinde Seattle’ın özel hazırlık okuluna kaydettirdiler. Matematik ve bilimde mükemmel, aynı zamanda drama ve İngilizce’de de çok iyi bir performans sergileyerek neredeyse tüm konularda gelişti. Okumaya hak kazandığı Harvard’ı bırakarak herkesi şaşkına çeviren Gates, o sıralarda Paul Allen ile dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft’u kurmak için çalışmalara çoktan başlamıştı.

Mark Zuckerberg

1984’te New York, White Plains’de doğan ve yakınlardaki Dobbs Ferry’de büyüyen Zuckerberg; ebeveynlerinin sahip olduğu iş ve girişimcilik görüşleri dolayısıyla erken yaşta bilgisayar programlamaya ilgi duydu ve ailesi tarafından desteklendi. Henüz 12 yaşındayken babasının diş hekimliği muayenehanesi için ofis içi iletişim sistemi olarak uyguladığı Zucknet adlı bir mesajlaşma programı oluşturdu. 

Başarısının ilk meyveleri sayesinde ailesi henüz lisedeyken ona bir bilgisayar programlama öğretmeni tuttu ve onu New Hampshire’daki bir hazırlık okuluna gönderdi. Zuckerberg, 2000’li yılların başında henüz hazırlık okulundayken kullanıcıların müzik tercihlerini tahmin etmek için yapay zeka kullanan bir program yazdı. Hazırlık okulundan mezun olduktan sonra Zuckerberg’in hayalini kurduğu Harvard Üniversitesi’ne kayıt olmasından başka seçenek görünmüyordu.

Henüz üniversitenin ilk yıllarında oluşturduğu programlar dolayısıyla kampüsteki popülerliğine güvenerek Harvard öğrencilerinin birbirleriyle bağlantı kurmasına olanak tanıyan bir sosyal ağ sitesi oluşturmak için arkadaşlarıyla ortaklık kurdu. Site, Haziran 2004’te “Facebook” adıyla resmen yayına girdi. 2004 yılı sonunda bir milyon kullanıcıya ulaşan Facebook, kısa bir zaman içinde dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu haline geldi!

Jeff Bezos

1964’te Albuquerque, New Mexico’da doğan Bezos; işlerin nasıl yürüdüğüne erken bir ilgi gösterdi. Biyolojik babasını hiç görmeyen Jeff, annesi ve onu evlat edinen üvey babası ile büyüdü. Çocukken ebeveynlerinin garajını bir laboratuvara dönüştürdü ve evinin etrafına elektrikli aygıtlar kurdu. 

Gençken ailesiyle Miami’ye taşındı, burada bilgisayara duyduğu ilgi arttı. İlk işine lise yıllarında başlamasının ardından okuduğu liseden birincilikle mezun oldu. Bu birinciliğin ona kazandırdığı Ulusal Başarı Bursu sayesinde 1986’da Princeton Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği bölümlerinden derece ile mezun oldu. Buradan itibaren yaptığı araştırmalar ve girişimlerin sonucunda sobalı bir garajda doğan Amazon’un günümüze uzanan akıl almaz hikayesi başladı.

Elon Musk

1971’de Güney Afrika’nın Pretoria kentinde doğan Musk, icatlarla ilgili hayallerinde o kadar kaybolmuştu ki, ebeveynleri ve doktorları işitmesini kontrol etmek için bir test emretti.

Musk, ailesinin boşandığı sırada 10 yaşındayken bilgisayarlara ilgi duymaya başladı. Kendi kendine nasıl programlama yapılacağını öğrendi. 12 yaşındayken “Blastar” adında kendi oluşturduğu oyun olan ilk yazılımını sattı. İlkokulda içe dönük ve kitap tutkunu bir çocuktu. 15 yaşına kadar zorbalığa uğradı ve bu sayede büyüdü. Kendini karate ve güreşle nasıl savunacağını öğrendi.

17 yaşında Queen’s Üniversitesi’ne gitmek ve Güney Afrika ordusunda zorunlu hizmetten kaçınmak için Kanada’ya taşındı. Musk o yıl Kanada vatandaşlığını aldı, asıl hayali olan Amerika vatandaşlığına bir adım daha yaklaştı. 1992’de Pennsylvania Üniversitesi’nde işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. Enerji fiziği alanında doktora yapmak için Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’ne gitti. İnternetin yükselişiyle sadece iki gün sonra Stanford’dan ayrıldı ve 1995’te ilk şirketi Zip2 Corporation’ı kurdu. Musk 2002’de ABD vatandaşı oldu ve kurduğu şirketlerin ardı arkası kesilmedi. Paypal, SpaceX, Tesla derken bugünlerde belki de adını en çok duyduğumuz kişi haline geldi!

Daha fazlası için Youthall Blog’a göz atmayı unutmayın!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın